Ieder jaar weer!
En vaak zie je ze niet eens vliegen!
Gepubliceerd: 29 september 2023
Vogeltrek
In de herfstmaanden is er een grote vogeltrek gaande. Deze vogeltrek, van vele miljoenen vogels, is vrijwel onzichtbaar en voor degene die er geen weet van heeft vallen de ”extra” vogels, veelal afkomstig vanuit Scandinavische en Rusland, nauwelijks op.
Als fotograaf met een kort objectief van maar 300mm laat ik meestal de vogels aan mij voorbij gaan. 300mm is gewoon veel te weinig om en redelijke vogelfoto te maken, dus ik begin er vaak al niet aan. De meeste echte vogelfotografen hebben een 500mm of zelfs een 600mm objectief, vaak nog met een teleconverter ertussen.
Jan-van-Gent
Toch ga ik, ondanks dat ik dus geen echte vogelaar ben, wel bijna altijd mee met de excursies van Vogelwerkgroep Tringa uit Schagen. Door deze groep met enthousiaste vogelaars leer en zie ik elke excursie weer iets nieuws. Zo kwam ik, tijdens afgelopen excursie naar de Kennemerduinen, een paar weken geleden, er pas achter dat er, met de juiste wind, nu vele honderden Jan-van-Genten per dag langs onze kust vliegen. Toch wel bijzonder dat zo’n grote witte vogel met wel een spanwijdte van 170-180 cm breed, zo onopvallend is. Waarschijnlijk kunnen ze zo onopvallend voorbijvliegen, omdat ze een redelijk stukje van de kust af boven zee vliegen, wanneer je er niet op let, vallen ze dus niet op. Alleen als er eentje door verzwakking aan land komt of dood aanspoelt op het strand, zie je pas dat ze er zijn. Link naar Tringa website; https://www.vogelnieuwsnoordkop.nl
Broeden op rotsen
De Jan-van-genten welke nu langs de kust vliegen komen vanuit Scandinavië. Ze broeden daar in de zomer op de richels van hele steile rotsen. Naast Noorwegen broeden ze ook op de klippen langs de oostkust van Canada, rond de Britse Eilanden, bij Bretagne in Frankrijk, op IJsland en op Helgoland. Hun nest wordt bekleed met zeewier, gras, veertjes en wat aarde.
Helaas gebruiken ze naast natuurlijke materialen ook afval wat ze in zee vinden zoals vispluis. Vispluis bestaat uit zwarte, oranje, groene of blauwe draadjes polyethyleen, welke afkomstig zijn van trossen die onder visnetten gehangen worden om slijtage van de netten tegen te gaan. Hierdoor zijn de nesten gekleurd. Helaas raken de vogels ook wel eens verstrikt in dit vispluis, waarna ze een vreselijk dood sterven. Het weghalen van deze vervuilde nesten kan helaas ook niet omdat de vogels vooral bouwen op een bestaand nest.
Welke vogels trekken naar het zuiden
Van de vogels die richting het zuiden vertrekken is het grootste gedeelte insecteneter. Het gaat dan bijvoorbeeld om de verschillende soorten zwaluwen, fitis, zwartkop, blauwborst en nachtegaal. Deze soorten zie je in de wintermaanden niet in Nederland. Soorten als roodborst, zanglijster, spreeuw, kuifeend, buizerd, wilde eend en watersnip zie je hier het hele jaar, de vogels die je hier ziet in de lente en zomer, trekken echter in de herfst zuidelijker, terwijl de vogels die je in de wintermaanden hier ziet uit het noorden, onder andere Scandinavië komen.
Vogels die je in de zomer niet ziet
De vogels die onder andere nu naar ons land toe komen zijn verschillende soorten ganzen, wilde zwaan, kleine zwaan, koperwiek, kramsvogel, keep, sijsje, paapje, pestvogel, smient, drieteenstrandloper en grote zaagbek. Niet al deze vogels blijven in Nederland, ze vliegen ook vaak alleen ook over ons land heen om de komende maanden zuidelijker door te brengen. Er wordt de komende tijd zo toch aardig wat kilometers afgevlogen door al deze miljoenen trekvogels. Dubbel zelfs, want ze vliegen in het voorjaar natuurlijk ook weer al deze kilometers terug naar hun broedgebied in het noorden.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.