Mantelzorgers opgelet
Kent u de respijtzorg al?
Gepubliceerd: 9 februari 2023
Wanneer ben je eigenlijk mantelzorger
U bent mantelzorger wanneer u, niet vanuit uw beroep, zorgt voor een hulpbehoevende oudere, chronisch zieke of gehandicapte naaste (zoals een partner, een ouder, een kind, een familielid, een buur, een kennis of een vriend).
Jonge mantelzorger
Kinderen en jongeren tussen 0 en ongeveer 25 jaar die opgroeien met bijvoorbeeld een langdurig zieke ouder of een broer of zus met een beperking. Deze kinderen en jongeren hoeven niet altijd zelf de zorg te verlenen. 1 op de 4 kinderen groeit op met zorg thuis.
Respijtzorg
Respijtzorg betekent letterlijk ‘onderbreking van de zorg’. Die onderbreking kan een dag(deel) duren, maar ook een heel weekend of langer. Iemand anders neemt dan de zorg voor uw naaste over. Even er tussenuit om bij te komen, om met andere dingen bezig te zijn dan zorgen. U ontmoet nieuwe mensen en uw naaste, waarvoor u zorgt, ook. Daarna kunt u de zorg met nieuwe energie oppakken.
Welke vormen van respijtzorg bestaan er?
Er zijn vele vormen van respijtzorg. Het kan gaan om een paar uur in de week of maand. Het kan ook zijn dat u meer heeft aan een weekend, een dag of een hele week vrij van de zorg. Er bestaan particuliere organisaties en maatschappelijke organisaties die ieder op hun manier een vorm van respijt bieden. Vraag respijtzorg op tijd aan, zodat er genoeg tijd is om dit te regelen.
Wat kost respijtzorg?
Respijtzorg is soms gratis, soms krijgt u de kosten vergoed. Dat scheelt per aanbieder en per gemeente. Vraag het Mantelzorgcentrum om meer informatie.
Hoe vraag ik respijtzorg aan?
U neemt contact op met het Mantelzorgcentrum. Onze mantelzorgmakelaars en consulenten mantelzorg overleggen graag met u welke vorm van respijtzorg het beste bij u past. Zij kunnen u helpen bij het aanvragen en bij het regelen van de financiering.
Heeft u respijtzorg nodig? Neem contact op met het Mantelzorgcentrum Schagen:
Witte Paal 347
1742 LE Schagen
0224 – 74 50 59
[email protected]