Schaapscheerderskou

Krijgen we een koude periode in Juni?

Schaapscheerderskou

De IJzige Mode van Juni
In de Lage Landen, tussen de groene weiden en de blatende schapen, verschijnt jaarlijks een fenomeen dat de harten van schapen en schaapscheerders sneller doet kloppen: de schaapscheerderskou. Maar wat is het precies? Waar komt het vandaan? En is het echt waar dat schapen in deze periode hun wollen jas uittrekken voor een hip zomerkapsel? Laten we dieper graven (niet te diep, anders stuiten we op een schaap) en ontdekken wat er achter deze koude modegolf schuilt.

Een Koele Catwalk
De schaapscheerderskou treedt op tussen 5 en 20 juni. Het is alsof de natuur een modeshow organiseert voor schapen, waarbij de catwalk bestaat uit een grijze lucht en de temperatuur een vrieskist nabootst. Schapen met een goede smaak wachten tot deze periode om hun winterse vacht te verruilen voor een zomerse coupe.

Oorsprong
Vroeger, toen schapen nog geen privéstylisten hadden, waren ze afhankelijk van de schaapscheerders. Deze dappere zielen wachtten geduldig tot de schaapscheerderskou aanbrak. Waarom? Omdat het koele weer ideaal was voor het scheren van schapen. De schapen zaten lekker in hun wolletje, terwijl de schaapscheerders met bevende handen de schaar hanteerden. Het was als een kapsalon zonder spiegels, maar met extra veel gemekker.

Schapen hebben het soms even koud
Dus daar heb je het: de schaapscheerderskou, een seizoen waarin schapen zich ontdoen van hun wintergarderobe en schaapscheerders zich inzetten voor de nieuwste haartrends. Dus volgende keer dat je een schaap ziet dat eruitziet alsof het net van de kapper komt, weet je dat de schaapscheerderskou in volle gang is. En vergeet niet: “Een geschoren schaap is een blij schaap!” En ze wennen razendsnel aan de nieuwe situatie.

Foto: Cora Deutekom