Deel

advertentie

Malariamug

We kunnen ze volledig uitroeien maar wat zijn de consequenties?

Malariamug

EOS Blog
De mug is het dodelijkste dier op aarde. Door genetisch gemodificeerde muggen vrij te laten, kunnen we de soort uitroeien. Mogen we dat zomaar doen?
Op Eos Blogs delen experts en onderzoekers hun ideeën, verwondering en standpunten over de wetenschap. De bloggers bieden je een unieke kijk achter de schermen van de wetenschap – alsof je mee in hun lab of op het veld stapt.

*Pats*
 Ik sla de zoveelste mug dood tegen de muur. Ik probeer al een paar uur te slapen, maar word telkens net als ik in slaap val, wakker gezoemd. Zeer herkenbaar, niet? Maar terwijl ze in ons landje verantwoordelijk zijn voor menig slapeloze nacht, zijn ze voor een groot deel van de wereld verantwoordelijk voor zo’n 600.000 doden. Elk jaar. Dit is zelfs meer dan de mens op zijn geweten heeft. Goed voor de titel van dodelijkste dier op aarde. Reden te meer om die mug dood te slaan, maar kunnen we zelfs een stapje verdergaan? Kunnen we muggen volledig uitroeien? Is het wel ethisch verantwoord om nog een diersoort de wereld uit te helpen, puur in ons eigen belang?

’s Werelds gevaarlijkste moordenaar
Een groot deel van de muggenslachtoffers is te wijten aan een ziekte die de mug overdraagt: malaria. Eigenlijk moeten we het de mug niet kwalijk nemen, hij is slechts de overdrager. De echte boosdoener is een parasiet die in de mug leeft. Deze wordt overgedragen op mensen wanneer de mug steekt, en dat veroorzaakt de dodelijke ziekte.

Malaria is geen nieuw fenomeen. Vroeger kwam het voor in meer dan de helft van de wereld en pas in 1975 werd de ziekte uitgeroeid in Europa. Nu komt het nog voor in 87 landen, maar vooral in de Afrikaanse regio. Dus eigenlijk is malaria helemaal geen tropische ziekte, maar eerder een ziekte die overal behalve in de tropen is uitgeroeid. Recent duikt de malariamug echter terug op in onze contreien. Ze komen mee via het vliegtuig, en door de klimaatopwarming kunnen ze nu ook overleven in de winter. Ze zullen dus alleen maar meer gaan voorkomen in ons land.

We kunnen de mug uitroeien
In de strijd tegen malaria bestrijden we vooral muggen, omdat het moeilijk is om de malariaparasiet direct aan te pakken. De parasiet heeft verschillende levensfasen in muggen en mensen, en een effectief vaccin vinden is lastig. Tot nu toe hebben we succes geboekt door muggenspray te gebruiken, plekken waar muggen zich kunnen voortplanten te verwijderen, en levensomstandigheden te verbeteren. Ondanks deze inspanningen zijn de malariacijfers niet sterk gedaald de laatste twintig jaar, deels omdat sommige muggen resistent zijn geworden tegen bestrijdingsmiddelen. Daarom zijn onderzoekers op zoek gegaan naar andere mogelijkheden.

Als mens zijn we al verantwoordelijk geweest voor zoveel uitgestorven diersoorten. Mogen we dan wel nog eentje de wereld uit helpen?
En zo werd een nieuwe tool geboren: wetenschappers kunnen een gen aanpassen en ervoor zorgen dat deze aanpassing wordt doorgegeven aan elke nakomeling, in plaats van aan de helft. Zo kan dus de evolutie versneld worden. Deze techniek is toegepast op de malariamug waarbij er een gen uitgeschakeld werd waardoor vrouwelijke muggen (want alleen zij steken!) onze huid niet meer kunnen doorboren en onvruchtbaar worden. Als deze genetisch gemodificeerde muggen in het wild worden vrijgelaten, zullen ze zich voortplanten met ‘wilde’ muggen en elk nageslacht zal dit gen erven. Uiteindelijk zal de muggenpopulatie dus uitsterven. Dit zou de verspreiding van malaria tegengaan en ons een stap dichter brengen bij het verslaan van deze dodelijke ziekte.

Maar mogen we de mug uitroeien?
Waarom wordt aan mensenlevens meer waarde gehecht dan aan andere diersoorten? Heeft de mug geen cruciale rol in het ecosysteem of de voedselkringloop? Wie moet betrokken worden bij de beslissing om genetisch gemodificeerde muggen vrij te laten? Heeft elke inwoner inspraak? En is deze techniek wel veilig? Bestaat het risico dat het overslaat op andere diersoorten? En wat houdt ons tegen om ook andere diersoorten te willen uitroeien? Dit zijn allemaal vragen waar ik, als bio-ethicus, over nadenk.

Er staan erg veel mensenlevens op het spel. En de naam van de malariamug, Anopheles, vertaalt zich treffend als “waardeloos” in het Grieks. Maar als we de malariamug proberen uit te roeien, moeten we ons bewust blijven van de complexiteit van deze beslissing. Een diersoort uitroeien is geen lichte zaak, zelfs als het om muggen gaat. We moeten de gevolgen en risico’s zorgvuldig overwegen terwijl we streven naar een wereld zonder malaria. Maar intussen dood ik toch maar die mug op mijn muur. *Pats*.

Bron: EOS Wetenschap
Auteur: India Jane Wise, bio-ethicus

advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Waar een klein stadje beroemd in kan zijn

10 december 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Kleine spanners

7 december 2023

Je ziet ze makkelijk over het hoofd en de vrouwtjes kunnen niet eens vliegen

Digitale tweeling

6 december 2023

Om de benodigde behandeling op te testen

Meteorietenregen

7 december 2023

Wel 50 tot 75 vallende sterren per uur!

Wijn van eigen bodem

5 december 2023

Wijngaard Avendorp heeft de eerste oogst binnen en dat belooft wat!

Killers of the Flower Moon

5 december 2023

En de Nederlandse film Zomervacht

Rock, pop en ballads

7 december 2023

Zondag 10 december op de Markt

Het kopen van een huis

5 december 2023

Wat zijn de bijkomende kosten en hoeveel spaargeld heb je nodig?

Cursus voorouder onderzoek

5 december 2023

De zoektocht start in de tweede week januari

De Branden

4 december 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Wie kent hem niet!

30 november 2023

In dat prachtige zwarte verenkleed

Schagenees wint fotowedstrijd

1 december 2023

Cora Deutekom sleept wederom prijzen in de wacht

Train je fit

29 november 2023

Bewegen heeft bewezen gunstige invloeden op de hersenen

Wie ik ben zonder jou

1 december 2023

De auteur signeert het boek in Schagen op 9/12

Les Enfants des Autres

29 november 2023

Filmkring komt met Frans drama

Theatervoorstelling over Sport

29 november 2023

Georganiseerd door de Stichting Positief Coachen

Geweld tegen vrouwen

23 november 2023

Veiligheid thuis is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Verschillende onderzoeken laten zien dat geweld tegen vrouwen zeer vaak voorkomt tot moord aan toe

Werkgelegenheid in de regio

11 december 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Oprolpissebed

24 november 2023

Nederland kent wel 36 soorten van deze oorspronkelijk kreeftachtigen

Vroeger dacht men dat als je problemen met plassen had je gemalen pissebedden moest eten. Een paar pissebedden in je bed leggen zou ook helpen. Zo komt deze kreeftachtige aan zijn naam

Italiaanse film Il Colibri

24 november 2023

En een film uit Nieuw-Zeeland

Culinaire tip: Harry’s kitchen…

23 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen

Kindermishandeling

24 november 2023

Je herkent signalen maar wat doe je dan?

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog.

Intocht Goedheiligman

1 januari 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Takje op het kozijn

17 november 2023

Het blijkt een rupsje te zijn van de citroengele Hagendoornvlinder

Film in kader van Rechten van het kind

14 november 2023

Deze film draait aanstaande maandagavond 20/11

Eenakters in Dirkshorn

14 november 2023

Vereniging VVO jubileert!

VVO is de afkorting van Vereniging voor Ontwikkeling en Ontspanning. Het geeft precies weer wat de initiatiefnemers voor ogen stond: "Waarom er in Dirkshorn 's winters op het gebied van ontspanning en ontwikkeling zo weinig te beleven valt"

Taxatiemiddag Vreeburg

17 november 2023

Uurwerken, aardewerk, oude sieraden en munten, kom er maar mee langs!

Jazz, Blues, Latin en Pop

15 november 2023

Deze zondag 19/11 in Hotel Marktstad

Deze week maar liefst drie bands, Change die ook al in het Scagon optrad, The Wall met the good oldies, dansen in toegestaan en Blue Coat met intieme ballads en swingende latin-jazz

Vreemde vogels

14 november 2023

Gekiekt door Pierre van der Wielen op zijn vogelreis

Al jaren probeert Pierre van der Wielen alle soorten zeevogels en walvisachtigen van de wereld te zien. Zo stond de, onder vogelaars beroemde West Pacific Odyssey

Ode aan de grote gezinnen

20 november 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Vleesetende schimmel

10 november 2023

Als ze nog jong zijn kun je ze eten maar kijk uit voor de look-a-like

Keuvelen

10 november 2022

Beetje teuten zonder enige diepgang, maar op 11-11 zingen we!

Maar in onze regio betekent het natuurlijk ook dat je met een lampion langs de deuren mag, liedje zingen, snoepje scoren. Absoluut een hoogtepunt in een kinderleven

Aften

8 november 2023

Je loopt er altijd een keer in je leven tegenaan door stress of vitaminetekort

Film met Mick Jagger en Tom Jones

8 november 2023

En de Spaanse thriller Upon Entry

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug