Slakken in de tuin
Hoe kom je er in godsnaam vanaf?!
Gepubliceerd: 14 april 2023
Aanvreten
Als ik mensen vertel dat ik tuinen ontwerp en mij bezighoudt met vergroenen krijg ik 9 van de 10 keer de vraag ‘hoe kom ik van al die slakken in mijn tuin af?’.
Maar wist je dat slakken eigenlijk hartstikke nuttig zijn voor de tuin? Ze eten dood organisch materiaal en hun poep zit vol met belangrijke voedingsstoffen voor planten.
Sla opgegeten
En ja, vooral de zwakkere planten zijn in trek bij slakken.
En ja, ook als je veel dezelfde planten naast elkaar hebt staan waar slakken dol op zijn is de kans groot dat ze allemaal aangevreten zullen worden.
En ja, ik snap dat jouw tuinhart breekt als al jouw sla is opgegeten!
Natuurlijke vijanden
Maar, wist je dat er ook slakken zijn die eitjes van andere slakken eten? En dat sluipwespen en sluipvliegen hun eitjes in slakken leggen en dat de larven die uit de eitjes komen hun gastheer (de slak dus) van binnenuit opeten?
En wist je ook dat slakken niet het ‘probleem’ zijn, maar juist het gebrek aan natuurlijke vijanden?
Natuurlijke vijanden van slakken:
Egels
Vogels
Sluipwespen
Sluipvliegen
Spinnen
Spitsmuizen
Mollen
Ringslangen
Kikkers
Padden
Salamanders
Verschillende soorten kevers
Bonustip: hoe meer verschillende soorten natuurlijke vijanden van slakken hoe kleiner de kans op ‘overlast’ door slakken (lees: slakkenplaag) kan zijn! In een periode waarin er misschien wat minder slakken in jouw tuin te vinden zijn (denk aan een langere droge periode) is het van belang dat de natuurlijke vijanden niet alleen slakken eten, maar dat jouw tuin ook ander voedsel te bieden heeft zodat deze natuurlijke vijanden niet wegblijven.
Merels bijvoorbeeld, die zijn dol op slakken maar je maakt ze ook blij met regenwormen, bessen of spinnen.
Wil je meer lezen over natuurlijk tuinieren, inheemse beplanting of een klimaattuin? Kijk dan op www.omdetuinleiden.com of volg me via instagram @omdetuinleiden voor dagelijkse tuintips.
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.