Deel

advertentie

Het bevrijdingsvuur

De belevenis van de atleten

Het bevrijdingsvuur

Estafetteloop
Wat een belevenis, de bevrijdingsvuurestafetteloop in de avond, nacht en dag van 4 en 5 mei. Om 19.00 uur verzamelen bij de busjes om de tassen in te zetten + 2 fietsen. Daarna naar De Posthoorn voor een kopje en laatste toiletstop.

Hier een samenvatting van Co:
Eerst een indrukwekkende dodenherdenking, voor het eerst in drie jaar weer samen, in het volle besef dat onze vrijheid ook nu in gevaar kan komen. We stonden hier met alle atleten bijeen om ons daarna naar de 2 busjes te begeven, waar de tassen en fietsen al in- en op geladen waren. Daarna snel naar de Menisweg om onze voorfietsers met navigatie, Willem en PietJan op te pikken en op weg te gaan naar Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. We arriveerden rond 20.15 uur op de Dreijen waar we ons moesten melden en het bord van Schagen in ontvangst namen. Het parkeren ging deze keer prima, met 2 busjes naast elkaar. Daarvoor moesten we wat blufpoker spelen en het lukte. Wat een vrolijkheid en een feest! We ontvingen nr. 13 als starpositie. Dat was nog nooit zover vooraan geweest, Heerlen voor ons en Groningen achter ons. Er deden 80 groepen mee.

Rond 00.15 uur was Schagen op weg. Hans en Co gingen eerder met de busjes op weg naar de Marijkeweg om daar de fakkel van de lopers over te nemen en de andere atleten op te wachten. Maar dat duurde en duurde. Bleek dat onze navigators een ‘valse’ start hadden en de route verkeerd opstartten. Hierdoor is rond de 6-8 km omgelopen en daardoor kostbare tijd verloren. Ons startnummer 13 had daar wellicht mee te maken?! Gelukkig wist Hilde de weg omdat zij ruim 25 jaar geleden in Wageningen had gestudeerd. Toen wist ze de weg blind. Nu gelukkig ook ondanks dat ze nu niet had gedronken.
En zo liepen we de eerste uren door de donkerte van de nacht. Hoewel de start aangenaam was qua temperatuur, werd het in de nacht echt koud en moesten de fietsers zich warm kleden. Ook werd er vaker een boom of bosje opgezocht. Het aflossen liep op een gegeven moment als een trein en als je even wilde ruilen kon dat ook. De samenwerking was echt top en iedereen had echt alles voor elkaar over. En zo verstreken de uren gladjes. Lopen, fietsen, busje sturen of in de bus bezig met voeding, kleding of sociale media. Geen moment om in te dutten. De fietsen en busjes bleven heel en dat is dan altijd heel fijn. Het mooiste moment is dan het ochtendgloren. We zagen een lage mist en hoorden heel veel vogels fluiten. Iedereen beleeft het op zijn of haar eigen wijze.

Tegen zevenen liepen we door de Naarder Vesting en even later door het pittoreske stadje Muiden. Dat is gewoon genieten. Op een aantal punten moesten de busjes van de lopers af omdat de busjes niet over fiets- en voetpaden mogen. Altijd spannend om elkaar weer op het goede moment tegen te komen en te wisselen. Een enkele keer lukte dat niet, maar dat zij we nu al vergeten.
In Amsterdam een lang stuk buiten elkaar en aan de noordkant bij het NH-kanaal naar Purmerend zijn we 1 km stukje gaan lopen. Op deze manier haalden we de verloren tijd in.
Rond een uur of zes stonden enkele familieleden van atleten met koffie, cake en thee. Langs de weg. Onze Margreet had voor twee heerlijke appeltaarten gezorgd (zelf gebakken). Saamhorigheid ten top! Dit wil je toch niet missen!

Het blijft altijd een uitdaging om de ca. 150 km in 12 uur met elkaar te overbruggen. Na Purmerend de polders in en genieten va het NH-landschap.
Vanaf het verlaat werd het drukker met supporters. Een heerlijk gevoel en dat gaf vleugels.
Om 12.40 uur stonden de busje bij het Regius op de Julianalaan geparkeerd. Deze keer geen blessures en alle atleten zijn heel over de finish gekomen. Vermoeidheid, niet te zien. Nog net even tijd om het mooie T-shirt weer aan te trekken en de fakkels aan te steken. Via de Oude Slotstraat in Schagen kwamen we met 16 atleten van TAS’82, AV Nova en TAV’80 en 2 voorfietsers om 13.00 uur aan op de Markt waar we onder grote belangstelling en met applaus werden ontvangen.
Een aantal veteranen nam voor burgemeester Marjan van Kampen de fakkels in ontvangst. Nadat de burgemeester ons had toegesproken kregen wij een presentje en zat het er op. Daarna gingen we eten in De Posthoorn, aangeboden door de gemeente Schagen, daarna spullen opruimen, busjes terugbrengen, samen met Ben, en dan naar huis.

Wat was het een geslaagde dag, en wat een gemotiveerd en gezellig team. Een mooie mix van jong en wat ouder om de balans in snelheid te houden. En over jong en ouder gesproken; het zou fijn zijn als een jongere het stokje gaat overnemen. Ik ben niet weg, maar kan dan wel langzaam een stapje terug doen. Terwijl ik dat ook al had geappt kreeg ik al positieve berichten terug van Masja en Gerda die volgend jaar mee willen organiseren. Bedankt vast. Met dank aan de gemeente Schagen die voor ons de T-shirts, fakkels, busjes en maaltijd heeft gesponsord. Met zo’n geweldig team samengesteld vanuit de Atletiekverenigingen AV Nova, TAS’82 en TAV’80 kunnen we het volgend jaar gewoon weer doen!
Ja, op deze wijze geeft het een dubbel goed gevoel de vrijheid, die niet vanzelfsprekend is, door te geven!
Namens het team: Willem de Mareé, Piet Jan Blommaart, Hans Nijman, Co Wiskerke, Gerda Goossens, Masja Meijer, Cees Dubbeld, Ben Schilder, Henry Hofmann Jos Schalkwijk, Tijs Hofmann, Lonneke Kossen, Hilde Ligthart, Frans Kroes, Margreet Burger, Willem Keesom, Marloes v.d. Kooi, Luuk Borst.
Sportieve groet, Co Wiskerke (TAS’82)

Zoals Lonneke (AV NOVA) het beleefde:
Als debutant vond ik het best onwerkelijk om na de dodenherdenking succeswensen en ’tot morgen,’ te ontvangen van de burgemeester en de dame (dit is Merieke) van het bevrijdingscomité. Het idee dat ik er de volgende dag weer zou staan, op dezelfde plek, na een nacht rennen en fietsen. Maar we stonden er! Moe, trots en een tikkie geëmotioneerd met een fakkel in de hand naar de mooie woorden van de burgemeester te luisteren. Het is werkelijk gebeurd.

Hierbij ook de ervaring van Hilde (AV NOVA):
Mijn tas ’s ochtend al keurig ingepakt: ben ik niets vergeten? Eten, drinken, kleding voor warm weer, kleding voor koud weer en alles daar tussen in, reflecterende hesjes en verlichting voor als je ’s nachts aan het lopen bent….. Mijn sporttas goed ingedeeld, zodat ik mijn spullen makkelijk terug zou kunnen vinden. Gelukkig stapte ik met veel ervaren lopers in de bus, dan word je snel handig in wat wanneer moet gebeuren. Maar dan: het is ’s nachts dus donker (dûh), dus hoe vind je je spullen terug in het busje? Niet. Dat doet de rest voor je. Van wie is dit shirt? Ik heb hier een jasje, van wie zijn deze sokken enz. Hilariteit alom dus. En ook niet doen: je tas open op een stoel laten staan. Eén keer remmen (en dat doen we veel onderweg) en je tas ligt op de grond.

Kortom, na twee wissels was mijn keurig ingepakte sporttas veranderd in een grabbelton. Vlaggenetiquette: voor zonsondergang moet de vlag binnen zijn. Dat weet lang niet iedereen in dit land, vandaar dat we heel wat vlaggen zijn tegengekomen die nog halfstok hingen. Ook in het ochtendgloren hingen er nog aardig wat vlaggen halfstok. Gelukkig hebben wij dat bij een huis kunnen herstellen tijdens één van onze wissels. We konden goed bij de vlaggenstok, en hebben de vlag maar vast in top gehesen. Voor de bewoners: dat is de magie van de vrijheid (maar eigenlijk waren wij het!).

Hier de beleving van Masja (TAS’82):
Na de mooie herdenking bij het monument van Schagen, toog ik enigszins gespannen naar de busjes die Co Wiskerke geregeld had. Was het wel zo’n goed idee om met 15 anderen die ik nauwelijks kende van Wageningen naar Schagen te rennen? Midden in de nacht een estafette lopen? Samen met de anderen stapte ik in en vertrokken we richting Wageningen.

Op het tijdstip dat ik normaal gesproken naar bed zou gaan, kregen we de opdracht om ons naar het “startvak” te begeven. Daar troffen we de andere teams, net als wij gewapend met een plaatsnaambord met onze eindbestemming. Het is er gezellig. Heerlen meldde ons dat ze “vla” voor onderweg meehadden. Met Enkhuizen bespraken we de route. Nergens een spoortje twijfel bij de deelnemers. Zelfs niet bij de Groningers, die met 7 man toch 188 km voor de boeg hadden.

Even na 00.00 uur kwam de stoet in beweging. Team voor team kwamen we het plein op. Ik zag camera’s, presentatoren en fakkels. Er was muziek en applaus. Wat een fantastische start. Vooralsnog had ik geen spijt van mijn deelname. Dit was leuk. En daar liepen we. Het hele team achter fakkeldrager Margreet aan. We waren begonnen en bewogen we ons door de donkere nacht. We hadden taken: fietsen, navigeren, lopen en rijden (busje). Per toerbeurt wisselde dit. Eerst volgens schema, later naar voorkeur. Zo werd Luuk de vaste chauffeur van busje 2. Naarmate de tocht vorderde, verliepen de wisselingen geroutineerd. We passeerden Scherpenzeel, Leusden, Amersfoort. Soms ging het mis. Ondanks de goed voorbereide route door Willem, stuitten we op een wegafsluiting vanwege een politie optreden. Of haperde de navigatie even en raakte lopers en het busje elkaar kwijt. Tegen zessen passeerden we Laren en werd het al licht. Marloes meldde dat we nu bijna op de helft waren. Ik dacht aan alle uren en kilometers die nog voor ons lagen en daar keek ik niet naar uit. Ik kon me zo voorstellen dat ik er later op de route helemaal genoeg van zou hebben.

Vermoeidheid en spierpijn zouden het de komende 7 uur niet leuker gaan maken. Daar maar niet teveel aan denken en gewoon verder gaan met lopen, fietsen en eten. Na iedere loopbeurt iets nuttigen was het advies van de ervaren rotten in het team. Ik zag Cees allerlei lekkere hapjes uit zijn tas toveren. Pannenkoeken, boterhammen en een bakje kwark. Ik zat toen zelf aan mijn zoveelste mueslireep: volgende keer meer variatie aanbrengen. Nu de zon goed is opgekomen wordt het steeds warmer. Iedere keer weer een laagje minder. Lekker. En nu we wat meer op bekend terrein zijn lijkt het ook wel sneller te gaan. Avenhorn, Spierdijk, Spanbroek. Er verschijnen supporters langs de weg. Ze hebben verse koffie en thee, en we ontdekken dat we soms elkaars familieleden kennen. En dan bereiken we Schagen. Het laatste stuk lopen we samen. De ontvangst op de Markt is overweldigend. Applaus vanaf de volle terrassen, muziek en een toespraak van burgemeester Marian van Kampen. Het is net zo indrukwekkend als bij de start in Wageningen. En hoewel ik me door al deze aandacht bijna een held voel, is het moment daar om het vuur aan de echte helden te overhandigen: de veteranen. Het feest gaat beginnen, wij taaien af. En ja, het was een heel goed idee om mee te doen.

Meer beeld en beleving:
https://www.facebook.com/BevrijdingsvuurestafetteSchagen/videos/734147354260585/

https://www.facebook.com/watch/?v=734147354260585&aggr_v_ids%5B0%5D=734147354260585&aggr_v_ids%5B1%5D=544277547422167&notif_id=1651774129395347&notif_t=watch_follower_video&ref=notifee

advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Tropical night

24 juni 2022

Opa kijk ik vond op zolder...

Langpootmug

21 juni 2022

Je ziet ze niet zoveel meer

Nieuw: Unieke woning!

22 juni 2022

Nieuwe Streek 4 te Kolhorn

UV straling

24 juni 2022

Waarom is dat schadelijk?

Noord-Hollands kanaal

23 juni 2022

Morgen is er een schoonmaakactie

Zondagmorgen

21 juni 2022

Yvonne Laurijsen uit Dirkshorn te gast

Vossenjacht

17 juni 2022

Spannend en lachwekkend tegelijk

Ineens duikt er een amazone op uit de bosjes. “Zie ik het goed?”, denk je, “en wat doet die daar?” Je hebt zojuist een 'vos' ontdekt...

Feest in Schagen

17 juni 2022

Opa kijk ik vond op zolder...

Papiervisje

17 juli 2020

Ongewenste gast in huis

Ze zijn razendsnel en ze vreten je hele postzegelverzameling op als het effe tegenzit, ze bijten of steken gelukkig niet, moest er nog bijkomen...

Nieuw: ruime eengezinswoning!

16 juni 2022

Middelzand 2804 te Julianadorp

Buikvet

15 juni 2022

Is dat echt zo ongezond?

Braderie

14 juni 2022

In het centrum van Petten

Expositie in Mantelzorgcentrum

16 juni 2022

Ontmoeting met een vleugje kunst

Woensdag 29 juni organiseert het Mantelzorgcentrum een bijzondere ontmoeting voor mantelzorgers; een ontmoeting met een vleugje kunst gemaakt door Paul Scheffer

Zondagochtend

16 juni 2022

Oud wethouder Kruit

Wijkenloop

17 juni 2022

Dit was de op één na laatste

Kofferbakmarkt

8 juni 2022

Ook op zoek naar leuke snuisterijtjes?

Het is voor het goede doel en over het algemeen ook een gezellige ochtend. Leuk om er eens rond te snuffelen maar ook om er zelf eens te gaan staan met spulletjes van overgrootmoeder

Kermis en oorlog

10 juni 2022

Opa kijk ik vond op zolder...

Ku(n)stroute Zijpe

7 juni 2022

Dit weekend is er muziek!

Na de opening op vrijdag 10 juni zal op zaterdag 11 juni muziek ten gehore gebracht worden in Groote Keeten. De zondag erna is het korendag bij de paviljoens

De kerkuil

7 juni 2022

Aantal broedparen is gehalveerd

Kerkuilen zijn nu eenmaal gevoelig voor de schommelingen van de muizenstand, en die is de laatste jaren niet best geweest. Veel broedparen slaan dan een jaartje over

Nieuw: Luxe penthouse!

9 juni 2022

Ceresplein 70 te Breezand

Hall of Fame

29 oktober 2021

Lachwekkend, wonderbaarlijk of uitzonderlijk

Er wordt veel gefotografeerd, en u maakt vast wel eens een plaatje waarvan iedereen zegt; hoe is het mogelijk dat je dat moment precies pakt, of wat wellicht onbedoeld, ontzettend grappig uitpakt.

Fleurige bloembakken

7 juni 2022

Ze hangen er weer gezellig

Apenpokken

7 juni 2022

Wat weten we daar inmiddels van?

Ninjababy

7 juni 2022

Van regisseur Yngvild Sve Flikk

Rakel zal moeten kiezen tussen haar oude vertrouwde leventje en haar ‘Ninjababy’, die haar steeds meer begint te kwellen wanneer hij in haar verbeelding tot leven komt

Ambachtslieden

3 juni 2022

Opa kijk ik vond op zolder...

Nieuw: prachtige vrijstaande villa!

2 juni 2022

Waterbies 23 te Anna Paulowna

Buitengewoon succesvol

30 mei 2022

Droog, voedselarm, het maakt niet uit

De gele bloemenpracht vind je overal ter wereld. De strategie is 'aanpassen' dat kan deze plant als geen ander. Dieren zijn er gek op maar ook mensen aten vroeger paardenbloemen

The Sparks

30 mei 2022

Succesvol én ondergewaardeerd

Fotoworkshop aan zee

30 mei 2022

Instellingen, composities en uitsnedes

Omikron

2 juni 2022

Het RIVM houdt de cijfers wekelijks bij

Solliciteren

2 juni 2022

Zoek jij de allerleukste baan?

Fietsen

27 mei 2022

Hoe gezond is elektrisch fietsen?

Zoals in zoveel gevallen zijn er voor en tegens. Gelukkig helpt de wetenschap hierin. Beide kampen hebben inderdaad een beetje gelijk. Belangrijk is dat u beweegt

Nic Snaas en Pa Teitsma

27 mei 2022

Opa kijk ik vond op zolder...

Hagedissen

26 mei 2022

In Nederland kennen we 4 soorten

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug