Nederlands Kampioen
Zelfstandig werkend banketbakker
Gepubliceerd: 3 mei 2022
De hemel op aarde
In de bakkerij op de Gracht is het altijd prettig binnenkomen. Taart, bonbons, koekjes, alles glimlacht naar je. Voor een zoetekauw een verleidelijke omgeving. Achter in de bakkerij staan ze met z’n vieren aan de lange RVS tafels. Heerlijk schuimgebak wordt in royale punten gesneden en een ruime hoeveelheid vruchten/slagroomtaartjes staat klaar voor de finishing touch. Tycho staat met de slagroomspuit in zijn handen, en je vraagt je af waarom niet iedereen banketbakker wil zijn.
Wageningen
Hij volgt zijn opleiding in Wageningen en zit al weer in het derde jaar. Vakscholen houden zelf wedstrijden onder hun leerlingen en kunnen dan de winnaars doorsturen naar de landelijke wedstrijd. Tycho mocht zijn regio vertegenwoordigen in de afdeling zelfstandig werkend banketbakker.
De voorbereiding
Op school maar ook thuis in de bakkerij heeft hij heel wat uurtjes doorgebracht om dit varkentje te wassen. Eerst natuurlijk een mooie smaak bedenken, de vorm waarin je dat wilt gieten en hoe de taart er dan uiteindelijk uit komt te zien qua opmaak. Dan moet je tijdens de wedstrijd ook nog vier verschillende producten in taart en bonbons bereiden, dat moet binnen een bepaalde tijd af zijn en als je de zenuwen hebt dan helpen trillende handen je niet echt. Tycho had zich terdege voorbereid en ging vol goede moed aan de slag.
Kampioen
Na vijf toch wel vermoeiende uurtjes was het schoonmaken geblazen want ja dat hoort ook bij het vak, en even wat eten. In de tussentijd boog de jury zich over de resultaten van de vijf finalisten en Tycho ging met de beker naar huis.
Van niets iets heerlijks maken
Wat is nu het geheim van een goede banketbakker? Eigenlijk simpel, je begint met meel en suiker en je maakt alles zelf. Er komt niets maar dan ook niets uit een pot, blik of pak en je koopt ook geen voorbereide producten in. Iedere smaak stel je zelf samen en je maakt feitelijk van niets iets heerlijks. Complimenten van je klanten zijn de kers op de taart en je hebt het mooiste vak wat er is. Vader Johan kan dit volmondig beamen en zou het de thuisbakker ook vooral aanraden.
Zitten er nog meer wedstrijden in de pen?
Dat is nog te bezien, er gaat een enorme hoeveelheid voorbereiding aan vooraf maar als er een goede uitdaging tussen zit dan is Tycho er zeker voor te porren. Suikervermindering bijvoorbeeld lijkt hem als thema wel wat, of vegan gebak, daar zou hij wel weer wat avonden aan op willen offeren. Voorlopig ligt zijn toekomst bij de banketbakkerij in Schagen, gelukkig maar!
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.