HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Home Politiek Columns Evenementen Films Horeca Culinaire hoogstandjes Lifestyle Wat is er verder nog te doen ----- Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Tip de redactie

Deel

advertentie

Hormonen en de overgang

Hormonen slikken tijdens de overgang, ja natuurlijk of liever niet?

Hormonen en de overgang

1. Welke soorten hormoontherapie bestaan er allemaal?
Gewoonlijk wordt een combinatie van oestrogeen en progestageen voorgeschreven. Progestageen is een synthetisch hormoon dat lijkt op het lichaamseigen hormoon progesteron. Het progestageen voorkomt dat je baarmoederslijmvlies gaat opstapelen, en dat je ongecontroleerde bloedingen krijgt. Het vermindert ook het risico op baarmoederkanker.

Als je geen baarmoeder meer hebt, volstaat het enkel oestrogeen te nemen. Dat is ook zo als je een hormoonspiraaltje hebt, want dat geeft al progestageen af. Je kunt het tijdens en na de overgang gewoon laten zitten.

2. Welke risico’s heeft hormoontherapie?
Uit een grote studie uit 2002 – de Women’s Health Initiative – bleek dat hormoontherapie borstkanker en hart- en vaatziekten kon veroorzaken. Dat leidde tot paniek. Inmiddels zijn de resultaten van die studie genuanceerd en zijn er nieuwe studies uitgevoerd. Wat leren we daaruit?

De gezondheidsproblemen doken vooral op bij vrouwen die tien jaar of langer na de menopauze startten met hormoontherapie. Op dat moment kan er al schade zijn aan de bloedvaten, en dan kan hormoontherapie ervoor zorgen dat een bloedklonter losschiet en naar de longen (longembolie) of de hersenen (beroerte) reist. Start je op voor er schade is, dan lijkt hormoontherapie eerder te beschermen tegen hart- en vaatziekten.

En, nogal evident: een lage dosis hormonen geeft minder risico’s dan een hoge dosis, en wie de therapie minder dan vijf jaar neemt, loopt minder risico dan wie ze langer gebruikt. Maar ook: pillen lijken meer risico’s in te houden dan een gel, spray of pleister.

Heb je borstkanker of baarmoederkanker gehad, dan wordt ten stelligste afgeraden om hormoontherapie te nemen
En hoe zit het met borstkanker? Een meta-analyse in het vakblad The Lancet in 2019 laat zien dat vrouwen die vijf tot veertien jaar hormoontherapie gebruiken, dubbel zoveel risico lopen op borstkanker dan vrouwen die geen therapie gebruiken. Bij vrouwen die een tot vier jaar hormonen gebruiken, stijgt het risico wat minder, met 60 procent. Therapie met enkel oestrogeen lijkt veiliger dan de combi oestrogeen-progestageen (daar stijgt het risico met respectievelijk 33 en 17 procent). Dat zijn geen ongelooflijk hoge percentages, maar omdat borstkanker vaak voorkomt, is het wel een risico om zeker rekening mee te houden.

Tot slot is er bij langdurig gebruik van hormonen een verhoogd risico op baarmoeder- en eierstokkanker, en op (goedaardige) gezwellen in de hersenvliezen. Maar die ziektes en aandoeningen komen veel minder vaak voor.

Niet onbelangrijk: deze risico’s gelden niet voor lokale hormoontherapie, die wordt toegediend als vaginale gel, pil of ring. De hormonen komen dan niet in je bloed terecht, en verspreiden zich dus niet over het hele lichaam.

3. Zijn bio-identieke hormonen beter?
Bio-identieke hormonen worden ook wel eens natuurlijke hormonen genoemd. Ze hebben exact dezelfde chemische structuur als onze eigen hormonen. Ze hebben weliswaar een natuurlijke basis, maar worden gemaakt in het lab, met chemische processen. De basis zijn oestrogeenachtige stoffen uit plantaardige bronnen, zoals soja en wilde yam. Die stoffen worden daaruit gehaald, en vervolgens chemisch bewerkt om er estradiol (een oestrogeen) en progesteron van te maken.

Er zijn nog niet zoveel studies gevoerd naar bio-identieke hormonen. De eerste resultaten lijken erop te wijzen dat bio-identieke hormonen minder risico’s inhouden dan de ‘klassieke’ hormoontherapie, en dat ze even goed helpen tegen opvliegers. Mogelijk zijn ze dus inderdaad een betere keuze.

4. Welke voordelen heeft hormoontherapie?
De voordelen tegen overgangsklachten zijn duidelijk aangetoond. Bij de overgrote meerderheid van de vrouwen helpt hormoontherapie binnen enkele weken tegen opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn ook aanwijzingen dat het helpt tegen gewrichtspijn, droge huid en stemmingsproblemen.

Op lange termijn is het duidelijk dat hormoontherapie preventief werkt tegen osteoporose. Oestrogeen houdt namelijk de botopbouw en -afbraak in evenwicht. Toch wordt niet aangeraden om het louter daarvoor op te starten. Er bestaat andere medicatie specifiek voor de preventie van osteoporose.

Oestrogeen beschermt de bloedvaten tegen beschadiging, en gaat ontstekingen en slagaderverkalking tegen
Mogelijk biedt hormoontherapie bij sommige vrouwen bescherming tegen hart- en vaatziekten (zie ook hierboven). Oestrogeen beschermt de bloedvaten tegen beschadiging, en gaat ontstekingen en slagaderverkalking tegen.

5. Hoe lang mag je hormonen nemen?
Officieel wordt aangeraden hormoontherapie niet langer dan vijf jaar te nemen. Maar die termijn is de afgelopen jaren steeds langer geworden. Mogelijk schuift dat in de toekomst dus nog wat op. Ook hangt het er natuurlijk van af hoe hoog de dosis hormonen is.

6. Wat is beter: pillen, pleisters of een gel?
Uit analyses van de WHI-studie blijkt dat pillen een hoger risico inhouden op bloedklonters en borstkanker dan andere vormen van hormoontherapie.

Lokale hormoontherapie in de vorm van een vaginale gel of ring lijkt het veiligste, hier zijn geen risico’s gevonden.

7. Heb ik een risicoprofiel om hormonen te nemen?
Heb je borstkanker of baarmoederkanker gehad, dan wordt ten stelligste afgeraden om hormoontherapie te nemen, omdat oestrogeen het risico op terugval vergroot. Ook als je lijdt aan een hart- of vaatziekte, wordt hormoontherapie afgeraden.

Verder gaat het er vooral om niet te veel risico’s op te stapelen. Dit zijn enkele factoren die hart- en vaatziekten al in de hand kunnen werken. Het is een individuele afweging of je het bijkomende risico van hormoontherapie er nog bij wilt nemen. Overleg goed met de arts.

Roken
Overgewicht
Spataders
Veel alcohol drinken
Weinig lichaamsbeweging
Hoge bloeddruk of cholesterol
Diabetes
Migraine met aura

Tegelijk is het goed om te kijken naar de risico’s die er mogelijk zijn als je géén hormoontherapie opstart. Als je erg slecht slaapt door nachtelijk zweten, dan staat je lichaam onder chronische stress. Die chronische stress verhoogt eveneens het risico op hart- en vaatziekten, doordat je er hoge bloeddruk van kunt krijgen, een veranderd metabolisme (en overgewicht) en chronische ontstekingen. Als hormoontherapie ervoor zorgt dat je beter slaapt en dat stressniveau naar beneden haalt, dan ben je wellicht beter af.

Bronnen:
Gezondheid en Wetenschap
The Lancet
The BMJ
Nature
F*ck de menopauze. Wat niemand je vertelt over de overgang

advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Callantsoog

29 oktober 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Boek van de maand september

29 mei 2024

We geven er iedere maand eentje weg, aan u misschien?

In samenwerking met boekenhandel Plukker geeft de Flessenpost uit Schagen iedere maand een boek weg. Deze maand is het 'Wondermond' van Anne-Gine Goemans

Op zoek naar een opleiding of nieuwe baan?

10 september 2024

Kom naar het Van A naar B Festival op 10 oktober!

Dit festival biedt een uitgelezen kans om mensen bewust te maken van de mogelijkheden en hen te ondersteunen in hun professionele groei

Nieuwstraat en Makado

24 september 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Gamma-uil

12 september 2024

Ik hoef mijn huis niet uit, de rups zit ingekapseld op het rolgordijn

Breakfast at Tiffany’s

10 september 2024

De legendarische film met Audry Hepburn

Westfries kiekje

12 september 2024

Ingestuurde foto's van flessenpostlezers

Globetrotter uit Schagen

5 september 2024

Engelse les op een Thaise school

De jaarlijkse lerarendag was er eentje om nooit te vergeten, wat een enorm contrast met Nederland. Met bijna militaristische discipline worden leraren geëerd

‘T Hoog

4 september 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Landkaartje

6 september 2024

Donderdagmiddag zat er eentje op de guldenroede in mijn eigen achtertuin

Take One Filmhuis in Tuitjenhorn

3 september 2024

Aankomende week vier films op het witte doek

Social media en natuurfotografie

4 september 2024

De schadelijke impact daarvan is groter dan je denkt

Zeldzame planten en dieren gaan viral op internet, gevolg is dat hele hordes er achteraan reizen om het ook te zien. Soorten sterven er zelfs door uit

De vijf elementen

3 september 2024

'Lekker Zingen' geeft een concert in Sint Maartensbrug

Ze zingen over de aarde, water, lucht en vuur. En ook de liefde wordt niet vergeten! Met liederen van onder meer Karin Bloemen, James Taylor, Kansas en Abba

Irene van der Veur exposeert

6 september 2024

Op zondag 8 september in Loet 10

Dus als u naar de Muziektuin gaat voor een gratis concert kunt u ervoor of erna ook nog even bij Loet 10 binnenlopen om het werk van Irene te bewonderen

Fotomiddag

4 september 2024

In het Zijper Museum over 't Zand

Feeling Fit Festival

28 augustus 2024

Voor een energieke start na de zomervakantie

Van energieke workouts tot rustgevende yogalessen, en van inspirerende lezingen over gezondheid en welzijn tot verkwikkende wateractiviteiten, er is voor elk wat wils

Schagen en Gas

25 september 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Rare Eikel!

29 augustus 2024

Deze rare eikels zijn Knoppergallen en worden door een wespje veroorzaakt

Duizendste warmtepomp

28 augustus 2024

Geinstalleerd in de Kastanjestraat te Schagen

De Wooncomagnie laat er geen gras over groeien, zij plaatsen warmtepompen in zoveel mogelijk huurwoningen. Nel en Huib zijn er blij mee, het gaat een leuke cent schelen

Film op dinsdag in Scagon

26 augustus 2024

Onder het Maaiveld

De film is hier en daar in de buurt al een aantal keer voorbijgekomen. Mocht u het gemist hebben, nu toch nog de mogelijkheid om deze fascinerende film te zien

Drie films bij Take One

27 augustus 2024

In de eerste week van september

Harry Potter weken in de bios

26 augustus 2024

Kijk alle films in vier weken tijd

Uitmarkt

20 augustus 2024

Op zondag 1 september in centrum Schagen

Ook de Muziektuin draait dit jaar mee met de UITmarkt. Het culturele festijn start om 12:00 uur nabij het Scagon Theater en wordt 's avonds afgesloten met het Pontonconcert

Kofferbakmarkt

21 augustus 2024

Al weer de laatste van dit seizoen

Heeft u nog iets te verkopen, kijk eens op zolder of in de garage, wellicht samen met de buren of familie, u kunt voor een prikkie terecht bij Magnushof

Waterpret

14 augustus 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Blaasjeskruid

20 augustus 2024

Het raadsel van het Gele Loos Blaasje

De in water levende planten zijn vleesetend, ze hebben blaasjes en vangen kleine diertjes zoals watervlooien, muggenlarven, raderdiertjes en eencelligen

Bol, hol, geel of wit

20 augustus 2024

Wat vertellen je nagels je?

Financiering beschikbaar

20 augustus 2024

Voor uw club, vereniging, stichting of cultuurclub

Rapenpad

21 augustus 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Wilgenroosje

25 juli 2024

Metershoog staan ze momenteel

Het Harig wilgenroosje is een vaste plant uit de teunisbloemfamilie. Aan zijn zacht behaarde stengels en bladeren heeft hij zijn naam te danken

Komtietoernooi

26 juli 2024

Van zaterdag 17 tot zondag 25 augustus

STC maakt zich weer op voor het Komtietoernooi. Tennissers kunnen zich aanmelden voor dit Open Toernooi met dit jaar als thema: 'Tennis vol Liefde'

Zwemmen in open water

26 juli 2024

Maar dan wel graag op aangewezen zwemlocaties

Terugleverkosten van zonnepanelen

26 juli 2024

Hoe zit dat en is het nu nog interessant?

Wist u dat warmtepompen ook ingezet kunnen worden om het huis te koelen? En zo zijn er meer slimme trucjes om optimaal te genieten van een warmtepomp installatie

Vintage Vibes

17 juli 2024

Zondag in de Muziektuin

Vintage Vibes is een zeskoppige band die nummers speelt in een vintagejasje dus geheel in retrostijl. Met invloeden uit onder andere de roaring twenties en de swinging fifties

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug