Inflatie
Is die nou wel of niet zo hoog?
Gepubliceerd: 2 november 2022
Inflatie
We worden er mee om de oren geslagen, de inflatie, het zou wel 17% zijn. Maar het CBS is helemaal niet zo zeker van de inflatiecijfers want ze moeten met hele onzekere aannames rekenen.
De gasprijs bijvoorbeeld. Die ging sky rocket high maar inmiddels niet meer. De gasvoorraad is goedgevuld, september en oktober waren warm genoeg en heel veel mensen hebben nog een ‘oud’ contract lopen en voelen helemaal niets van die hoge gasprijzen. Lastig rekenen dus.
Geld oppotten
De onzekerheid over die inflatie en wat daar allemaal uit voort zou vloeien maakt dat mensen geld gaan oppotten, want je weet maar nooit. Grappig eigenlijk want we weten het sowieso nooit. Afijn die 17% gaan we bij lange na niet halen, hooguit 10% maar 7,5% is ook mogelijk. Door te gaan sparen verergeren we zelf het probleem want minder uitgeven betekent dat bedrijven minder verkopen en dat kan leiden tot ontslagen. Nederland heeft het hoogste bedrag aan spaargeld op de bank staan. De cijfers lopen ook hier uiteen maar het gaat werkelijk over honderden miljarden.
Wat is inflatie eigenlijk
Inflatie betekent dat je geld minder waard wordt, je kunt er minder voor kopen, oftewel alles wordt duurder. Normaal gesproken wordt dit veroorzaakt door te veel vraag naar, en te weinig aanbod van producten. Daar worden producten duurder van. Zoals afgelopen zomer gebeurde met de gasprijs door de oorlog in Oekraïne.
Een beetje inflatie, dat heet tot 2% is niet erg, het stimuleert over het algemeen de economie en houdt de rente laag van bijvoorbeeld hypotheken en persoonlijke leningen. Boven de 2% gaan de rentes stijgen. Ook die van de spaarrekeningen.
Waarom zoveel ophef?
De kranten staan er vol mee, de inflatie is nog nooit zo hoog geweest volgens de media en in Nederland nog hoger dan elders in Europa. Waarom wordt er zo graag verteld dat het fout gaat? De economie draait op volle toeren, de werkeloosheid is nog nooit zo laag geweest en eigenlijk lopen we eerder vast op te weinig handjes dan op te weinig geld. Wie zijn toch die aanjagers van dat slechte nieuws? Oppositiepartijen, klimaatactivisten, complotdenkers?
Wetenschap en techniek
We kunnen het ook positief zien. Momenteel worden grote sprongen gemaakt in alternatieve brandstof zoals de waterstof voor waterstofmotoren. Er zijn al nieuwe windturbines ontwikkeld die geen roterende bladen meer hebben en auto’s kunnen al op zonnecellen rijden. Soms heb je een crisis nodig om vooruitgang te versnellen.
De meeste Nederlanders hebben het verre van slecht. We moeten de mensen met de te lage inkomens gewoon ruimhartig ondersteunen en dan gaan we het met gemak redden met z’n allen.