Het weer

De korte broek kan uit de kast aankomende weken

Het weer

Wellicht zomerse dagen in de lente
Het warme lenteweer zal na het hemelvaartsweekend waarschijnlijk aanhouden. Volgende week en tijdens Pinksteren worden maxima van 18-25 graden verwacht. Er is nog slechts een minderheid van de computerberekeningen (30%) die opnieuw een dip in de temperaturen berekent. Er is dus een grote kans dat we de meteorologische lente warm afsluiten en als de warmste berekeningen uitkomen kunnen we de eerste zomerse dagen met maxima van 25 graden noteren. De kans op zomerse temperaturen is zo’n 20 procent.

Niet helemaal stabiel
Er zijn daarbij flinke zonnige perioden, maar er ontstaan volgende week ook stapelwolken. Plaatselijk kunnen die soms uitgroeien tot een regen- of onweersbui. Helemaal stabiel is het lenteweer dus niet, maar de uitzonderlijk natte lente wordt vrij aangenaam afgesloten. Prima weer dus voor allerlei buitenactiviteiten, maar een blik op de radar zal soms nodig zijn.

Zo start de zomer
Leg je korte broek maar klaar voor de start van de meteorologische zomer. Voor begin juni is er een grote kans op bovennormale temperaturen. Normaal liggen de maxima dan rond een graad of 20. De kans op zomerse temperaturen is nu dus groter dan gebruikelijk. De warme lucht wordt met een oostelijke wind aangevoerd naar ons land. De aangevoerde lucht is waarschijnlijk ook vochtig, wat betekent dat er gemakkelijk stapelwolken kunnen vormen en lokale buien kunnen ontstaan.

Schaapscheerderskou
De temperatuurverwachting wordt halverwege juni onzeker. De temperaturen neigen meer naar normale waarden, mogelijk komt de traditionele schaapscheerderskou dan om de hoek kijken. Daar horen dan ook meer wolkenvelden bij, waaruit het soms kan regenen.
Schaapscheerderskou is een relatief koude periode die vaak optreedt in de maand juni. De voornaamste periode is 5 tot en met 20 juni. Deze periode met koel weer vlak voor de zomer is een ideaal moment om schapen te scheren. Door het frisse weer wordt de huid van de pas geschoren schapen dan niet direct aan de felle junizon blootgesteld. Bij schaapscheerderskou staat er een noorden- tot noordwestenwind, is er veel bewolking en zijn de temperaturen laag door koud zeewater. In extreme gevallen kan nog nachtvorst optreden. In 1955 daalde de temperatuur in Witteveen (Drenthe) op 18 juni naar -0,8 graden.

Bron: Weeronline.nl
Foto: Cora Deutekom