Het Weer deze Week

Wordt het echt een hittegolf?

Het Weer deze Week

Vrijdag wordt de heetste dag van deze hittegolf. In Noord-Holland, op de Wadden en in het noorden van Friesland en Groningen stijgt het kwik naar ruim 29 graden. De lucht is vochtiger dan de voorgaande dagen en daardoor voelt de hitte benauwd aan.

Sluierbewolking
Het weerbeeld laat veel zon zien, maar ook enkele sluierwolken en stapelwolken. De dag verloopt grotendeels droog, maar in de loop van de middag en avond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en stijgt de kans op een regen- of onweersbui. De wind is aanvankelijk zuidoostelijk en kan in de loop van de dag naar het zuiden tot zuidwesten draaien.

De nacht naar zaterdag verloopt extreem zacht en zweterig met temperaturen die lange tijd boven 20 graden blijven. Daarbij is vrij veel bewolking aanwezig met kans op enkele regen- en onweersbuien.

Zaterdag wijzen de thermometers lagere temperaturen aan dan de voorgaande dagen, maar veel koeler voelt het niet aan. De lucht is namelijk erg vochtig en dat maakt het broeierig en benauwd weer. Het wordt circa 26 graden met in het oosten hogere temperaturen dan in het westen. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker. De hele warme lucht waar we deze week mee te maken hebben, bevindt zich namelijk vlakbij ons land. Vanuit het westen wordt het geleidelijk koeler, maar hoe snel die koele lucht Nederland bereikt, bepaalt of het een zeer warme, of juist veel aangenamere middag wordt. Een verschil van een paar uur kan flink uitmaken.

Onweer
Het verdrijven van de zeer warme lucht gaat niet zonder slag of stoot. Er is een mix van wolken en zon en er kunnen regen- en onweersbuien ontstaan.

Zondag is het beduidend minder warm dan zaterdag. De maxima komen tussen 20 en 25 graden uit en daarbij is een aantal buien mogelijk. De luchtvochtigheid is lager dan op zaterdag en dat betekent dat het voor het gevoel merkbaar koeler is.

Daarna gewoon lekker zomerweer
Na het weekend is het in eerste instantie aangenaam weer met maxima van een graad of 22. Daarbij schijnt de zon regelmatig en blijft het meestal droog. Halverwege de week wordt de verwachting onzeker. Mogelijk keert de hitte tijdelijk terug, maar de kans op een normaler weertype met temperaturen tussen 20 en 25 graden lijkt nu groter. Daarbij zijn er zonnige perioden, maar ook wolken en enkele buien. Op de lange termijn lijkt dit weertype aan te houden.