Zoigl Stube in Schagen
Bier met een eeuwenoude traditie van Brouwerij STOKED!
Gepubliceerd: 17 maart 2023
Café Piet Pann uit Schagen omarmt unieke brouwtraditie
Café Piet Pann uit Schagen is het eerste café waar Zoigl op tap verkrijgbaar is, en hiermee de eerste “Zoigl Stube” van Schagen. Voor dit winterbier hebben de brouwers van brouwerij STOKED! uit Bergen zich laten inspireren door een eeuwenoude brouwtraditie uit Duitsland, waar bier nog werd geserveerd in huiskamers. De brouwers willen zoveel mogelijk van de eeuwenoude traditie behouden en is een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie. Deze is inmiddels bekend in heel Nederland doordat het programma Binnenste Buiten er aandacht aan besteedde. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en is een echt seizoensgebonden lokaal bier wat qua karakter perfect past bij de winter. Afgelopen Mei werd het bier bekroond met Zilver bij de European Beer Challenge.
Een eerbetoon aan een unieke brouwtraditie
Het brouwen van Zoigl is een diepgewortelde traditie die alleen nog in een klein gedeelte van Beieren standhoudt. Het is een ongefilterd bier van lage gisting dat al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze wordt gebrouwen in een gemeenschappelijke brouwerij. Tegenwoordig koesteren nog maar vijf gemeenten deze traditie en neemt het aantal Kommun Brauereien met brouwrecht af, waardoor het traditionele Zoigl-bier een bedreigde biersoort is.
Het unieke van het brouwen is dat na het brouwen in de Kommunbrauhaus de lagertanks mee naar huis werden genomen. Zodra het bier voor consumptie gerijpt was hing de Zoigl waard een zogenaamde Zoigl ster aan de gevel. Een teken dat iedereen welkom was om het te komen proeven. En zo kwam het dat je Zoigl enkel kon proeven in deze huiskamercafés waar het bier vers voor je getapt werd terwijl je naast de kleermaker, timmerman maar ook de advocaat en wethouder zat. De brouwers willen met de introductie van Zoigl een jaarlijkse traditie starten voor alle bierliefhebbers van Nederland. Café Piet Pann is het eerste café in Schagen waar deze traditie wordt omarmd en Zoigl op de tap komt.
Café met rijke geschiedenis met stamgasten hoog in het vaandel
De brouwers introduceren Zoigl met respect voor de oude traditie en voorzien elke STOKED! Zoigl Stube, die Zoigl op tap heeft van een STOKED! Zoigl uithangbord. Zoigl wordt maar eens per jaar gebrouwen en zal maar kort verkrijgbaar zijn. Zoigl staat voor de brouwers symbool voor samenzijn, vriendschap en ontmoeting en voor een hechte community. Het café stond bij de brouwers hoog op het verlanglijstje om er een Zoigl Stube van te maken. Het café kent een lange geschiedenis aan de markt in Schagen en is een begrip in Schagen en omgeving met altijd nieuwe (veelal lokale) speciaalbieren op tap en ruim 90 flessen op fles.
Pieter Vader vult aan: “Dit is echt een bijzonder café, waar Zoigl helemaal tot zijn recht komt. De ongedwongen sfeer, de passie voor bieren en het echte huiskamergevoel. Het is een oergezellig bruin café met mooie bieren op de tap en ze staan midden in de community. De echte Zoigl Stubes in Duitsland hebben ook nog deze functie. Zo worden we langzaam steeds bekender in Noord-Holland. Manager Renate Brouwer vult aan “De laidback manier hoe ze mij benaderden, de uitstraling van het merk, het enthousiasme en het bijzondere verhaal erachter. Het hele totaalplaatje klopt gewoon, waardoor ik eigenlijk ook super enthousiast werd. Ik ben altijd op zoek naar nieuwe bieren voor mijn vaste gasten en serveer ook altijd graag lokale bieren en dus vind ik het super dat we deze traditie nu in Schagen introduceren.
Het bier
De brouwers hebben moderne brouwtechnieken toegepast voor een ambachtelijke versie van Zoigl. Traditionele ingrediënten zijn gecombineerd met favoriete mouten en Nobel hoppen en geven deze nieuwerwetse Zoigl een unieke smaakbeleving. Biersommelier Frits Dunnink beschrijft het bier als volgt: “Deze ‘Tribute to Zoigl’ is een hartverwarmend winterbier geworden. Met hartige mouttonen (mede dankzij het gebruik van haver) en een subtiel vleugje ‘Rauch’, gebalanceerd door een vriendschappelijk zoetje. Klassieke Duitse nobele hop zorgt voor elegante, pittige bitterheid. Qua karakter voegt dit ‘Zoigl’ zich tussen een traditioneel Helles en het wat meer barokke Märzen. Een mooie aanvulling wat betreft bieren voor het winterseizoen, voor wie het Nederlandse bo(c)kbier wellicht aan de zoete en plakkerige kant is. En voor alle andere liefhebbers natuurlijk, voor wie bier alles met ontdekken en proeven te maken heeft.”