Nederlandse Kostuumvereniging

Zij komen naar Schagen voor de Westfriese klederdracht

Nederlandse Kostuumvereniging

De vereniging maakt zich sterk voor behoud streekdracht en kant
De Nederlandse Kostuumvereniging is opgericht in 1980. Deze vereniging maakt zich sterk voor behoud van en kennisuitwisseling over mode, streekdracht en kant in Nederland. In 2001 is de stichting gefuseerd met de Eerste Nederlandse Vereniging van Kantliefhebbers “Het Kantsalet” uit de periode (1925-2000).

De vereniging organiseert themadagen, online lezingen, een jaarlijkse textielmarkt, 4 keer per jaar de uitgave van een Bulletin en 1x per jaar in de decembermaand het jaarboek “Kostuum”.

Kostuumexperts
Activiteiten van deze vereniging gaan gepaard met bijzondere shows, presentaties en excursies. Publicaties, presentaties en lezingen worden verzorgd door professionele kostuumexperts en deskundige liefhebbers.
Verder organiseert deze vereniging vele activiteiten via commissies o.a. de Commissie Dagen, algemene ledenvergadering en Textielmarkt, Online, Bulletin en Jaarboek. Een laatst gehouden lezing was in 2022 door een meester coupeur van de Technische School voor Mode en Kleding uit Den Haag met als onderwerp: Inspiratie, aspiratie en transpiratie voor het verzamelen, dragen en maken van historische kleding.

Stichting Nederlandse Volksklederdracht: Stichting Koningin Wilhelmina
In 1998 tijdens de inhuldiging van Koningin Wilhelmina zijn uit het gehele land onder verantwoordelijkheid van deze stichting streekdrachten, kostuums bijeengebracht en geschonken aan Koningin Wilhelmina. Deze kostuums zijn na 1949 door deze stichting bijeengebracht en permanent in bruikleen gegeven aan het Nederlands Openluchtmuseum. Deze stichting beheert nu een fonds waaruit financiële bijdragen worden verstrekt voor aankopen, publicaties en wetenschappelijk onderzoek op het gebied van kostuums, kant, mode en streekdracht.

Programma Zomerdag 2024 in Schagen
Dit jaar wordt door de Commissie Dag samen met de commissie Kap en Dek van het 100 jarig Westfries Genootschap, op 15 juni 2024 Zomerdag in Schagen georganiseerd met als thema: “Pikt en dreven voor de kraam langs”.

Het programma
Deze Zomerdag bijeenkomst wordt gehouden in zaal Alpha aan de Loet 13 in Schagen. Na het ontvangst en de opening staan o.a. de volgende onderwerpen op het programma:
11.00-11.30 uur Hans Verberne: Mannenmode in Noord-Holland;
11.30-12.00 uur Rienk Mud: 70 jaar Westfriese Folklore en Westfriese Klederdracht;
12.00-12.30 uur Piet Minderhout: Ontstaan en verdere ontwikkeling Noord- Hollandse oorijzer tussen 1600 en 1900;
12.30-14.30 uur Introductie en bezoek Museum Vreeburg.

Frivolité
Tijdens het bezoek aan Museumboerderij Vreeburg zullen er door vrijwilligers demonstraties worden gegeven, zoals kralentassen breien, spinnen, kantklossen en frivolité.
Een dag om het Westfries Kostuum en toebehoren in de volle breedte op de kaart te zetten.
Het toeristenseizoen 2024 met zijn 10 Westfriese Folkloristisch Marktdagen kan zich géén betere start wensen.

Jan Bouwes