Park De Horn blijft camping
Angst voor huisjesmelkers en migranten
Gepubliceerd: 10 oktober 2024
Woningnood
Om de woningnood het hoofd te bieden werd door het Burgerberaad het advies gegeven om permanente bewoning op campings toe te staan. Beter in een chalet op de camping dan voor eeuwig thuis blijven wonen of op de bank bij een vriend. Maar de werkelijkheid pakt voor campings meestal heel anders uit. Huisjesmelkers kopen bijvoorbeeld vrijkomende plekken op en verhuren dat aan illegale arbeidsmigranten of criminelen. Soms komen asociale huurders die uit hun huis gezet worden op campings terecht en daar hebben de meeste recreatieve campinggangers geen oren naar. Maar op park De Horn wonen al een aantal mensen permanent dus daar moest gestemd worden.
Park De Horn behoudt recreatieve functie
De gemeente Schagen heeft 4 parken aangewezen die zelfstandig een verzoek mochten indienen om permanent wonen op het park mogelijk te maken. Te weten park Geestmerambacht, Zijper Eilant, Westerweide en Park de Horn in Dirkshorn.
Deze parken werden namelijk als minder vitaal gezien voor de recreatieve sector. Drie parken hebben aangegeven hier geen gebruik van te willen maken. Op Park de Horn bleken de meningen verdeeld. Hierdoor kwamen zij niet aan de vereiste 70% van de eigenaren die aan het verzoek, om permanent wonen op het park mogelijk te maken, wilden meewerken.
Burgemeester van Kampen:
“Samen met de eigenaren hebben wij gekeken of we het recreatiepark konden herbestemmen, zodat permanent wonen toegestaan kan worden. Hiervoor hadden we een ruime meerderheid van de eigenaren nodig. Helaas wilde de helft van de eigenaren dit niet,” licht burgemeester Marjan van Kampen-Nouwen toe. “Ook hebben we aan de provincie voorgesteld om een gedeeltelijke herbestemming van het park te doen, maar daar wilden zij niet aan meewerken. Daarom hebben we als college dit besluit genomen.”
Geen dubbelbestemming
Het college van burgemeester en wethouders ziet geen mogelijkheid voor het dubbbelbestemmen van recreatiewoningen. Daarmee bedoelen we het wettelijk toestaan van de combinatie recreëren en permanent wonen in een recreatiewoning.
Bij het nemen van dit besluit heeft het college gekeken naar 3 onderdelen:
– De signalen uit het Burgerakkoord met betrekking tot flexibele woonvormen.
– Ontwikkelingen vanuit het Rijk over het niet handhaven van permanent wonen op recreatieparken.
– Het niet voldoen aan de 70%-norm bij de aanvraag voor herbestemming.
Ruime tijd om nieuwe huisvesting te zoeken
De gemeente stelt een ruime periode in voor het zoeken naar andere huisvesting. Vanaf 1 januari 2026 wordt de handhaving op Park de Horn op naleving van de bestemming ‘Recreatie’ actief opgestart. Tot 1 januari 2026 treedt de gemeente niet handhavend op als het gaat over de bestemming.
Er zijn ook bewoners met een persoonsgebonden beschikking. Dat betekent dat zij gedoogd worden als vaste bewoner. Deze bewoners blijven hun rechten behouden. Voor hen verandert er met dit besluit niets. De bewoners en eigenaren van Park de Horn zijn door middel van een brief op de hoogte gesteld.