Raadscafé
In plaats van inspreken tijdens de gemeenteraad
Gepubliceerd: 16 oktober 2024
Voorstel invoering burgeroverleg
In het Burgerakkoord wordt voorgesteld om in plaats van het inspreekrecht iedere zes weken op de maandag voorafgaand aan de week van de oordeelsvormende raadsvergadering(en), een bijeenkomst te organiseren waarbij inwoners en organisaties in gesprek kunnen met raadsleden.
Raadscafé
Op 24 september 2024 heeft de raad de griffie verzocht om met een voorstel over de invoering van een raadscafé te komen. De raad kan dan tot het besluit komen om het inspreekrecht te vervangen voor het raadscafé.
Waarom deze verandering
Een laagdrempelige inspraakmogelijkheid voor inwoners en meer rechtstreeks contact tussen raadsleden en inwoners
In het Burgerakkoord is één van de voorstellen het invoeren van het raadscafé. In Hollands Kroon zijn hier goede ervaringen mee. Het wordt gewaardeerd door de aanwezige inwoners en voor de raadsleden is het een goede mogelijkheid om zonder politiek stelling te hoeven nemen, meer achtergrondinformatie te krijgen.
Volgens het Burgerakkoord ervaart de inwoner een grote drempel bij het huidige systeem van inspreken. Daarnaast krijg je maar 5 minuten om je verhaal te doen en ben je niet in gesprek, je kunt hooguit een vraag beantwoorden maar je kunt niet in debat.
Informeler
Het raadscafé kent een informele opzet. Inwoners en organisaties krijgen de gelegenheid om in gesprek te gaan met de raad. Iedere inwoner of organisatie krijgt een eigen tafel waarbij een beperkt aantal raadsleden van diverse fracties aanschuift. Er zijn meerdere rondes waarbij de raadsleden wisselen. Indien een bepaald onderwerp meerdere keren aangemeld wordt dan combineert de griffie dat op één tafel.
Degene die in gesprek willen met de raad melden zich daarvoor aan bij de griffie. Ook kunnen inwoners en organisaties actief uitgenodigd worden.
Aan betrokkenen wordt gevraagd hun inbreng vooraf op schrift aan te leveren, zodat raadsleden zich kunnen voorbereiden
Het raadscafé wordt op diverse locaties gehouden, verdeeld over de gemeente. Denk aan de dorpshuizen en wijkgebouwen.
Communicatie
Het raadscafé zal uitvoerig gepromoot worden via de websites en socials. Iedere keer als een agenda voor een oordeelsvormende vergadering wordt gepubliceerd zal expliciet aandacht voor het raadscafé worden gevraagd.
Uitvoering en evaluatie
In 2025 wordt gestart met het raadscafé. Na het laatste café voor de zomerstop zal er een evaluatie gehouden worden.
Om te voorkomen dat het raadscafé een te grote tijdsinvestering van raadleden vraagt, wordt voorgesteld om het aantal informatieavonden te beperken tot één per cyclus. Het college informeert de raad met raadsinformatiememo’s. In het presidium wordt vervolgens bepaald of en zo ja voor welke memo een informatieavond wenselijk is. Het Presidium agendeert maximaal twee memo’s op één informatieavond.