Les 1

Voor een ieder die wel eens iets presenteert

Les 1

Regelmatig staan wij voor een groep. De ene keer om een training over communicatie te geven, de andere keer een praatje over ondernemen. En af en toe zitten we in een pitch voor een nieuwe klus en ook daar hoort een strakke presentatie bij. Nu zijn wij beiden controlfreaks, dus gaan we altijd goed voorbereid van start. Het is les 1: zorg dat je je shit voor elkaar hebt.

Wat deze ‘shit’ is? Het begint met je materiaal. Je zorgt ervoor dat je laptop is opgeladen, de juiste pagina’s en slides zijn geopend en overige ellende (Netflix, sinterklaasgedichten en je pikante foto’s) is gesloten. Een goede voorbereiding is de sleutel. Je weet wie je voor je hebt, je weet wat het doel is van de bijeenkomst en je bent op de hoogte van de verwachtingen. Tot zover voor de meeste mensen niet meer dan logisch.

Terug naar les 1. Les 1 is er ook voor zorgen dat je op tijd bent om je apparatuur aan te sluiten. Werkt alles? Staan je instellingen goed? En … nu komt ie … heb je de juiste stekkertjes bij je? Wanneer je op een Mac werkt dan zit daar over het algemeen geen HDMI opening in. Volg je ons nog? Daar heb je speciale stekkertjes voor. Een kleine investering voor jarenlang stress loos presenteren. En daar zit m vaak de kneep. Het ongemak.

Bij Pand Raak worden er dagelijks trainingen en presentaties gegeven. Doorgewinterde trainers volgen het protocol zoals hierboven beschreven. Die hebben les 1 er goed in zitten. Echter zo nu en dan komt er iemand binnen rennen op het laatste moment. De deelnemers zitten al klaar en die trainer moet zich nog installeren. Je staat met 10-0 achter., want de groep hijgt verwachtingsvol in je nek terwijl je met klotsende oksels een en ander probeert op te starten. En prompt komt daar dat pikante kiekje van jezelf op het strand in beeld.

Regelmatig komt zo’n trainer er dan ook nog achter dat hij/zij geen stekkertje heeft voor de HDMI. Oei. Dom? Niet handig? Of gewoon een beetje onbedachtzaam. Laten we het maar op die laatste houden. Gelukkig faciliteren wij bij Raak in allerhande stekkertjes en inlog mogelijkheden om je presentatie op een reguliere computer op te roepen. Terwijl wij dan het technische werk doen voor desbetreffende trainer, met een starende groep, voelt dat voor ons ook als een 10-0 achterstand. Maar dit terzijde. Zal een Deutendingetje zijn.
Wanneer alles loopt en draait is het leed godzijdank snel vergeten.

Maar bij ons blijft het dan toch nog een beetje knagen. Daarom deze column. Voor al die sprekers, trainers en mensen die voor een groep staan en de techniek nodig hebben om hun verhaal te kunnen doen. Neem Les 1 ter harte. Een kleine investering in tijd en het juiste stekkertje en je bent voor altijd geborgd op een relaxte start van je praatje en dan is echt je eerste winst. Geloof ons, we spreken uit ervaring.
O,ja en wanneer dan alles anders loopt dan verwacht, ook dat overkomt ons, dan los je het op met een glimlach. Dat is dan Les 2.