Ze is een vrouw

Met ambitie nog wel!

Ze is een vrouw

Ze is een vrouw

‘Hillary. Elizabeth Warren. Femke Halsema. Marianne Thieme. En nu Sigrid Kaag. Allemaal ijskonijnen, unlikable. ‘Te hard’. Vrouwen kunnen niet te hard zijn. Vrouwen zijn vrouwen en geen avocado’s.’ aldus een tweet van schrijfster Susan Smit. Over wie dit gaat? Over Sigrid Kaag. Ze wil partijleider van D66 worden en heeft ambities om misschien ooit premier van ons land te worden.

Ze is een vrouw. En daar vinden sommige heren iets van. Ze hopen dat ze hard genoeg is om de druk van het premierschap aan te kunnen. En. Dus. Anderen vragen zich af of dit wel te combineren valt met het moederschap. Check.

Wij zijn vrouwen. Met ambitie nog wel. We zijn gelukkig niet de enige. Het worden er steeds meer. Fijn. Het biedt ons perspectief. Maar hoe werkt werkende en ambitieuze moeder zijn in de praktijk? Dat vrouwen ons vragen hoe wij dat nu allemaal doen, al die ballen in de lucht. En dat, nog vaker, mannen ons vragen waarom wij doen wat we doen. Geen grap.

Wij begrijpen de tweet van Susan maar al te goed. Mannen kunnen onbeperkt carrière maken. De vraag hoe zij de dingen thuis regelen zal niet (vaak) aan hen gesteld worden. Iets wat heel diep geworteld zit krijg je er niet zomaar uit. Mama zorgt voor de kinderen en papa voor het geld. En dat al die dames dan hard moeten zijn, tja. Is dat ook echt zo? We zijn immers echt geen avocado. We lijken er gelukkig niet eens op.

Alhoewel. Die dikke huid is wel een must. Een teflon laag waar we al die fijne opmerkingen van ons af kunnen laten glijden. Anno 2020 zijn er helaas nog steeds mensen die alles graag bij het oude houden. Het klassieke. Het ‘we zijn het zo gewend’ credo. Die er stiekem toch iets van vinden wanneer moeders ambitie heeft en een goede klant is van de crèche. Moeders die er niet altijd zijn, bij de zwemles of koningsdag op school. En houden die moeders dan minder van hun kinderen? Zijn ze hard? Zeker niet. En dat weten hun kindertjes gelukkig ook. Hele zelfstandige kinderen krijg je ervan. Wij spreken uit ervaring.

In Schagen zijn er veel boeiende en stoere vrouwen te vinden. Zij gaan ervoor. Steken hun nek uit. Tegen de wind in. En waarom? Niet omdat ze boven op die apenrots willen zitten. Neen. Zij willen zichzelf ontwikkelen. Ze willen graag economisch zelfstandig zijn. Ze willen graag een voorbeeld zijn voor de volgende generatie.

Kijk naar onze burgemeester Marjan van Kampen. Kijk naar Lied van der Lubbe ooit directeur van een middelbare school in een tijd dat dit nog helemaal niet zo gewoon was. Kijk naar Margreet Plukker, die het stokje overnam van haar moeder Nel. Twee sterke vrouwen die één van de mooiste boekhandels bestieren die we kennen. De lijst is nog langer, maar we mogen maar 500 woorden ‘-)

Of we op Sigrid gaan stemmen? Geen idee. Daarvoor kennen we haar partijprogramma nog niet goed genoeg. Wij kiezen voor de beste. Man of vrouw. Wij wel.

www.pand-raak.nl