Stommerd!
Vliegt er weer eentje tegen het raam
Gepubliceerd: 25 november 2022
Bam!
Bam! Een doffe klap tegen het raam. “Stommerd!” roep ik uit. Ik zag hem al recht op mij afkomen vliegen en wist dus wat er ging gebeuren, toch schrik ik er van. Natuurlijk vliegt hij niet met opzet met zijn kop tegen het raam en mijn uitroep komt dan ook door de schrik.
Een paar seconden geleden zat ik nog rustig in de kamer bij een kennis te genieten van alle kleine vogeltjes in de bomen aan de overkant. Ik ga snel naar buiten om te kijken hoe het met hem of haar gaat. Er zit nog leven in, maar je ziet duidelijk dat het een harde klap was. Om ervoor te zorgen dat de buurtkatten geen misbruik kunnen maken van zijn kwetsbaarheid, zet ik hem achter in de tuin, waar hij een stuk veiliger is en rustig kan bijkomen van zijn aanvaring met het raam. Een half uur later is hij weer verdwenen, waarschijnlijk verder gevlogen, op naar het volgende raam.
November is de maand
Houtsnippen leven normaal in naald- en loofbossen, maar in de herfst, tijdens de trek, en met name in november komen ze vaak door steden heen. Ze vliegen laag, en schijnen hun afstanden niet goed in te kunnen schatten, waardoor ze regelmatig tegen een raam aanvliegen. Als ze de klap overleven zitten ze vaak een tijdje versuft op de grond voordat ze weer verder vliegen. Katten zijn in dit versufte stadium hun grootste vijand.
Hartkloppingen
Houtsnippen lijden een schuw leven. Ik kom ze in de herfst en winter regelmatig tegen in de duinen, waar ze zo erg op hun camouflage rekenen dat ze pas opvliegen als je er bijna op staat. De afgelopen jaren heb ik na zo’n ontmoeting, een paar minuten met mijn hart in mijn keel gestaan, zo geschrokken was ik. Ik kan dus nu wel stellen dat ik van geen andere vogel zo vaak schrik als van deze.
Korte poten, lange snavel
Hun camouflage is dus geweldig, hun verenkleed is aan de bovenzijde roestbruin en zwartgevlekt en de onderzijde is lichtbruin is met dwarsbandjes. Boven op hun kop hebben ze brede dwarsbanden, waardoor ze makkelijk uit elkaar te houden zijn van andere snipachtige. Ondanks dat ze tot de familie van steltlopers horen zijn hun poten opvallend kort. Hun snavel is lang en recht. Met die rechte snavel halen ze voornamelijk wormen uit de grond. Maar ook rupsen, sprinkhanen en andere insecten staan op hun menu.
10.000 gasten erbij in de wintermaanden
In de wintermaanden worden de houtsnippen die hier het hele jaar leven, aangevuld met duizenden soortgenoten uit Noordoost-Europa. De broedpopulatie in Nederland wordt geschat op 2000 tot 3500 broedparen. Vanwege hun nachtelijke leefwijze is inventariseren van hun aantallen niet eenvoudig.
Weetje
Als jagersbuit was deze vogels altijd zeer geliefd vanwege het lekkere vlees, en omdat ze pas opvliegen als je vlak bij ze bent. Sinds 2002 mag er echter in Nederland niet meer op ze gejaagd worden.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.