Meidoorn
Goed bij hoge bloeddruk
Gepubliceerd: 30 oktober 2020
CRATAEGUS MEIDOORN ROZENFAMILIE
CRATAEGUS MONOGYNA: Eenstijlige Meidoorn
CRATAEGUS LAEVIGATA (CRATAEGUS OXYACANTHA): Tweestijlige Meidoorn
Griekse kratos
Het hout van de Meidoorn is hard en sterk, maar de vaak gegeven verklaring dat Crataegus van het Griekse kratos (hard) is afgeleid, is onjuist.
Crataegus is de Latijnse transcriptie van de oude Griekse plantennaam krataigos waarmee een niet nader bekende boom werd aangeduid. Deze naam werd later aan het geslacht Meidoorn gegeven en heeft dus niets met bepaalde kenmerken van Meidoorns te maken. De soortnaam laevigata betekent kaal of glad. Meidoorn zijn echter niet kaal of glad, dus de soortnaam van de Tweestijlige Meidoorn slaat niet op een kenmerk. Dit in tegenstelling tot de soortnaam monogyna voor de Eenstijlige Meidoorn, wat een enkele stijl dragend betekent.
De oude Griekse soortnaam oxyacantha (spits doornig) verwijst naar de scherpe doorns van de Meidoorn. In Nederland komt de tweestijlige Meidoorn zelden voor. Zowel de Een- als de Tweestijlige Meidoorn is geneeskrachtig. Aan het uiterlijk van de bloemen is moeilijk het verschil te zien, hooguit aan het zaad: in de bessen van de Tweestijlige Meidoorn zitten twee zaden. Het blad is duidelijk verschillend, de Tweestijlige heeft een rondachtig blad, weinig ingesneden; de Eenstijlige heeft een dieper ingesneden blad met spitse slippen. In Nederland komt de Eenstijlige Meidoorn het meest algemeen voor.
Het is een struik die sterk verhout en kan uitgroeien tot een boom. Hij groeit aan bosranden, uitreikend naar de zon, of is aangeplant in weide en langs rivieren. Kort gesnoeid wordt hij veel als afrastering gebruikt: met zijn doorns maakt de Meidoorn een ondoordringbare haag voor mens en dier.
Vroeger werd de Meidoorn aangeplant als beschermer voor heilige plaatsen. De doorns zitten goed verstopt tussen het blad. Ze zitten in de bladoksels of zijn spits uitgegroeide takjes onopvallend aanwezig. Lastig voor de plukker van de bloemen, die zich er zeker aan verwondt.
Daadkracht en energie
Doorns staan voor daadkracht en energie. Ze stimuleren het organisme en vuren de mens aan. Dit staat lijnrecht tegenover de zachte kracht van de witte bloemen, die harmoniserend en kalmerend werkt. Als beide krachten zo duidelijk aanwezig zijn in de plant, is dat een aanwijzing voor de regulerende werking in het lichaam, d.w.z. dat hij doet wat nodig is. Meidoorn kan zowel stimuleren als kalmeren.
De Meidoorn reikt uit naar het licht en maakt de meeste bloemen aan de zonzijde. De bloempjes staan in trosjes bij elkaar, zijn wit met een rood hartje. Wit staat voor harmonie, kalmte en vriendelijkheid, rood voor bloed en energie. De bloemen verspreiden een typische, licht bedwelmende geur, die direct kalmerend werkt en het hart ontspant.
De Meidoorn wordt ook wel hartkruid genoemd, vanwege zijn specifieke werking op het hart. De in de plant aanwezige flavonoïden en crataegus zuren ontspannen het hart en verwijden de bloedvaten, waardoor de doorbloeding verbetert en het hart beter kan functioneren. De spieren van het hart en de coronaire bloedvaten (aandoeningen aan de kransslagader) worden versterkt en schoongemaakt. Hierdoor kan de bloeddruk dalen.
In het najaar heeft de struik mooie, rode bessen. Ze zijn eetbaar, maar erg droog.
Gebruik
Begin mei, als de Meidoorn bloeit, worden de bloeiende toppen geplukt, dit zijn bloemtrosjes met blad. De Meidoorn bloeit kort; let dus goed op of de bloemen niet te ver uitgebloeid zijn, dan vallen ze uit. Voor de tinctuur Crataegus worden de mooiste trosjes geplukt, met de blaadjes erbij. De tinctuur mag langdurig gebruikt worden.
Direct een paar bessen eten of de geur opsnuiven kan al verlichting geven.
Meidoorn samen met Maretak is een goede combinatie bij hoge bloeddruk.
Van de rijpe bessen kan men een versterkende wijn maken, door een handvol bessen in 1 liter Malagawijn te laten trekken. Malaga Wijn is een Spaanse wijn gemaakt van Pedro Ximenez en Moscatel Druiven.
De Meidoorn
Veel groene knoppen bij elkaar,
de Meidoorn wordt weer mooi dit jaar!
De lente heeft haar taak volbracht,
de zomerzon vergroot haar kracht,
de heg wordt in wit gehuld,
de lucht met zoete geur vervuld.
Je kunt me overal zien staan
en ik bied jou de bloemen aan!