IJsvogel
Die heeft het erg moeilijk
Gepubliceerd: 12 februari 2021
Geen eten voor de vissers
Nu Koning Winter over Nederland een witte laag sneeuw heeft uitgestrooid en sloten, vijvers vaarten en meren bevroren zijn, krijgen al meer vogels het zwaar. Water is er door de sneeuw voldoende, maar voedsel wordt nu een probleem. Wij kunnen de vogels gelukkig een beetje helpen door zaad en vetbollen buiten neer te leggen/hangen. Veel zangvogels profiteren hiervan, maar wat als je nu geen zaad op je menu hebt staan? Wat als je alleen maar leeft van vis?
Zeker nu er bijna geen open water meer is, is er voor deze vogels een heel groot probleem ontstaan. Vissers zoals Reigers en IJsvogels komen in onze gemeente algemeen voor. Nog wel! Reigers hebben het nu zwaar, maar zij eten ook ander vlees dus ze kunnen zich iets langer redden. Maar wat moet het mooie kleine IJsvogeltje die alleen maar visjes en waterbeestjes eet? Deze hebben nu een levensbedreigend probleem. Een vorst zoals deze kan voor meer dan de helft van de IJsvogels hun laatste winter betekenen. Twee dagen geen eten betekent namelijk dat ze dood gaan.
Afhankelijk van een wak
De afgelopen weken ben ik regelmatig IJsvogels tegengekomen bij de Halerweg, Noord, Wilgenlaan, Hoep en Acaciavijver. Een rondgang langs deze plekken leverde vandaag, maar op twee van deze plekken, een heel klein wak op. De overige waters waren helemaal dichtgevroren.
Nu kunnen we de natuur natuurlijk zijn gang laten gaan, maar voor de mensen die wel graag iets willen doen is de volgende oproep wellicht belangrijk, “Red de ijsvogel, maak een wak in het ijs!”
1. Ga opzoek naar een plek langs de oever met begroeiing. Door de begroeiing bevriest het water minder snel.
2. Maak, wanneer mogelijk gebruik van een overstort of duiker. Bewegend water bevriest niet zo snel.
3. Als je het wak maakt, duw dan de ijsschotsen onder het ijs. Hierdoor groeit het wak minder snel weer dicht. 1 of 2 vierkante meter is al voldoende. Pas wel heel goed op dat je zelf niet door het ijs zakt! Het verstandigst is om het samen met iemand anders te doen.
4. Plaats een stok of tak oven het wak. IJsvogels zitten het liefst vlak boven het water op een tak, de zogenaamde zitpost, zodat hij zijn prooi kan zien. Als er een visje is gevangen dan wordt deze mee naar de zitpost genomen, om daar eerst tegen een tak te worden geslagen, voordat het visje wordt doorgeslikt.
5. Als er in de omgeving ook geschaatst wordt. Scherm het wak dan af door bijvoorbeeld takken er om heen te leggen.
6. Als laatste nog heel belangrijk! Controleer elke dag je wak en maak hem wanneer nodig vrij van ijs, anders is al je moeite voor niets geweest
Minder energie
De afgelopen dagen heb ik veelvuldig de vraag gehoord, “Waarom heet een IJsvogel zo terwijl deze niet tegen ijs kan?” De Nederlandse naam heeft deze vogel waarschijnlijk te danken aan dat hij in de winter sneller op viel doordat hij bij het ijs werd gezien om visjes uit een wak te vangen. De vorst maakt ook dat ze minder energie hebben en dus niet zo snel meer wegvliegen. Mocht je een IJsvogel op een takje zien zitten, blijf op afstand en ga niet met je mobiel van dichtbij proberen een foto te maken. Dit geldt overigens voor alle vogels in de wintermaanden. Energie is in deze tijd voor hun een kostbaar goed. Zij kunnen tenslotte niet even bij een supermarkt langs voor eten.
Man of vrouw
Nog een leuk weetje over de IJsvogel. Je kunt mannetjes makkelijk van vrouwtjes onderscheiden aan de kleur van de basis van de ondersnavel. Die bij het vrouwtje dofrood en bij het mannetje is deze net zo zwart als de bovensnavel.