Tropisch weer

Maar houden we dat het hele weekend?

Tropisch weer

Misschien halen we de 30
De tweede helft van juni begint flink zonnig en warm met op grote schaal 22 tot 25 graden en in het zuidoosten 27 graden. Vrijdag en zaterdag gaat de temperatuur even flink omhoog en wordt het door een zuidelijke wind zomers tot tropisch warm met maxima van 25 tot 31 graden.

Daar gaat de warmte
Zomerse tot tropische temperaturen zijn in Nederland vaak geen lang leven beschoren en ook nu lijkt dat te gebeuren. Zaterdag kan het nog flink warm worden. Wel neemt de bewolking toe en zullen regen- en onweersbuien een einde maken aan de warmte. Hoe snel dit gebeurt is onzeker. Als het traag gaat, wordt ook zondag in het zuidoosten nog een zeer warme dag. In de rest van het land is de warmte mogelijk al verdwenen.

Het wordt weer koeler
Wel is het vrij zeker dat we de astronomische zomer, die dinsdag begint, starten met een veel koeler weertype. De laatste tien dagen van een gemiddelde junimaand ligt de middagtemperatuur tussen 19 en 23 graden. Nu lijken we daar regelmatig een graadje onder te blijven. Ondanks de lagere temperatuur is het warm genoeg om lekker buiten te zijn. Zeker als de zon een tijdje schijnt is het warm genoeg om zonder jas naar buiten te gaan. Maar om echt te gaan te gaan zonnen of tot in de late avond buiten te zitten is het waarschijnlijk wat te fris.

Strand
Echt strandweer is het dan ook niet. Zeker aan het water is het bij een aanlandige wind fijn om een jas of een dik vest aan te hebben. Maar ga je een beetje de duinen in, dan is het als snel een aantal graden warmer en voel je de zon prikken op je huid.
Behalve koele lucht moeten we ook rekening houden met buien. Vaak blijft de neerslag beperkt tot een paar buien en is het als je lang buiten bent uiteindelijk het grootste deel van de tijd droog. Wel is het raadzaam om de neerslagradar in de gaten te houden wanneer jij op pad gaat.

Juli vaker zomers warm
Eind juni wordt het steeds waarschijnlijker dat we de invloed van de koele wind van zee kwijtraken. Juli zou wel eens wat warmer kunnen beginnen en dan moeten we denken aan waarden van 21 tot 25 graden. En met een zuidenwind kan het in korte tijd nog warmer worden.