Piep in je oren
Dat wordt veroorzaakt door gestreste kauwspieren
Gepubliceerd: 25 september 2024
Waar kwam het idee voor bimodale stimulatie vandaan?
De geluiden die we horen, worden vanuit het oor via de hoorzenuw als impulsen naar de hersenen verstuurd. Prof. Susan Shore (Universiteit van Michigan) ontdekte dat wanneer de trigeminuszenuw – de zenuw van de kauwspieren die zich opspannen bij stress – wordt geprikkeld, de impulsen van de gehoorzenuw worden versterkt, waardoor de hersenen de geluiden scherper waarnemen.
Als je hersenen continue scherper blijven horen
In bepaalde situaties treedt neuroplasticiteit op waardoor de hersenen scherper blijven ‘horen’, ook wanneer de zenuw niet meer geprikkeld wordt. Uit experimenten met proefdieren ontdekte Shore dat ze door het gesynchroniseerd toedienen van geluiden en elektrische pulsen die neuroplasticiteit kon activeren in de omgekeerde richting, om de hersenen weer tot rust te brengen. Het Ierse Neuromod Devices ontwikkelde op basis daarvan een toestel om geluiden en elektrische pulsen gesynchroniseerd toe te dienen. Uit een studie blijkt nu dat de therapie mooie resultaten boekt.
Voor wie is bimodale stimulatie geschikt?
De therapie is zeker niet dé oplossing, maar een extra tool bovenop de bestaande behandelingen. We bieden eerst de klassieke behandelingen aan om onderliggende oorzaken aan te pakken, waaronder gehoorschade, spierspanningen, gebrek aan beweging, hyperalertheid en angst. Pas als mensen daarna nog geluiden blijven horen, starten we met bimodale stimulatie. En dat blijkt goed te werken.
Bron: EOS Wetenschap