Matige beoordeling voor Schagen
Provincie publiceert rapport Interbestuurlijk toezicht
Gepubliceerd: 19 mei 2023
Toezichthouder
Elk jaar beoordeelt de provincie Noord-Holland de gemeenten hoe of zij het doen. Het toezicht geeft inzicht in de beoordeling van gemeenten daar waar het gaat om: Financiën, Informatiebeheer, Huisvesting verblijfsgerechtigden en Omgevingsrecht
Zij legt dit vast in het jaarverslag 2022 “ Interbestuurlijk Toezicht”. Niet alléén toezichthouden van gemeenten maar ook van de waterschappen en gemeenschappelijke regelingen. Zij kan op basis van deze beoordelingen bepalen of er extra dan wel een versoberd toezicht nodig is.
Verder kan de provincie slechte besluiten ongedaan maken. Zelfs verwaarloosde taken kan zij op kosten van het nalaten van taken zelf uitvoeren en de gemaakte kosten in rekening brengen bij de veroorzaker. In 2022 heeft de provincie Noord-Holland het toezicht moeten verscherpen op 8 Noord-Hollandse gemeenten.
Tenslotte is er nog Incidenteel Gericht Toezicht naar aanleiding van klachten en Thematisch toezicht bij actuele onderwerpen of bij een bepaald risico.
Financiën
In 2022 zijn gemeenten tijdens de coronacrisis financieel gecompenseerd door het Rijk. Hierna zijn de gemeenten geconfronteerd met de gevolgen van een energiecrisis en de oorlog in Oekraïne. De gemeenten hadden hierdoor logischer wijze minder financiële armslag. Keuzes maken in de meerjarenramingen waren hierop van invloed. Als gevolg hiervan kreeg géén enkele gemeente een onvoldoende beoordeling. Vanwege een fusie traject stond er één gemeente onder (inmiddels opgeheven) preventief toezicht.
Toezicht op informatiebeheer
Bij aanwezigheid van géén goed digitaal of fysiek archief is het informatiebeheer in een gemeente niet op orde. Gemeenten zijn dan niet controleerbaar en niet transparant. Met alle gevolgen van dien. Tevens is de belangrijke bron van geschiedschrijving dan ook niet aanwezig. Ook wordt er specifiek gelet op de gevolgen van een gemeentelijke herindeling en bij uitbesteding van zaken.
Toezicht op huisvesting verblijfsgerechtigden
Het is vanuit landsbelang en rijksbeleid dat asielzoekers met een verblijfsvergunning gemeentelijke reguliere huisvesting wordt geboden. Gemeenten hebben de plicht elk half jaar een aantal verblijfsgerechtigden een woning aan te bieden. Het aantal wordt bepaald door het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) zorgt voor de begeleiding waarbij de provincie toeziet of deze taakstelling gemeentelijk wordt gerealiseerd.
Toezicht omgevingsrecht
De provincie heeft het toezicht op de vakgebieden Ruimtelijke Ordening, Bouw en Milieu. Zij beoordeelt de gemeenten op het voorwaardelijk proces. Toegezien wordt op het gemeentelijk beleid en jaarstukken met betrekking tot uitvoering van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving. Oftewel goede uitvoering geven aan de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wao), Ministeriële besluiten Omgevingsrecht en Ministeriële regelingen van het Omgevingsrecht. Opvallend in deze serie van Ministeriële regelingen is dat de echte Omgevingswet nog steeds niet officieel in werking is getreden.
De gemeente Schagen scoort als volgt over 2022 in kleuren aangegeven op de volgende punten:
FINANCIËN geel/bruin; Voor verbetering vatbaar.
INFORMATIE BEHEER geel/bruin; Voor verbetering vatbaar.
HUISVESTING VERBLIJFSGERECHTIGDEN groen; Voldoende.
OMGEVINGSRECHT rood; Onvoldoende.
Rapportage is onlangs kenbaar gemaakt. Benieuwd of de controlerende taak van de gemeenteraad van Schagen gaat werken.
Jan Bouwes