Vleesetende schimmel
Als ze nog jong zijn kun je ze eten maar kijk uit voor de look-a-like
Gepubliceerd: 10 november 2023
In bijna ieder grasveld
De afgelopen maanden kom ik ze bijna in alle grasveldjes in de stad Schagen tegen. Vaak met meerdere bij elkaar. De Geschubde inktzwam is een van de meest voorkomende soort inktzwam welke in Nederland voorkomt. Je ziet ze bijna het hele jaar, van april tot in november. Je kunt ze tegenkomen op akkers, weilanden, parken en in wegbermen en ze zijn zelfs te vinden op bemeste grasvelden.
Van wit naar zwart
De Geschubde inktzwam lijkt, als hij net uit de grond komt, op een kleine witte pingpongbal en kan binnen een paar dagen uitdijen tot 15 centimeter hoog en 6 centimeter breed. Bij de jonge exemplaren is de hoed eivormig tot cilindrisch en wanneer hij ouder wordt gaat hij meer open en wordt hij geleidelijk klokvormig. De kleur van de Geschubde inktzwam is in het begin zuiver wit en wordt geleidelijk eerst licht beige/bruinig en daarna veranderd de hoed in een inktachtige vloeistof. Dit proces heet autolyse en hieraan danken inktzwammen hun naam. Door deze inktachtige vloeistof worden de sporen verspreidt. De lamellen zijn in eerste instantie ook wit, later verkleurend vanaf de rand van roze naar zwart. De steel van de Geschubde inktzwam is hol.
Eetbaar, maar pas op!
De geur van deze paddenstoel is lekker, een beetje kruidig. Ze zijn, als ze nog klein zijn eetbaar. Zolang de lamellen nog maar wit zijn. Pas op! Ook deze paddenstoel heeft een look-a-like welke giftig is. Hier geldt dan ook dat je beter geen risico kunt lopen.
Vleesetende schimmel
De Geschubde inktzwam is naast een saprofiet, ook een nematofaag, wat betekent in het kort dat het een vleesetende schimmel is. Hij kan met een soort vangorganen op zijn mycelium, (dit is het netwerk van alle draden van een schimmel en worden ook wel hyfen genoemd) kleine rondwormen vangen en hun binnen een paar dagen verteren.
Weetje
Zwammen zijn in drie groepen te verdelen.
Saprofiet: dit zijn de zwammen die op dood hout leven en deze langzaam afbreken
Symbiont: de zwam die samenleeft met een plant of dier, terwijl beide daar voordeel van hebben
Parasiet: deze zwam die leeft ten koste van planten of dieren
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.