Windmolens en zonneparken

Wat vinden we daar eigenlijk van?

Windmolens en zonneparken

Onderzoek in de Kop van Noord-Holland
Je ziet ze nu overal staan, maakt niet meer uit in welke richting je kijkt, je komt een windmolen tegen. Dat vonden we wel prima maar vinden we dat nog? Het woord ‘landschapsvervuiling’ deed zijn intrede, overlast van slagschaduw en de shwoeshhh van de bladen, vogels en niet te vergeten de miljoenen insecten die een aanvaring niet overleven, en hoeveel van die molens moet je in je blikveld hebben om überhaupt aan de gewenste hoeveelheid stroom te geraken.
De afdeling Sociale Geografie en Planologie van de UVA is een onderzoek gestart, hier het plan van 4 studenten:

Het waarom
Wij zijn studenten van de bachelor Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit van Amsterdam. In het kader van het onderdeel Leeronderzoek voert de studie jaarlijks met haar tweedejaarsstudenten een onderzoek uit als leerproject. Hiermee wordt voortgebouwd op een traditie die dateert uit eind jaren dertig van de twintigste eeuw, toen professor Ter Veen met studenten Sociale Geografie bevolkingsonderzoek deed in de net drooggevallen Wieringermeer.

Draagvlak
In samenwerking met De Kop Werkt gaan we dit jaar met ons onderzoek terug naar de regio waar het allemaal ooit is begonnen: de Kop van Noord-Holland. In samenwerking met De Kop Werkt doen wij tussen vier en acht januari onderzoek naar wat de bewoners vinden van het landschap van de Kop van Noord-Holland en hoe bewoners de ingrepen in het landschap ervaren die nodig zijn om Nederland in de toekomst energieneutraal te maken, zoals windmolenparken en zonnepanelen. Meer inzicht in de betekenis van de landschappen kan interessante inzichten bieden in de achtergrond van draagvlak voor bijvoorbeeld de energietransitie. De studenten delen zich op in groepen en doen onderzoek in verschillende gemeentes in de regio van de Kop van Noord-Holland: Den Helder, Schagen, Texel en Hollands Kroon.

Enquete invullen
Samen met drie mede studenten doe ik onderzoek naar Schagen Oost en West. In de week van vier tot en met tien januari proberen wij zoveel mogelijk relevante informatie te verzamelen voor ons onderzoek. Dit doen wij door middel van het houden van enquêtes, interviews en door het doen van observaties. Door de COVID-19 pandemie gaat dit anders dan anders. In plaats van mensen op straat te benaderen, proberen wij vooral online en door middel van flyers in de brievenbus mensen te bereiken. Ondanks dat het onderzoek pas net is gestart hebben wij al uit een aantal regio’s commotie rondom de windmolens vernomen; de windmolens, die zouden moeten bijdragen aan een Nederland dat in de toekomst energieneutraal is, zijn niet altijd even gewenst. Een bewoner uit Schagerbrug noemde de windmolens ook wel landschapsvervuiling. Wij zullen de aankomende week onderzoek doen naar hoe deze commotie vorm krijgt en naar andere landschapsingrijpen die positieve en negatieve gevoelens op kunnen roepen.

Omdat door de huidige lockdown de mogelijkheden beperkt zijn en we u helaas niet persoonlijk mogen ontmoeten, zouden we u willen vragen om van dit onderzoek een succes te maken door online onze vragenlijst in te vullen: https://www.leeronderzoek2021uva.com
Alvast vriendelijk bedankt!

Romy Donkers, Timmo Koordes, Jaap Wittenberg en Jorden Hoogwout.