Melatonine en Droomsap
Voor als je slecht slaapt, maar werkt het ook?
Gepubliceerd: 30 oktober 2024
De zoektocht naar slaap
Als je langdurig slecht slaap is het verleidelijk om zelf te zoeken naar oplossingen. Bij de drogist of online zijn allerlei middelen te koop die zouden zorgen voor een betere nachtrust. Toch is het niet aan te raden op eigen initiatief deze “slaapmiddelen” te gebruiken. Deze middelen zijn over het algemeen niet wetenschappelijk bewezen en doen in sommige gevallen meer kwaad dan goed. Wil je beter slapen? Kijk dan vooral naar je (slaap)gedrag gedurende de dag. Doe bijvoorbeeld onze SlaapCheck voor tips op maat. Kom je er zelf niet uit? Bespreek dit dan met je huisarts.
Melatonine
Een veelgebruikt middel is melatonine. Melatonine slikken is bij slapeloosheid bijna nooit een goed idee, al helemaal niet als het zonder begeleiding gebruikt wordt. Melatonine gebruik je makkelijk verkeerd, omdat je het precies op het goede tijdstip moet innemen. Als je het te laat neemt, kan het meer slaperigheid veroorzaken overdag. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat het slikken van melatonine niet bijdraagt aan een betere nachtrust. Het kan er wel voor zorgen dat je anderhalf uur na inname slaperig wordt, maar uiteindelijk slaap je hier niet dieper of langer van. De werking van melatonine is dan ook niet om beter te slapen, maar om je biologische klok te verzetten.
Een tekort aan melatonine is zelden tot nooit het geval en ook niet de reden van slapeloosheid. Melatonine wordt vaak verkocht in tabletten van drie milligram of zelfs meer. Als je dit slikt, heb je minstens duizend keer meer van het hormoon in je lijf dan normaal is. Het lijkt onschuldig omdat het wordt aangeprezen als een natuurlijk middel, maar deze hoeveelheid is dat allesbehalve.
Droomsap
Ook hoor je in toenemende mate over het gebruik van “Droomsap”. De producenten van droomsap geven vaak het idee dat de natuurlijke ingrediënten in het goedje je slaap zouden stimuleren. In werkelijkheid bevat het doxylamine, een antihistaminicum met als bijwerking dat het suf en slaperig kan maken. De werking verdwijnt vaak na een paar dagen. Over het algemeen wordt het gebruik van droomsap niet aangeraden.
Bron: Hersenstichting