Reactor Petten krijgt vergunning
Hoge Flux Reactor is al 60 jaar oud
Gepubliceerd: 16 februari 2023
Vergunning
De bestaande reactor heeft al heel wat stilgelegen wegens lekkage. De bouw van een nieuwe reactor leek lang uitgesloten maar de kogel is toch door de kerk. Het is voor het eerst in vele tientallen jaren dat er een vergunning afgegeven is voor de bouw van een nucleaire reactor.
Wat doet een Hoge Flux reactor
De hoofdmoot bestaat uit de productie van radioactieve isotopen en er wordt materialenonderzoek gedaan.
Op het ECN terrein worden verschillende isotopen voor medische toepassingen geproduceerd. Op dit moment voorziet de reactor in belangrijke mate in de Europese en de wereldwijde vraag naar medische radio-isotopen.
Industriële toepassing
Naast isotopen voor medische toepassingen, produceert de reactor ook isotopen voor industriële toepassingen, zoals voor stralingsbronnen die gebruikt worden bij onderzoek van bijvoorbeeld lasnaden. Ook wordt door middel van bestraling in de reactor onderzoek naar verouderingsmechanismen van materialen gedaan.
Het is de bedoeling dat tussen 2026 en 2030 er een transitiefase is van de Hoge Flux Reactor naar Pallas.
Medische toepassing
Radioactieve stoffen worden onder meer gebruikt bij medische diagnoses. Radioactieve stof wordt in speciale loden generatorflessen aan ziekenhuizen geleverd. Zij kunnen daar ter plekke het radioactieve Technetium uit halen. De vervaltijd van dit product is hoog, dat betekent dat de mate van straling steeds met de helft vermindert. Het moet dus ter plekke door de loden generator worden geproduceerd en direct gebruikt worden. De arts kan daarmee een zeer precieze diagnose stellen. Ook kan het gebruikt worden voor kortdurende bestraling exact op de plek van de tumor. Dit is mogelijk door een bepaald eiwit, een zogenaamde tracer, aan het radioactieve deeltje te koppelen. Zeer effectief en veel minder belastend voor de rest van het lichaam.
Hoe komt het op de juiste plek
Om ervoor te zorgen dat ze bij het juiste orgaan terechtkomen, is de isotoop dus aan een niet-radioactieve stof gekoppeld. Van deze stof weten de artsen dat het specifiek door één orgaan wordt gebruikt. Door deze combinatie aan een patiënt toe te dienen is met een speciale camera een spoor van straling te traceren, waaruit de nucleair specialist bijvoorbeeld kan opmaken hoe een orgaan functioneert of waar een kankergezwel actief is. Doordat ‘het spoor’ van radioactiviteit zo goed gevolgd kan worden wordt het ook vaak bij hart- en vaatziektes toegepast.
Koelwater
Ook Rijkswaterstaat heeft een vergunning verleend. Die is nodig omdat de reactor water uit het Noordhollandsch Kanaal gaat gebruiken als koelwater. Het koelwater is niet-radioactief en wordt geloosd in de Noordzee.
Ter inzage
De vergunningen liggen nog tot 30 maart ter inzage. Tot en met die datum is het mogelijk om tegen deze vergunningen beroep in te dienen bij de Raad van State.