Deel

advertentie

Ingezonden brief

Van een horeca ondernemer

Ingezonden brief

Maar de horeca ondernemer krijgt toch steun…
Nee, dat is een misverstand. Het is mijn dommigheid maar sinds kort begrijp ik pas wat anderen niet (willen) begrijpen, waaronder helaas de hoogste baas van Nederland, de Tweede Kamer.

Ik ga proberen het uit te leggen. Ik snap het als u het misschien niet meteen snapt maar leest u het dan nog een keer of bel, mail, app mij; dan zal ik het graag persoonlijk nog eens toelichten.

Simpel gezegd: een (horeca) ondernemer is eigenlijk niets anders dan ‘een werkende’ die risico neemt om zijn/haar inkomen te ontvangen. Het ondernemersinkomen (winst zo u wilt) is soms negatief (schulden) of té negatief (failliet) of voldoende (gemiddeld) of soms veel meer dan dat. Dat is het risico.
Overigens, het gemiddelde ondernemers inkomen in de horeca ligt rond het modale salaris van ‘de Nederlander’.

Een werknemer (zoals u en ik) krijgt een bruto salaris maar die moet daar wel wat van weggeven. Aan premies en de belastingdienst. Wat je overhoudt is het ‘besteedbaar inkomen’ ofwel het netto salaris. En daar kan de werknemer dan boodschappen van doen, in een huis wonen en vakantie enzo.

Ter vergelijking, een ondernemer krijgt geen bruto salaris maar moet de zogeheten ‘omzet’ maken, en moet vervolgens proberen om daar ‘winst’ aan over te houden. Maar van die omzet gaat veel (heel veel) af voordat er winst over blijft. Bijvoorbeeld de BTW (tussen de 9 en 21%), salarissen en werkgeverslasten van de werknemers, inkoop van producten, vaste lasten (energie, verzekeringen, huur, kapitaalslasten, voorzieningen om bijvoorbeeld nieuwe stoelen te kunnen kopen als de oude af zijn. Pas als dat er allemaal af is houdt de ondernemer als het goed is een bepaalde ‘winst’ over (vergelijkbaar met het bruto salaris). En daar moet dan nog belasting van af. En wat dan overblijft, daar kan de ondernemer boodschappen van doen, in een huis wonen en vakantie enzo.

Maar daar moet de ondernemer overigens ook nog van sparen voor het geval hij ziek wordt, want dan wordt ie door niemand doorbetaald zoals bij een werknemer. En bijvoorbeeld voor z’n pensioen want hij heeft geen pensioenregeling. Tot zover even.

De zogeheten ‘steun’ waar het in de horeca nu om gaat, is geen steun voor de ondernemer zelf. Huh? Inderdaad: niet voor de ondernemer zelf. De ‘steun’ bestaat uit een loonsteun voor de werknémers van de ondernemer (de NOW). Die bedraagt maximaal 65% als de ondernemer 100% omzetverlies heeft. De ondernemer moet dus nog steeds minimaal 35% van de salarissen zelf betalen. Terwijl de winkel dicht is en er dus geen omzet is.

En dan is er nog de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een compensatie voor de ‘vaste lasten’. Maar ook dat geld is niet voor de ondernemer zelf. Dat is voor anderen die elke maand een vast bedrag van de ondernemer willen hebben, zoals energie, telefonie, internet, huur, gemeentlijke OZB enz. Dat is de steun. De ondernemer is slechts het doorgeefluik van die steun, niet meer en niet minder.

Bent u er nog? Nu komt ie, als ‘de winkel’ dus dicht is op last van de overheid, krijgt de ondernemer zélf dus helemaal niets maar krijgen de werknemers een deel salaris van de overheid en krijgen degenen die een vast bedrag eisen van de ondernemer een gedeelte daarvan van de overheid, met de ondernemer als doorgeefluik. De rest moet de ondernemer nog steeds allemaal zelf betalen. Maar waarvan? Want hij is dicht!

Omdat de steun (NOW, TVL) dus niet alle loonkosten en vaste lasten dekt die de ondernemer wel moet doorbetalen én omdat de ondernemer nog meer zaken heeft die van zijn omzet afgaan, komt de ondernemer dus iedere maand te kort, geen winst dus. En daar moet hij/zij schulden voor maken. Elke maand weer, en al 20 maanden lang…. Omdat de overheid vindt dat de zaak dicht moet.

En dan zijn er natuurlijk mensen (zoals de directeur van de Nederlandse Bank) die gewoon zeggen; dat is ondernemersrisico, daaaag! Met andere woorden; eigen schuld, dikke bult, dan had je maar geen ondernemer moeten worden. Gelooft u mij, een wereldwijde Corona-oorlog valt niet onder het normale ondernemersrisico. En even eerlijk. wat zou u ervan vinden als de overheid zegt dat u vanwege Corona niet meer mag werken én dat u ook geen geld krijgt? Oké, prima? Geldt dat ook voor u, meneer de Nederlandse Bank?

De Corona ellende voor de horeca ondernemer loopt dus maar door. De horeca moet dicht omwille van de gezondheid, prima! Doen we! En het geld? Tja, dat moet u maar over hebben voor alle Nederlanders. Maakt u toch gewoon schulden. Huh?
En trouwens, we hebben wat Corona regels bedacht. Kunt u daar ook even de handhaving voor doen en voor agent en/of Boa spelen? Betalen we even niets voor maar dat lukt u wel toch? O enne… als u dat niet lukt dan krijgt u een boete. We dachten iets van € 10.000,- Oké?

Dus… alle Nederlanders (lees; de overheid) zeggen tegen de horeca; als u nu even als sector voor onze gezondheid zorgt (want daar hebben we op bezuinigd de afgelopen jaren) én onze malaise betaalt met wat schulden, dan leven wij gewoon even door en gooien we onze boodschappenkar vol, goed? Had u maar geen horeca zaak moeten hebben. Mooi staaltje solidariteit in (Corona)-oorlogstijd toch?

Oh en trouwens, die steun voor uw werknemers (NOW) geven we ook niet meer. Heeft ons genoeg gekost en er is werk zat ergens anders dus gaan ze daar maar werken, wel even de transitievergoeding aftikken he?! Dat u dan zonder personeel zit als u weer open mag, is uw probleem. Het gaat ons namelijk niet om u, maar om werkgelegenheid. Macro-economisch denken heet dat maar daar snapt u toch niks van.

Benieuwd of de Tweede Kamer dinsdag wakker wordt. Steun?  De horeca ondernemer krijgt geen steun.

advertentie

Meer 'Horeca':

Kerstmarkt

24 december 2021

Maar dan in piepklein formaat

Er staan er een stuk of vier op de Markt, van die leuke houten kerstmarktkramen. Je kunt er warme chocomel met slagroom krijgen en snert en natuurlijk glühwein want als Mohammed niet naar de berg komt...

Met Pann door de Nacht

24 december 2021

Radio programma vanuit café Piet Pann

Je mag muziek aanvragen tegen betaling, er is een Rad van Fortuin, de prijzen van sponsors stromen al binnen, en de opbrengst gaat naar een goed doel

Parkeerprobleem centrum Schagen

26 november 2021

Helft van parkeerterrein is onbruikbaar

Wegens de verbouwing van het winkelcentrum is er een nijpend parkeerprobleem ontstaan. De plekken rondom de kerk werden node gemist. Ondernemers in het centrum waren gelukkig eensgezind

Catch Streetfood & Sushi

1 oktober 2021

Vandaag open!

Emiel Bijpost kookte bij Brasserie van Baerle en Den Chu bij het Okura, breng die twee bij elkaar en een succesformule is geboren. Gelukkig zijn ze in Schagen neergestreken

SES

17 september 2021

Stichting Evenementen Schagen

De horeca op de Markt heeft zich verenigd in de SES. Maar wat doet de SES nou precies en wat gebeurt er allemaal achter de schermen

Horeca tijger

17 september 2021

Wie wil dat nou niet zijn?

voor de ‘snelcursus’ mensenkennis die je automatisch volgt, voor het ‘oog voor de ander’ dat je zeker ontwikkelt. Voor de smaken die je leert kennen, voor de fooi die je krijgt uit waardering

De Kastanjeboom

30 juli 2021

Gesloten maar niet voor lang meer!

Het Dorpshuis is al geruime tijd dicht en dat is best jammer. Maar Dirkshorn mag zich verheugen op een culinair avontuur met Luke Verweij achter de stoof

Havanna in quarantaine

23 juli 2021

En restaurant Stiel ook!

Fijn als je personeel min of meer een vriendenclub is geworden in de loop van de tijd, minder als Corona om de hoek komt kijken en ze kat na kat positief testen

Gelato Festival World Masters

16 juli 2021

En IJsie Prima is wederom bij!

Het grootste ijsfestival ter wereld, daar waar de allerbeste bijeen komen, en Kees Baars is erbij. Hij gaat er zijn Spiced Coffee ijs presenteren

Popweekend sneuvelt op de valreep

16 juli 2021

De kansen zijn nihil zegt de SES

Waar Badpop mazzel had, sneuvelt Popweekend in zicht van de finish. De maatregelen zijn dusdanig dat de organisatie niet veel mogelijkheden ziet om ze te handhaven

Echt Italiaans

9 juli 2021

Schagen houdt ervan

Radiopresentatrice Kitty is Italianofiel, als dat woord bestaat. Ze spreekt de taal dan ook goed en is gek van Italiaans eten, geen verrassing dat er Italianen aan tafel zitten

Harddraverij afgelast

2 juli 2021

Soms hoop je tegen beter weten in

Het draversbloed ging weer stromen maar de obstakels bleken hardnekkig, het werd uiteindelijk een één-twee-drie-af

Muziekdiner

25 juni 2021

Met de Magnusmannen

Dit evenement stond al eerder op de rol maar kon toen wegens je-weet-wel- niet doorgaan, dat betekent dat het aantal kaarten beperkt is want de meesten waren al verkocht

Voetbal kijken

25 juni 2021

Veel leuker met z'n allen toch?

Eindelijk mag het weer, met z'n allen in spanning voor het grote scherm, biertje erbij en juichen maar, of heel veel oh's en ah's van alle bondscoaches

Dolce far niente

4 juni 2021

Het papier gaat van de ramen

Het heeft even geduurd en we hebben lang tegen het 'behangetje' achter de ramen staan te staren. Deze week is het dan eindelijk zover, de Italiaanse cucina gaat open

Een zomer in Petten

4 juni 2021

Met de Jongens van Schoorl

Ze hebben een Glamping opgezet, er is een foodtruck, uiteraard surfles, hangmatten, beachclub, een hostel, kortom een hele zomer plezier op het strand

Popweekend

28 mei 2021

Kaarten vanaf Pinkster te koop

Groot en verrassend nieuws, het Popweekend gaat door! De SES is direct aan de slag gegaan en de eerste kaarten kunnen in de voorverkoop besteld worden

De klok sloeg 12

30 april 2021

En het was prachtig weer!

Het is maar een gewone werkdag maar de rij stond er en de terrassen stroomden vol om twaalf uur. Er is weer leven in de brouwerij

Op naar het terras

23 april 2021

Woensdag is het zover

En nu maar hopen op mooi weer, en op een plekje natuurlijk want reken maar dat heel Schagen in de startblokken staat aanstaande woensdag, tenminste...

Coos de Wit achter het fornuis

23 april 2021

Bij Duinerij in Sint Maartenszee.

Pal naast het strand gaat Coos de Wit met zijn team aan de slag in dit prachtige restaurant met groots terras. Op naar de zomer

Michelin sterren

2 april 2021

Ze zijn weer bekend gemaakt

De dichtstbijzijnde zit in Schoorl, en zij voeren de ster al sinds 1998. Als u er een overnachting aan vastplakt dan kunt u ook in corona tijd op sterrenniveau dineren

Robert Kranenborg

2 april 2021

Bakt hamburgers in Schagen

Een sterrenchef link je niet zo snel aan een hamburger maar dit is niet zomaar een burgertje, hier is over nagedacht en u kunt zelf bepalen of het echt de lekkerste van Nederland is

De zon heropent horeca

26 februari 2021

Zeven maanden dicht zie je niet aankomen

Tijd om me op te maken als Horeca-eigenaar voor het terrasseizoen. Als de gasten zo meteen weer mogen komen, dan gaan ze dat zeker massaal weer doen. Wat kijken we hier naar uit met zijn allen

Steun aan horeca

26 februari 2021

Hoe zit dat nou?

Ondanks alle regelingen moeten ze nog heel veel zelf bijdragen aan bijvoorbeeld salarissen en huur terwijl er geen inkomen van betekenis is. En dan loopt een spaarpotje gauw leeg

Award voor Bar Gezellig

18 december 2020

Het café op de Laagzijde

Zo trots als een pauw is Rob Bakker, een klant heeft hem genomineerd voor de award beste café van de gemeente en buiten verwachting wint hij het ook nog

Horeca kookt voor u

17 oktober 2020

Eten en drinken afhalen of laten bezorgen

Uit eten gaat even niet maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt genieten van al het lekkers dat onze restaurants te bieden hebben. Hieronder de mogelijkheden, u kunt het afhalen maar er wordt ook bezorgd.

Haantje de voorste pakt uit met Kalkoen

4 december 2020

Zo lekker met Kerst

Coos is namelijk een groot liefhebber van kalkoen. Hij mag zichzelf specialist noemen als het gaat om het bereiden van dit typische kerstgerecht. “Bij kerst hoort kalkoen. Simpel zat"

Nieuwe Loot aan Horecatak

20 november 2020

Foodlab heeft de delivery deur geopend

Je zal maar horecatijger zijn en uitgerekend jouw tak van sport moet de deuren gesloten houden dan haal je nog eens diep adem en ga je toch doen waar je goed in bent, koken

Nieuwe Niedorp aan Zee

13 november 2020

Ze zijn geopend

Parkeerterreintje om de hoek, terrasje voor de deur, het duo Marco en Bri hebben het eerste weekend achter de rug, en je wilt het natuurlijk graag druk hebben maar het kan ook te gek!

La Perla

13 november 2020

De liefde en de Italiaanse keuken

Ze zijn net open, de heldergele lampen lagen nog op de stoelen, de Panettoni en Trucillo staan op je te wachten, de rauwe ham en lasagna lachen al naar je, wanneer kom je?

Wonder’s Store

6 november 2020

Heerlijkheden om thuis van te genieten

Wonder's heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. Dicht tot half december maar van alles in huis om gasten een leuke avond te bezorgen

Leuk! popt up

6 november 2020

Aan de Nieuwe Laagzijde

Je kijkt je ogen uit, overal staan leuke hebbedingetjes, in samenwerking met een aantal winkeltjes in de buurt bijeengebracht, bijna onmogelijk om met lege handen weer buiten te komen

Wentelteefje meets LadyPapa

30 oktober 2020

Schagen en Bergen hebben wel wat met elkaar

De borrelfiets van de Wentelteefjes wordt uitgeleend aan LadyPapa in Bergen en gaat daar dienst doen als Hotdog Bike

Horeca kookt voor u

17 oktober 2020

Eten en drinken afhalen of laten bezorgen

Uit eten gaat even niet maar dat wil niet zeggen dat je niet kunt genieten van al het lekkers dat onze restaurants te bieden hebben. Hieronder de mogelijkheden, u kunt het afhalen maar er wordt ook bezorgd.

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug