Deel

advertentie

Zwanenwater

50 jaar geleden aangekocht door Natuurmonumenten

Zwanenwater

Het is feest!
Deze week 50 jaar geleden heeft Natuurmonumenten het Zwanenwater door een landelijke inzamelingsactie veilig kunnen stellen als natuurgebied. Er waren in die periode plannen om van het duingebied een vakantiepark te maken. Natuurmonumenten en vele duizenden mensen met hun, vonden dat het een groot verlies zou zijn als dit unieke duingebied zou verdwijnen.
In die periode stond het Zwanenwater vooral landelijk bekend als een van de weinige plekken in Nederland waar lepelaars broeden. Van 1962 tot en met 1979 waren er slechts zes grote kolonies hiervan in heel Nederland. Het Zwanenwater, het Naardermeer, de Muy en de Geul op Texel, Terschelling en de Oostvaardersplassen. De vos en de aalscholver zorgde er in het Zwanenwater uiteindelijk voor dat deze iconische witte vogel andere plekken uitkoos om zijn nest te bouwen. Ondanks dat er nu dus zelden nog een lepelaar broed, is het mede dankzij het Zwanenwater dat deze soort in Nederland nu algemeen is en niet langer bedreigd wordt.

Schaatsen op het eerste water
Als geboren en getogen Callantsoger hoorde het Zwanenwater er gewoon bij. Het was in mijn kindertijd een plek waar we met excursie naar de meeuwenkolonie in de duinen gingen kijken en waar we, als er in de winter ijs lag, met de hele klas naar toe gingen om te schaatsen en wedstrijdjes te houden. Pas toen ik verhuisde naar Schagen op mijn 18de en ik een aantal jaren later zelf kinderen kreeg werd het een gebied waar we met ons gezin gingen wandelen op zondagochtend. Toen ik in 2004 mijn eerste echte camera kocht was ik nog niet direct met natuurfotografie bezig, maar dat veranderde al binnen een jaar en in 2005 was mijn enthousiasme voor de natuur versterkt.

Artikel
Een oproep in het Noord-Hollands Dagblad van juli 2006 veranderde mijn relatie met dit gebied, waar ik tot op heden nog steeds heel gelukkig van wordt. In het kleine krantenstukje werden mensen gevraagd om vrijwillig de dag- en dagactieve nachtvlinders op de vlinderroutes te monitoren. Mijn jongste ging inmiddels een paar ochtenden naar de peuterschool en ik wilde iets voor mezelf gaan doen. Omdat gewoon een stukje lopen in mijn eentje een beetje nutteloos aanvoelde en ik iets in de natuur wilde gaan doen, melden ik mij aan voor de informatieavond. Voordat de avond voorbij was voelde het al als een soort van thuiskomen en in september 2006 ondertekende ik het vrijwilligerscontract. In maart 2007 liep ik mijn eerste vlinderrondje.

Al meer
Sinds 2007 ben ik naast de monitoring van de vlinderroute ook excursies gaan geven, zodat ik mijn enthousiasme over dit unieke gebied kan overbrengen en ook sta ik bij de TIPkar. Dit is ons terrein informatie punt. Ik hou de facebookpagina gedeeltelijk bij en omdat ik het fotograferen niet kan laten. (Over een wandeling van ander half uur doe ik vaak vijf uur.) Heb ik inmiddels een archief met vele duizenden natuurfoto’s die onder andere worden gebruikt op informatieborden, folders, website en facebook. Toch wel iets waar ik heel trots op ben.

Iedere keer
Inmiddels dus 15 jaar later en nog iedere keer als ik het houten hek van het werkpad doorkom, merk ik dat er een heerlijke serene rust over mij heen komt. De hectiek van alle dagen verdwijnt al verder lopende op dit smalle paadje en als ik een paar minuten later bij de werkschuur kom ben ik meestal helemaal tot rust. Het Zwanenwater bruist van het leven, geeft mij energie en het voelt na al die jaren nog steeds als mijn tweede huis. Met de boswachter en andere vrijwilligers heb ik super leuke band. Het is gewoon een grote familie en het heeft mij zelfs een aantal dierbare vriendschappen opgeleverd.

Zwanenwater in het kort
Het Zwanenwater is 604 hectare groot en ligt ten zuiden van Callantsoog. Het bestaat uit verschillende bijzondere biotopen. Vochtige duinvalleien, duinen met duingraslanden, moerassen, broekbossen, dennenbossen, veenvlaktes, rietvlakte, heidevlaktes en niet te vergeten de twee grootse natuurlijke duinmeren van heel West-Europa. Roerdomp, waterral, dodaars en blauwborsten zijn enkele van de honderdtal andere vogelsoorten die als broedvogel aanwezig zijn. Er groeien zo’n 630 verschillende soorten planten, waaronder diverse orchideeën, 600 soorten paddenstoelen zoals de kleurrijke wasplaten, 33 dagvlinders en 720 nachtvlinders.

Het gebied is gedeeltelijk toegankelijk voor publiek op de hiervoor aangegeven wandelpaden. Er lopen twee wandelroutes door het Zwanenwater. De korte van 2 kilometer en de lange van 4,5 kilometer. De lange route is gemarkeerd met bruine paaltjes en de korte route met gele paaltjes. Er zijn twee uitkijkpunten op duinen, drie vogelkijkhutten. Het boothuis, de drijvende hut en Het Klomphuis.

Leden van Natuurmonumenten mogen gratis een wandeling maken en krijgen korting op excursies. Niet-leden betalen 3 euro entree bij de geldautomaat. Dit kan met pin en contant geld. Het gebied is niet toegankelijk voor honden, fietsers en hardlopers. We geven het hele jaar door diverse soorten excursies. In 2023 worden er ook nog speciale excursie en activiteiten georganiseerd vanwege het 50 jarig jubileum.

Weetje
Er zijn weinig natuurgebieden waar zoveel verschillende biotopen in zo’n korte wandeling kunnen worden bewonderd. Het Zwanenwater is in elk seizoen bijzonder, maar in mei en juni staan de orchideeën en ratelaars in volle boei en kleuren het gebied geel, roze en paars.

Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

 

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Zwanenwater Zwanenwater Zwanenwater Zwanenwater Zwanenwater Zwanenwater Zwanenwater Zwanenwater
advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Kofferbakmarkt

24 maart 2023

De hele zomer door kun je daar op zaterdag terecht

Het is in Schoorl maar we weten dat veel Schagenezen er graag komen dus vandaar dat we je even helpen herinneren dat het seizoen vanaf volgende week weer start

100 jaar Aloysius

24 maart 2023

Opa kijk ik vond op zolder...

Meerkoeten

30 april 2021

Ze zijn al druk met het nest

Door de grote hoeveelheid lucht in hun verenkleed moeten ze nogal wat moeite doen om onder water te komen. Ze komen dan ook als een dobber weer boven

Vietnam

24 maart 2023

Van onze Schager Globetrotters

Even een dagje rust

24 maart 2023

Inclusief een gratis lunch bij de Posthoorn, speciaal voor mantelzorgers

Film van Steven Spielberg over Spielberg

24 maart 2023

En een Golden Globe genomineerde klassieker la double vie de Veronique

Slapen

24 maart 2023

Belangrijk voor je lijf maar ook voor je hersenen, veel mensen slapen te kort

Rebellen

16 maart 2023

Een overweging van IkWik

Zwerfafval

17 maart 2023

Door te fotograferen zie je het ineens overal liggen

Antje Tet

17 maart 2023

Opa kijk ik vond op zolder...

Workaway

17 maart 2023

Een wereldwijde organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. We gaan Engelse les geven

Heibel op de Witte Paal

17 maart 2023

Overlast vanuit bedrijfsverzamelgebouw

Vogels en windturbines

17 maart 2023

Een botsing met de wieken van windturbines loopt voor vogels haast altijd fataal af

Tafel van Tig

17 maart 2023

Een heerlijk 3-gangen menu, dit keer met het thema Poëzie

Film over activiste Nan Goldin

17 maart 2023

En de Ierse film The Banshees of Inisherin

Plooibaar

17 maart 2023

Politici zijn maar een eigengereid volkje

Luisteren op zondag

17 maart 2023

Rianne Groen uit Waarland is te gast

De IJsbaan

10 maart 2023

Schagen heeft verschillende ijsbanen gekend, ook in hartje centrum

Elzenpropjes

10 maart 2023

De kleurrijke puttertjes zijn er dol op

Cambodja: ‘Onvergetelijk leed’

10 maart 2023

Van onze Schager Globetrotters

Burgerberaad

10 maart 2023

Gemeente Schagen zet de eerste stappen

Een burgerberaad is participatie op een hoger vlak. Inwoners worden in het burgerberaad geloot en worden ondersteund door ambtenaren en specialisten. Zij kunnen bindende adviezen aan de raad geven

Makelaar in baby’s

10 maart 2023

Een film uit Zuid-Korea en ter compensatie een Franse feel-good film

Lezing over Beethoven

10 maart 2023

Onverminderd populair, maar hoe kan dat na zoveel jaar?

RS-virus

10 maart 2023

Oftewel Respiratoir Syncytieel virus, luchtwegvirus op z'n Hollands

OUD?!

10 maart 2023

Een overweging van IkWik

Het Melkmeisje

10 maart 2023

Een inkijkje in het leven van de jonge kunstschilder Vermeer rond 1650

Familie Godschalk

3 maart 2023

Opa kijk ik vond op zolder...

Naaktbloeier

3 maart 2023

De gele Kornoelje bloeit voor de blaadjes uit

Humorloze Douaniers

3 maart 2023

Een grap kan echt heel verkeerd uitpakken

Nowhere special

3 maart 2023

Een gevoelig en indringend verhaal

Iedereen een boek!

3 maart 2023

Trakteer jezelf en kies er eentje uit de top 25, Lize Spit krijg je erbij

Vanaf vrijdag 10 maart is het weer boekenweek. Dit jaar met een gratis verhaal van Lize Spit en een essay van Raoul de Jong, de eerste boekenweekschrijver met Surinaamse roots

Help de gierzwaluw

3 maart 2023

Doe mee aan de verlotingsactie van de gemeente

Tine Boeve is te gast

3 maart 2023

Op de zondagochtend bij Kitty

Uitvaart

3 maart 2023

Een overdenking van IkWik

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug