Kleine vale duifjes
De torteltjes zaten vroeger vaak in kooitjes
Gepubliceerd: 17 november 2022
Lekker knus
Je treft ze regelmatig gezellig tegen elkaar zittend in een boom aan. Turkse tortels zijn kleine vale duifjes van ongeveer 32 cm lang, met een zwart halsbandje met witte streepjes als enige versiering.
Geen exoot
Turkse Tortel zegt het al, ze kwamen oorspronkelijk niet in Nederland voor. Voor 1900 kwamen ze zelfs alleen in Klein Azië voor. Daarna zijn ze al meer West-Europa binnengetrokken en rond 1950 was het eerste broedgeval van deze soort bekend in Nederland. Het is dus geen exoot, omdat hij hier op eigen kracht is gekomen.
In een kooitje
Turkse tortels waren in de zestigerjaren geliefde huisdieren om in een kooitje te houden. Vaak hing zo’n klein kooitje boven de deur. Er werd gedacht dat de huidschilfers van deze vogels zouden helpen tegen eczeem en tegen verschillende allergieën. Rond 1970 raakte het houden van deze duifjes in ongebruik en werden ze veelal losgelaten.
Ik-groet-u
Tortels eten voornamelijk graan en zaad, maar ook bessen, vruchten, rupsen, slakken en torretjes.
Ze zijn het hele jaar in de buurt van voedertafels te vinden. Het geluid van de Turkse tortel lijkt wat op dat van de houtduif. De Turkse tortel zegt echter: ’Ik-groet-u’ en de houtduif zegt: ’Ik-groet-u-zoet-lief’
Maar een paar takjes
Door het hele jaar heen hebben Turkse tortels één vaste partner. Ze maken hun nesten in struiken, achter klimop, in bloempotten, in bomen en ook nestelen ze op daken of op muren. De Turkse tortel bouwt een eenvoudig nest bestaande uit een paar losse takjes die in elkaar gestoken worden. Het is een plat geheel. In het nest worden twee eieren gelegd. Vaak valt er een ei uit, zo losjes als het nest is gemaakt. Het broedsel mislukt dus regelmatig en alleen door steeds weer opnieuw een nestje te maken lukt het de meeste Turkse tortels eens per jaar jongen vliegvlug te krijgen.
Het hele jaar door
De Turkse tortel kun je in alle maanden van het jaar broedend aantreffen. Ze broeden de eieren in ongeveer twee weken uit. In het verenkleed van de jongen ontbreekt de zwart-witte nekring. De jongen worden door beide ouders beschermd tegen vijanden als kraaien, eksters en gaaien. Ze worden de eerste tijd gevoerd met duivenmelk, dat is een kaasachtige stof die geproduceerd wordt in de krop. Hierin zitten veel proteïnen en vetten. Na 17 dagen kunnen ze goed vliegen en weer één week later zijn de jongen al zelfstandig.
Zomertortel
Er werd lange tijd gedacht dat de Turkse tortel de inheemse zomertortel had verdreven. In dezelfde periode dat het goed ging met de Turkse tortel ging het namelijk al slechter met de Zomertortels. De biotoop van de Zomertortel is echter heel anders. Deze is nauwelijks aan de mens gebonden en hij is voornamelijk te vinden in de buitengebieden waar de Turkse tortel niets te zoeken heeft.
Weetje
Duiven hebben een andere manier van drinken dan andere vogels: ze houden tijdens het drinken de snavel in het water en zuigen het dan op, zoals door een rietje. Veel andere vogels nemen de snavel vol water en gooien dat dan in hun keel door hun kop achterover te houden.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.