Deel

advertentie

Workaway

Een wereldwijde organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. We gaan Engelse les geven

Workaway

Vrijwilligerswerk
We hebben ons aangemeld bij ‘Workaway’, een organisatie die wereldwijd vrijwilligers zoekt voor allerhande onbetaalde werkzaamheden en banen. Variërend van klusjes en werkzaamheden in huis en tuin tot hulp bij ICT en lesgeven. Er is voor iedereen altijd iets te vinden. Vooral voor jongeren die goedkoper willen reizen is dit ideaal. Je hebt gratis kost en inwoning en ontmoet vele andere vrijwilligers. Tegelijkertijd doe je zeer gewaardeerd werk voor je mindere medemens.

Wij zijn aangenomen door Sovannarith (‘Zeg maar So’) om Engels te geven aan achterstandskinderen. Hij is dit project jaren geleden opgestart om kansarme jongeren te helpen. Hun leeftijd loopt van 5 tot 15.
Hij haalt ons op met zijn vierpersoons tuktuk uit het centrum van Siem Reap. Onderweg pikken we nog een vrijwilligster op. Ze heet Emily, is twintiger en Amerikaanse en ‘digital nomad’ voor een bedrijf en zwerft al twee jaar op deze manier de hele wereld over, daarnaast doet zij ook vrijwilligerswerk. We maken snel, makkelijk en prettig contact omdat we dezelfde soort reiservaringen delen en hetzelfde werk gaan doen.
Het project krijgt geen subsidie en draait op donaties. Toen we hoorden dat de 101 leerlingen geen lesmateriaal hadden, hebben we voor ieder een tekstboek, werkboek, en schrijfgerei en voor allen een voetbal gekocht. Het voelt erg goed om hen op deze manier te helpen en wij worden met open armen ontvangen.

Armoedig
Na een half uur rijden verlaten we de geplaveide wegen en rijden een verhard zandpad op. Even later komen we aan bij de ‘school’. Het blijken twee kleine leslokalen te zijn. In ieder kunnen 14 kinderen. Dat is al heel wat. So is ooit in de buitenlucht begonnen.
Ik vergelijk het direct met de klassen van 26 leerlingen die ik in Nederland heb gehad. Sovan woont met zijn vrouw en vier kinderen in een garage-achtige ruimte waar de tuktuk geparkeerd wordt en geen vloerbedekking is. Er staan een tafel en stoelen voor de vrijwilligers. Iedereen verblijft overdag in deze ruimte. Kinderen komen ruim voor de les op de harde kleigrond zitten om hun favoriete spel te spelen met kleine ruilplaatjes. Ze spelen een variant van ‘steen, papier, schaar’ en leggen plaatjes op de grond, tot er een winnaar overblijft die de ze krijgt. Er staat een hangmat en er hangt er ook een in So zijn tuktuk waar vooral de dames gretig gebruik van maken. We zagen ze ook in de tuktuks in de stad. Als de chauffeur geen klanten heeft ligt hij in zijn hangmat te rusten of te slapen.

So’s vrouw kookt op een tweepits gasstel steeds een variatie van de traditionele Khmer curry, een rijst- of noedelgerecht met groente. Het zag er in eerste instantie niet appetijtelijk uit maar het smaakt heerlijk!
‘Gatver Bo, er staat een oude halfnaakte man naar ons te kijken’. Ik voel even boosheid in mij opkomen maar wordt gerustgesteld door So. Het blijkt zijn schoonvader te zijn die aan de andere kant van de met kippengaas afgeschermde ruimte woont, samen met zijn vrouw.
Hij kijkt glunderend naar de westerse dames die voor hem een zeer welkome afleiding zijn van zijn eentonig bestaan. Zijn vrouw die buiten op een houtvuurtje op de grond kookt ziet het gelaten aan.

Lesgeven
De volgende dag beginnen Emily en ik met de eerste lessen om half acht. Von helpt mij twee dagen en probeert het dan ook alleen met de allerjongsten. Dat valt haar best tegen en zij wordt ‘gered‘ door drie nieuwe vrijwilligers die twee dagen later aankomen en het van haar overnemen. Daarna helpt Von de anderen waar zij maar kan.
De leerlingen zijn gemotiveerd om Engels te leren om daarmee een streep voor te hebben op hun leeftijdgenoten die het niet leren. De kleintjes zijn wat minder gemotiveerd, af en toe kruipen ze onder de tafels en als er een op mijn rug klimt als ik langs loop sta ik het maar toe, ze hebben al zo weinig, vind ik.
We proberen de lessen op te vrolijken met klapliedjes (head, shoulders, knee and toes, knee and toes) en andere spelletjes wat zeer gewaardeerd wordt. Ik voel mij het prettigst bij de oudere leerlingen aan wie ik mijn verhaal kwijt kan en af en toe een ‘levensverhaal’ vertel. (‘Kijk naar wie het minder heeft en niet naar wie het beter heeft’, en gedenk zo mijn moeder.)
Ik pas dat ook op deze plek weer toe. Wat is het hier een armoedige toestand.

Beesten in de slaapkamer
De slaapkamers en badkamers verdienen hun naam niet. Oké, we kunnen er slapen en douchen, maar vraag niet hoe.
Als Von ‘s nachts beestengeluid naast haar bed hoort is zij er wel klaar mee. Ik vermoed dat het de overal in Azië aanwezige gekko’s zijn die banger voor ons zijn dan wij voor hen. Al zou je willen, je krijgt ze niet te pakken, ze zijn razendsnel en zijn fijne insecten opruimers.
De douche is een koud water slang. De twee badkamers en toiletten zien er ronduit smerig uit. Ik stel mij stoer op maar besluit ter plekke om hier niet terug te willen komen terwijl ik juist heb besloten om dit geweldige werk de komende zomer te gaan voortzetten, maar niet meer hier dus. Ik heb medelijden met So als blijkt dat de anderen er ook zo over denken. Het lesgeven is erg leuk, maar de leefomstandigheden zijn ver onder de maat.
Het contact met de andere vrijwilligers maakt een hoop goed, we zijn snel een hechte groep die elkaar helpt waar mogelijk. ‘s Avonds wordt er muziek gemaakt en gedanst.
Tijdens een middagpauze gaan we met de tuktuk naar de lokale markt tien minuten rijden. We kopen er alleen fruit en groenten want verbazen ons ook hier weer over de stukken vlees en vis die ongekoeld in de buitenlucht liggen en waar vele vliegen naar hartelust op rondlopen. Het is te goor voor woorden, maar de lokale bevolking lijkt zich er niet druk om te maken. Ze zullen het wel goed braden hoop en vermoed ik. Wij slaan dat gedeelte graag over.

Afscheid
Na een week lesgeven sluiten we af met een spelen circuit. De kinderen vinden het geweldig en spelen in de pauzes zelfs door.
We nemen afscheid met dikke knuffels, hier en daar met moeite omdat vooral de kleinere kinderen ons niet lijken los te willen laten.
So brengt ons voor de laatste nacht terug naar het luxueuze hotel in het stadscentrum. We genieten nu nog meer dan ooit van de schone douche en het schone bed.
Morgen vliegen we naar Ho Chi Minh, vroeger Saigon, in Vietnam om drie weken op twee katten te passen.

Henk

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Workaway Workaway Workaway Workaway Workaway Workaway Workaway Workaway
advertentie

Meer 'Rechterkolom':

De RSG

19 maart 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Hazedwarsdijk

14 februari 2024

De dijk die Petten moest beschermen voor het zeegat aan de noordkant

In 1597 lukte het om de Zijpe, met behulp van zo’n 3.000 arbeiders en 1.000 paarden, definitief te bedijken met een zanddijk. De kleine Hazepolder werd daarmee tegelijk ingepolderd

Winterplaatjes

12 februari 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Voorjaars Spannertjes

16 februari 2024

De mannetjes kunnen vliegen, de vrouwtjes niet

Reflectie

15 februari 2024

Een creatieve en interessante manier van fotograferen, het geeft verrassende effecten

Film over Amerikaanse kostschool

13 februari 2024

En de Finse film Fallen Leaves

Cursus Opvoeden & Zo

15 februari 2024

Een praktische cursus over alledaagse dingen

Je leert hoe je goed gedrag van kinderen kunt stimuleren en hoe ongewenst gedrag het best gecorrigeerd kan worden. De cursus bestaat uit 5 bijeenkomsten en wordt gehouden in Schagen

Canale Parade

15 februari 2024

Ook dit jaar vaart de provincie Noord-Holland mee

De provincie roept inwoners op om iemand voor te dragen die voor hen belangrijk is geweest om zich verbonden en geliefd te voelen. Aanmelders mogen samen met de genomineerde meevaren

Cocaïne

14 februari 2024

Vraag: Houden gebruikers van cocaine feitelijk de drugscriminaliteit in stand?

Oplevering appartementen aan Melchiorhof

8 februari 2024

‘Deze woning heeft alles wat we willen’

‘We waren op zoek naar een appartement, maar wilden Oudesluis niet uit,’ zegt Theo. ‘Ik woon al sinds mijn achtste in dit dorp, heb hier van alles meegemaakt. Dan wil je niet meer weg'

Ferrari

6 februari 2024

En de film over de Talking Heads 'Stop making sense"

De zomer van 1957 verloopt moeizaam voor ex-autocoureur Enzo Ferrari: zijn autobedrijf dreigt failliet te gaan en het huwelijk met zijn vrouw Laura staat onder extreme spanning na zijn affaire met Lina Lardi

Makado nostalgie

26 maart 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Elfenbankjes

9 februari 2024

Er is een Fopelfenbankje, een Ruig elfenbankje, een Fluweelelfenbankje, een Dwergelfenbankje...

De Flessenpost uit Schagen bereikt ruim 15.000 lezers, inwoners en mensen wereldwijd die betrokken zijn bij de gemeente Schagen

7 februari 2024

AI helpt bij depressie

8 februari 2024

Kunstmatige intelligentie helpt voorspellen of antidepressivum werkt bij patiënt

Starten met fotografie

8 februari 2024

Tips omtrent cameragebruik en nabewerking

Fris en fit de lente in

5 februari 2024

Doe mee met de actie 30dagengezonder

Iedereen kan meedoen en je kunt zelf een gezonde uitdaging uitkiezen om een maand vol te houden. Van een wandeling tot niet snoepen of geen alcohol. Het hele gezin kan meedoen

Nederlands kampioenschap beroepen

5 februari 2024

600 VMBO'ers gaan de strijd aan in Skills The Finals!

AI schrijft over Carnaval

7 februari 2024

Opdracht: een kort artikel te schrijven over het carnaval in gemeente Schagen vanaf de jaren zestig

Sludge video

5 februari 2024

Er worden meerdere filmpjes naast elkaar op het scherm afgespeeld. Wat doen die overstimulerende video's met onze hersenen?

West Friezen en politiek

19 februari 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Zilverwitte manen

2 februari 2024

Hij lijkt zwart maar is eigenlijk diep bronsgroen

Hoe maak je mooie landschapsfoto’s

1 februari 2024

Fototip van onze huisfotografe

Anders communiceren

31 januari 2024

Hoe breng je je verhaal goed over?

Lezing over het leven

30 januari 2024

Traumaverwerking en pelgrimeren

Als kunstenaar en geestelijk begeleider, en samen met haar man Luc Pijman initiatiefnemer van het Tsunami-monument, geeft zij regelmatig lezingen in het land over pelgrimeren, traumaverwerking en dromen waarmaken

Past Lives

30 januari 2024

Liefdesdrama dat vragen over 'het lot' stelt

Nora en Hae Sung, twee diep verbonden jeugdvrienden, worden uit elkaar gerukt als Nora’s familie vanuit Zuid-Korea naar Canada emigreert. Twaalf jaar later studeert Nora in New York en hervinden de twee elkaar via het internet

Cyberbijeenkomst MKB

1 februari 2024

Ervaringsdeskundige Xander Koppelmans vertelt over de schokkende gevolgen van een cyberaanval voor zijn bedrijf, waardoor hij alles wat hij had opgebouwd met zijn bloeiende reclamebureau verloor

Barcode

23 januari 2024

Schilderijen van Mala Ramcharan in het Scagon De Luxe

Spoort u wel?

26 februari 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Het lijkt wel kauwgom

26 januari 2024

Het is ook geen plantje en slechts gedeeltelijk een schimmel

Fotograferen met weinig licht

25 januari 2024

Hoe maak je scherpe foto's in het donker?

Rotavirus

24 januari 2024

Veroorzaakt hevige diarree en uitdroging

Het Rotavirus is niet erg bekend maar komt wel veel voor bij kinderen. Voor baby's kan het een ziekenhuisopname tot gevolg hebben en er overlijden helaas ook enkele baby's per jaar aan

AI schrijft…

22 januari 2024

Deze week ging de vraag over het mysterie humor

Expositie Scagon Theater

23 januari 2024

Tot 9 februari exposeert Ed Beudeker

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug