Zwemmen in open water
Maar dan wel graag op aangewezen zwemlocaties
Gepubliceerd: 26 juli 2024
PFAS
Het water kan vervuild zijn. Er kunnen te veel bacteriën, virussen of schadelijke chemische stoffen in het water zitten. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk water inslikt. Hiervan kun je gezondheidsklachten krijgen, zoals diarree of huiduitslag. Chemische stoffen (zoals PFAS) kunnen tot schade op langere termijn leiden. Het is aan te raden altijd te douchen na het zwemmen in open water. Mocht dat niet kunnen, was dan in ieder geval je handen voordat je iets gaat eten. De kwaliteit van zwemwater wordt regelmatig gemeten. Kijk op het informatiebord of op www.zwemwater.nl of een negatief zwemadvies geldt. Breng je een bezoek aan het strand, wees dan alert als kinderen en huisdieren in zeeschuim spelen. Micro-organismen en chemische stoffen zoals PFAS en kunnen zich namelijk ophopen in zeeschuim. Het is verstandig zoveel mogelijk te voorkomen dat ze zeeschuim inslikken.
Watersporten
Ook bij verschillende watersporten, zoals surfen en kajakken, kom je in aanraking met oppervlaktewater. Hiervoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmen. Douche nadat je in het water bent geweest of was in ieder geval je handen voordat je gaat eten.
Blauwalgen
Er wordt de komende periode droog en zonnig weer verwacht. Dat betekent dat blauwalgen kunnen groeien en tot bloei kunnen komen, want blauwalgen ontstaan vooral bij hoge temperaturen en veel zonlicht. Vooral als het geen stromend water betreft kan zich dit voordoen. Blauwalgen zijn geen algen of wieren, maar bacteriën. Vandaar dat de eigenlijke benaming cyanobacteriën is. In ons oppervlaktewater zitten veel voedingsstoffen voor blauwalgen, vandaar dat ze snel kunnen groeien. Als ze tot bloei komen, kunnen ze een drijflaag vormen. Omdat ze dan afsterven, kunnen er giftige stoffen (toxines) in het water komen.
Blauwalg ziet niet alleen blauw
Als er een helder groene, groenblauwe of helder blauwe laag op het water drijft, kun je ervan uitgaan dat het blauwalg is, al kan het bij felgroen ook eendenkroos zijn, maar dat is heel anders van samenstelling. Een olieachtige laag op het water, die blauw-, groen-, rood- of bruinkleurig is kan ook blauwalg zijn. Als er zo’n laag blauwalg op het water drijft en die lijkt wel een beetje op een verflaag of het water stinkt, ga er dan niet zwemmen. Kijk voor je gaat zwemmen op zwemwater.nl om te zien wat een goeie zwemplek is. Tref je blauwalgen aan op een aangewezen zwemlocatie en wordt er nog niet voor gewaarschuwd, geef dit dan door aan de provinciale zwemwatertelefoon.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.