Statiegeld-postbus
Wat is precies de bedoeling van deze statiegeldbus?
Gepubliceerd: 23 oktober 2024
Postbus voor het statiegeld’ verovert harten
Kunstenaars Pablo Cantatore en Antonius Janssen bedachten de statiegeld donatiebak. Hun uitvinding viel al 2 keer in de prijzen.
De knalgele bak ziet eruit als een hippe brievenbus. Klein met een groot effect. De vondst helpt zogeheten statiegeldzoekers én draagt bij aan een duurzamere wereld. “We wilden iets ontwerpen met betekenis voor de maatschappij”, vertelt Cantatore.
Aangrijpend beeld
Al voor de invoering van statiegeld op kleine blikjes en flesjes in 2023 zag het ontwerpduo dat steeds meer kwetsbare mensen vuilnisbakken doorzochten. Dat beeld greep hen aan. “Het is gestoord dat mensen geen dak boven hun hoofd hebben of eten kunnen kopen. Helaas wordt de groep die afvalbakken moet doorzoeken steeds groter, en dat is gevaarlijk. Ze kunnen gewond raken door glasscherven of ander vuil in de bakken. Daarnaast zorgt het voor extra zwerfafval als de prullenbak wordt opengebroken en afval naast de bak belandt.”
De donatiebak van Cantatore en Janssen lost die problemen op. Voorbijgangers kunnen hun blikje of flesje er makkelijk in kwijt. Via een laatje aan de onderkant zien statiegeldzoekers altijd in één oogopslag of er lege flesjes of blikjes in de bak liggen. Deze kunnen ze er dan veilig uit pakken.
400 miljoen flessen en blikjes
Cantatore benadrukt dat de bakken niet worden betaald met belastinggeld of subsidies, maar dat Statiegeld Nederland ze mogelijk kan vergoeden. Jaarlijks leveren consumenten ruim 400 miljoen flessen en blikjes namelijk niet in, waardoor er geld over blijft.
Volgens Cantatore maken ook kinderen, alleenstaande ouders en gepensioneerden gebruik van de donatiebakken om iets bij te verdienen. “Sommigen halen 1.500 euro per maand op. In onze bakken worden nu soms ook zakjes geld achtergelaten. Dat mensen de donatiebakken al zien als een centraal punt om iemand te helpen vind ik heel bijzonder.”