Regenton
regenwater is zacht en schoon
Gepubliceerd: 19 juli 2022
Volume
Om te beginnen even wat achtergrondinformatie: per vierkante meter valt er in Nederland zo’n 780 liter water per jaar. Een deel daarvan verdampt (afhankelijk van het soort dak meer of minder) en er blijft zo’n 650 mm over wat via de regenpijp omlaag komt en in het mooiste geval in de regenton belandt.
Omdat de neerslag in ons land redelijk egaal over het jaar verdeeld is kan men uit gaan van ruim 50 mm per maand. Iedere maand een volle regenton vereist een volume regenton/50 = minimaal m2 dakoppervlak ofwel een regenton van 200 liter vereist minimaal 4m2 dakoppervlak. Het dak is dus snel groot genoeg voor een regenton. Het aanbod van water zit dus wel goed.
Wanneer heb je water nodig
Dan nu de vraag naar water: de doorsnee zomer in Nederland kent een neerslagtekort van 100 mm gedurende drie maanden. In die drie maanden krijgen we doorgaans zes keer regen en dus willen we twee weken geen neerslag kunnen overbruggen met onze regenton. Dat komt neer op 16 liter water per m2 tuin.
Uiteindelijk is er voor ieder wat wils. Let er op dat u bij twijfel tussen twee formaten beter de grotere regenton kunt kiezen dan een kleine regenton, want ook uw regenton is altijd weer eerder leeg dan u denkt.
2. Uiterlijk en materiaal
Naast het volume geven zaken als uiterlijk van de regenton, materiaal en prijs doorgaans de doorslag. Wie wilt nou niet een mooie regenton? Regentonnen zijn er van kunststof en van hout en beide in vele soorten en maten. Sommige zijn regelrechte design producten zoals de regendruppel en de regenzuil. Velen zien echter liever de traditionele houten regenton waarvoor vaak oude wijnvaten gebruikt worden. Je kunt zelfs van de bovenkant van de regenton een plantenbak maken.
3. Montage van de regenton
Het is belangrijk om eerst regenpijp af te koppelen van het riool. Voor het aansluiten van regentonnen zijn er uiterst praktische regenautomaten in de handel verkrijgbaar. Het is goed opletten want sommigen zijn lastig aan te sluiten of vereisen (te) veel ruimte tussen de regenpijp en de muur, maar je kan ook een regenton zonder regenpijp aanschaffen. Bij een regenton zonder regenpijp werkt de deksel als een soort trechter waardoor het regenwater rechtstreekst wordt opgevangen.
Let er in ieder geval op dat de regenton recht staat en dat er een deksel op zit zodat het geen dodelijke valkuil voor dieren is. Naast dat het natuurlijk niet de bedoeling is dat uw huisdier in de ton terecht komt, kan bijvoorbeeld een muisje vast komen te zitten.
Voordelen van een regenton
Een regenton bespaart kraanwater, zorgt voor voedzamer water voor de planten en kan heel mooi staan in de tuin. Het opgevangen regenwater is van nature zacht en schoon omdat het geen kalk bevat. Planten doen het beter op kalkloos regenwater dan kraanwater. Daarnaast kan je het opgevangen regenwater ook gebruiken voor het wassen en schoonmaken. Omdat regenwater zacht en schoon is komen geen kalk strepen op de ramen of op de auto bij het wassen.
Conclusie
Duurzaam: Je gebruikt geen drinkwater wat bezuinigt en je hebt een voorraad van water in tijden van droogte wanneer je soms je planten niet mag sproeien. Dit gaat mogelijk door klimaatverandering steeds vaker en langer voorkomen.
Voedzamer: Regenwater is voedzamer voor planten door natuurlijke oligo-elementen, deze zijn goed voor buiten- en binnenplanten.
Geen strepen: Hemelwater bevat geen kalk en geeft hierdoor geen strepen bij bijvoorbeeld ramen wassen.
Keuze: Er zijn allerlei modellen en designs te krijgen, van namaak-rots, tot wijnvat en zelfs echte XXL regenzuilen.
Volume: Let goed op volume omdat de regenzuil sneller op is dan je denkt.
Materiaal: Hou het materiaal in de gaten zodat het lang meegaat.
Montage: Als laatste, bevestiging aan de regenpijp en montage kan soms lastig zijn, lees de gebruiksaanwijzigen voor je een regenton koopt.