Deel

advertentie

Klachten na Corona

Gaat dat om veel patiënten?

Klachten na Corona

Blijvende klachten
Verhalen van mensen die na een eerder milde corona-infectie blijvend klachten vertonen, stapelen zich op. De cijfers hierover worden verzameld via bevragingen van mensen met aanhoudende klachten, zoals door het Longfonds, of via enquêtes die vermoedelijk worden ingevuld door mensen die ermee blijven sukkelen. Cijfers uit opvolgstudies van grote groepen coronapatiënten zouden interessanter zijn, maar die ontbreken voorlopig.

In een nieuwe publicatie van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde wijzen de auteurs erop dat verreweg de meeste patiënten die een corona-infectie doormaken, herstellen zonder blijvende klachten. Daaruit werd berekend dat 10% van alle mensen met covid-19 drie weken na de diagnose nog klachten heeft en 90% klachtenvrij is.

Duidelijke verklaring
Op dit moment ontbreken duidelijke verklaringen voor de langdurige uitputting en andere klachten maanden na een corona-infectie, ondanks diverse speculaties en hypotheses. Daarom wordt momenteel aangeraden om mensen met post-covid-klachten te begeleiden met leefstijladvies: gezonde voeding met voldoende eiwitten, een juiste balans tussen rust en beweging (sommige patiënten willen de draad te snel weer oppikken), eventueel aangevuld met een revalidatieprogramma op maat.

Conclusie
Een aantal mensen kampt met aanhoudende klachten na een, zelfs milde, corona-infectie. Om hoeveel mensen het gaat, is niet duidelijk, omdat de peilingen hierover vooral worden uitgevoerd bij mensen met chronische klachten, of omdat zij die vragenlijsten eerder invullen. Dat het virus zelf verantwoordelijk is voor de klachten is op dit moment niet aangetoond, maar onderzoek loopt om hierin meer klaarheid te scheppen. De meerderheid van de personen die covid-19 doormaken, herstelt gelukkig volledig.

Bron: EOS Wetenschap.

advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Snackbar

23 oktober 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Wie kent hem niet, Kees was er altijd en hij verkocht alleen patat, geen fricadel geen satésaus, gewoon patat met mayo

Roodborst

23 oktober 2020

Een felle donder

Schuldhulpverlening

23 oktober 2020

Schuldeisende partijen zijn vaak overheden

De schuldhulpkoepel NVVK is hard bezig met het afsluiten van convenanten met grote schuldeisers. Daarbij worden algemeen geldende afspraken gemaakt met verschillende mogelijke schuldeisers

Verkoudheid

23 oktober 2020

Ook een virus

Beanpole

23 oktober 2020

Rusland kende een miljoen vrouwelijke soldaten in WOll

Garage Deutekom

16 oktober 2020

Op 't Noord

Gasten uit Scandinavië

16 oktober 2020

Kramsen en Koperwieken

De man aan de overkant

16 oktober 2020

Solo naar Cetntraal Azië

Prijswinnaar in Cannes

16 oktober 2020

One Day

Baroenga

9 oktober 2020

...opa kijk ik vond op zolder...

Duivelsbrood en Heksenei

9 oktober 2020

Deze week gaat het over paddenstoelen

Een paddenstoel is geen dier, maar ook zeker geen plant. Bovendien kunnen ze groeien in het donker. Een eigenschap die paddenstoelen onderscheid van planten

De Corona Shuffle

9 oktober 2020

Covid-19 flirt nu met de jeugd

Het wilde dieren orkest

9 oktober 2020

Dan Brown

Tante Vroon

2 oktober 2020

Gaat er al een belletje rinkelen?

Ze trouwde met Frans Plukker, en woonden in bij de ouders. Dat was in die tijd heel gewoon, gelukkig werd er toen volop gebouwd in Schagen en konden de meeste jonge gezinnen begin jaren '60 op zichzelf.

Kruisspin

2 oktober 2020

En het glanzende web over het tuinpad

Spinnendraad bestaat uit complexe eiwitmoleculen, die hard worden zodra ze in aanraking komen met de lucht. Het is ijzersterk, ongeveer 100 keer zo sterk als een staaldraad van dezelfde dikte

TOS

2 oktober 2020

Een weinig gezien probleem

Moeder Heleen strijdt al jaren voor erkenning van TOS ofwel Taal Ontwikkelings Stoornis, en de bijbehorende sociaal emotionele gevolgen voor het kind

Virus competitie

2 oktober 2020

Dat blijkt te bestaan

Berlin Alexanderplatz

2 oktober 2020

Overgeheveld naar onze tijd

Je moet maar durven: een wereldberoemde Duitse roman naar je hand zetten, en ook nog eens de meesterlijke verfilming ervan naar de kroon steken

Hotel Marktstad

2 oktober 2020

Doet wenkbrauwen fronsen

Veel ondernemers uit de buurt zijn voor behoorlijke bedragen het schip ingegaan en het bedrag dat nu genoemd wordt als opkoopprijs dekt bij lange na niet wat de belasting en de bank nog dienen te vangen

Schagen en Gas

25 september 2020

...opa kijk ik vond op zolder...

Galappeltjes

25 september 2020

Ik hoor u denken...

Gallen worden meestal gecreëerd door kleine mini insecten van nauwelijks 5mm. In Nederland zijn 1400 verschillende soorten gallen bekend en je ziet ze het meest op eiken.

Nu ik je zie

25 september 2020

Merlijn Kamerling

Inmiddels is Merlijn begin twintig en voor hem voelt het soms alsof ook zijn eigen leven op een bepaalde manier stil is blijven staan

Coronatest

25 september 2020

Hoe betrouwbaar zijn ze?

Bij een positieve test is de kans groot dat je besmet bent met het virus. Bij een negatieve test is er een kans dat je toch besmet bent, maar dat de test ‘zich vergist heeft’

Hashtag ik doe niet meer mee

25 september 2020

Met verbazing kijk je naar een stotter verhaal aan de ene kant en een wetenschapper aan de andere kant die ook overuren in zijn hoofd maakt

Zuiderweg en Dorpen

18 september 2020

...opa kijk ik vond op zolder...

Vroeger liep de Dorpen zonder onderbreking door in de Laan, er was nog geen kruising met de Oude Slotstraat

De avond is ongemak

18 september 2020

Prijswinnaar

Hoofdpijn

18 september 2020

Erger nog migraine

De Huismus

18 september 2020

En je mag ze gerust bijvoeren

Grootste reden voor afname van deze soort is dat we te netjes zijn geworden en onze tuinen te veel hebben versteend. Het buiten uitkloppen van tafelkleden na het eten zou bijvoorbeeld al iets schelen

Kaiput olie

11 september 2020

...Opa kijk ik vond op zolder...

Een mug in januari

11 september 2020

Peter Groenveld

Bookstoreday

11 september 2020

Zaterdag 12 september

Kruidenier op de Gracht

11 september 2020

gebukt onder afspraak met leverancier

Help

11 september 2020

De nierstichting

Er is nog steeds een groot tekort aan donornieren

‘T Hoog

4 september 2020

...opa kijk ik vond op zolder...

Terug