Invasie
Van de Admiraalvlinders
Gepubliceerd: 13 mei 2022
Atalanta
Donderdagochtend weer de vlinderroute in het Zwanenwater gelopen. Na een paar dagen regen is het prachtig vlinderweer. Blauwe lucht, 18 graden en bijna geen wind. Wat bij het begin van de telling gelijk opvalt zijn de vele Atalanta’s die ik voorbij zie komen. Vorige telling niet één en nu zie ik ze achter elkaar langs vliegen. Duidelijk teken dat er een invasie gaande is van deze trekvlinders, die helemaal uit Zuid-Europa zijn gekomen om zich hier voort te planten. De nakomelingen van deze dagvlinders vliegen straks in de herfst weer naar Zuid-Europa.
Dagvlinder met de meeste namen
De Atalanta is een van de bekendste dagvlinders in Nederland. Dit blijkt wel uit het feit dat hij zoveel (oud) Nederlandse namen heeft, behalve atalanta ook nog admiraal, admiraalsvlinder, schoenmaker, nommervlinder en nummervlinder. Nommervlinder of nummervlinder vanwege het nummer 89 of 98 (of 81 en 18 net wat je er in wilt zien) die zich op de onderkant van de achtervleugels bevindt.
Klein en groot
Wat ook gelijk opvalt zijn de vele grote libellen die tussen de bomen aan het jagen zijn. Vroege libellen soorten zoals de viervlek, platbuik en glassnijder. Teven vliegen er diverse kleinere juffers zoals vuurjuffer, variabele waterjuffer en azuurwaterjuffer. Deze kleinere juffer zijn minderopvallend aanwezig en jagen meestal lager bij de grond.
Glazenmaker met mozaïektekening op achterlijf
Van al deze libellen is de glassnijder met zijn 54 tot 63 millimeter lengte de langste. Deze libel komt uit de familie van glazenmakers en lijkt qua uiterlijk op zijn neef de paardenbijter. Paardenbijters vliegen echter pas in de nazomer en de vliegtijden van beide soorten overlappen nauwelijks.
Leven onder water
Het grootste gedeelte van zijn leven heeft deze glassnijder onder water doorgebracht. Als larve overwinterde hij twee of drie keer. Dat is vaker dan andere glazenmakers die één a twee keer overwinteren. Het uitsluipen, dat is als de larve uit het water een stengel opkruipt, iets opdroogt en dan uit zijn larvenhuidje kruipt, gebeurt van eind april tot begin juli. Eind mei tot begin juni kom je ze als imago het vaakst tegen. Als ze volwassen zijn leven ze nog maar een paar weken. Ze planten zich voort en het vrouwtje glassnijder legt haar eitjes onder water in plantaardige materialen. De cyclus begint weer opnieuw.
Weetje
Juffers en libellen determineren. Kijk op https://www.mfnf.nl/insecten.html
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.