Stuntvliegers
De grootste acrobaten houden er een harem op na
Gepubliceerd: 13 januari 2023
Grote groepen
Regelmatig zie je in het buitengebied van onze gemeente grote groepen met vogels door de lucht vliegen. Ze lijken zich een beetje te bewegen zoals spreeuwen dat altijd doen, maar toch kun je, als je een beetje op vogels let, gelijk zien dat het om kieviten gaat. In het najaar zijn deze grote groepen bij elkaar gekomen om eventueel naar het warme zuiden te kunnen trekken.
Kieviten zijn voor hun voedsel namelijk geheel afhankelijk van de bereikbaarheid van bodemdieren en zij trekken ’s winters eigenlijk alleen maar weg omdat deze door vorst in de bodem niet meer bereikbaar zijn. Dit verklaart dan ook de plotselinge grootscheepse trekbewegingen van kieviten bij een invallende vorst. Het overgrote deel trekt niet verder dan het zuiden van Frankrijk. Soms schieten ze drastisch door en belanden in Noord Amerika of het Iberisch Schiereiland.
Zijn eigen naam
De Kievit is een echte weidevogel. Als klein meisje woonde ik op het platteland en één van de vogels die ik toen al herkende aan zijn roep was de kievit. Dat is ook een van de redenen dat ik bij de roep van deze vogel gelijk weer terug denk aan vroeger. Meer vogels roepen hun eigen naam ook de grutto, koekoek, tjiftjaf en tureluur doen dit.
Stuntvliegers
Kieviten zijn in de lucht ware stuntvliegers, die behendig in bochtige vluchten over hun territorium vliegen en daarbij regelmatig buitelingen maken en zelfs over de kop gaan. De meest acrobatische mannetjes blijken voor de vrouwtjes het aantrekkelijkst. Hoe steiler de duikvluchten zijn die door het mannetje gemaakt worden des te voedselrijker is over het algemeen zijn territorium. Het komt bij kieviten regelmatig voor dat een mannetje twee of meer vrouwtjes heeft.
Vierling
Vaak kiest de kievit voor graslanden langs sloten of greppels, meestal in een ondiep kuiltje op een kale (natte) plaats. Het nest bestaat uit vier eieren die groenig van kleur zijn met zwarte vlekken. Het broedseizoen van de kievit loopt van half maart tot in juli. Vogels waarvan het eerste broedsel is mislukt, proberen het vaak later in het seizoen nog eens. Het broeden duurt 26 à 28 dagen. De jongen zijn na viereneenhalf tot vijf weken zelfstandig.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.