Vertraging bouw woningen
De rechter trekt een streep door de bouw
Gepubliceerd: 10 november 2022
De vraag
Van verschillende partijen kwam dezelfde vraag: welke gevolgen heeft deze uitspraak betreffende de bouwvrijstelling stikstof voor de bouw in Schagen. Daar hoefde de wethouder geen peentjes voor te zweten. Het heeft namelijk grote gevolgen. Voorzover er nog geen bouwvergunning is afgegeven tenminste.
Bouwvergunningen bleven een beetje uit beeld in de stikstof ellende
De rechter was er duidelijk in, voor ieder bestemmingsplan en voor iedere bouwvergunning moet worden uitgerekend hoeveel stikstof er vrij komt bij de bouw of aanleg en hoeveel stikstof er bij het gebruik ervan vrij gaat komen. En dan heb je het over aan- en afvoer van goederen, machines die het werk verzetten, busjes die heen en weer rijden, kortom wat er zoal gebeurt bij de bouw van huizen bijvoorbeeld. Maar er wordt ook in kaart gebracht wat er aan stikstof zal worden uitgestoten als de huizen eenmaal bewoond zijn. Autoverkeer, koeriers, scootertjes, dat soort zaken.
Misschien hadden de raadsleden de krant nog niet gelezen of het journaal niet gezien maar wat de gevolgen voor de woningbouw in de gemeente zijn lijkt volstrekt duidelijk. Iedere bouwvergunning die nu nog afgegeven gaat worden zal een volledige doorrekening moeten laten zien van stikstofdepositie. Geen gemakkelijke taak want je moet met een hoop misschien’en en als’en rekening houden. Nog afgezien van het feit dat hier heel wat ambtelijke uurtjes in gaan zitten, en die ambtenaren liggen niet echt voor het oprapen.
Natuurgebied
De gemeente Schagen kent Natura 2000 gebieden. Het Zwanenwater bijvoorbeeld, de Pettemer duinen, de Nollen, het Botgat. Zo ongeveer de gehele kustlijn. De nieuwe Pallas reactor zal het zwaar krijgen, die wordt nota bene in de Pettemer duinen gebouwd.
Volgende vraag: wat of dat de wethouder daar aan ging doen?
Moet je dan in huilen of in lachen uitbarsten. Alsof hij de rechter nog een briefje kan schrijven of het nog even uitgesteld kan worden tot zijn huizen afgebouwd zijn.
Het antwoord: hij gaat aan het werk, probeert er handjes bij te krijgen om dat zo snel mogelijk uit te voeren, het gaat meer geld kosten en vervolgens heel hard hopen dat de stikstofdeposities binnen de kaders blijven.
De nu bestaande kaders in ieder geval want de zogenaamde Aerius meting wil nog wel eens wijzigen. Die meting houdt bij hoeveel stikstof er neder daalt op ons landje. Berekeningen op basis van aangenomen stikstof uitstoot, meteorologische omstandigheden en wat ons land in komt waaien vanuit omliggende gebieden. En sinds kort wordt dat dan ook nog steekproefsgewijs objectief op de grond nagemeten om te kijken of de berekeningen kloppen. Niet een heel standvastig systeem dus voor een wethouder.
Landschap Noord-Holland
Hier wordt het spannend want dit was een verschrikkelijk goede vraag. Als Landschap Noord-Holland meerdere gebieden gaat opkopen en die aan laat sluiten bij de Natura 2000 gebieden zal het steeds moeilijker worden om in de kustdorpen überhaupt nog iets van de grond te krijgen. Kan Landschap Noord-Holland zomaar delen opkopen, sterker nog, steunt de gemeente deze stichting? En zou het mogelijk zijn om de wijziging van een bestemmingsplan richting natuurgebied, op grond van de stikstofruimte af te wijzen. Over die vraag was gelukkig wel nagedacht.
Foto: Cora Deutekom