Deel

advertentie

Herkent u de Leeuwerik

In de zomer zingt hij hoog in de lucht, en dit is inderdaad een Roodborst

Herkent u de Leeuwerik

Geluk
Ik ben absoluut een heel gelukkig mens en toch komt er, als het zonnetje schijnt en ik alle vogels om mij heen hoor zingen, een extra warm gevoel in mijn hart bij.
Geboren en getogen midden op het platteland ben ik van kleins af aan opgegroeid met de geluiden van vogels. In de zomer zong er altijd een leeuwerik hoog in de lucht. In de struiken voor ons huis bouwde de kneuen standaard hun nestjes. Tussen de gaasbakken zaten nesten van witte kwikstaarten, soms zelfs gemaakt van de afgeknipte haren van mijn vader en in de bollenvelden vonden we de nesten van kieviten en scholeksters.
Boerenzwaluwen bouwden hun nestje tegen de hoge houten balken van de schuur en in de slootkanten vond je de nesten van gele kwikstaarten.
We voerden de huismussen rond ons huis, om ze vervolgens proberen te vangen in een grote kooi van kippengaas. Wat was dat spannend, met een houten stokje onder de rand van de kooi en aan het stokje een touwtje van een paar meter, zodat we op een afstandje achter een kist konden wachten tot er eindelijk een mus onder ging. We vingen zelden een mus, ze waren veel te slim, maar die spanning van het wachten kan ik nog steeds voelen.

Unieke jeugd
Hoewel het toentertijd normaal was heb ik, als ik nu erop terugkijk, een heel unieke jeugd gehad. Pas later als volwassenen, toen ik inmiddels zelf kinderen had, besefte ik hoe bijzonder mijn kindertijd eigenlijk wel niet was. Door mijn kindertijd heb ik waarschijnlijk mijn liefde voor de natuur meegekregen en deze liefde is de laatste 16 jaar al meer gegroeid tot een passie voor de natuur en het gevoel om mij in te zetten voor het behoud hiervan.

Extra genieten
Een van de dingen waardoor ik nog meer van de natuur ging genieten was een cursus die ik iets van tien jaar geleden heb gevolgd. Aanleiding voor opgave voor deze vogelcursus was dat ik graag eens wilde weten wat het verschil tussen de zang van een roodborst en die van een heggemus was. Met alleen de geluiden elke keer afspelende op een vogelgeluidenbandje lukte dit gewoon niet.

Ezelbruggetjes, weetjes en tips
Tijdens de cursus kreeg ik allerlei ezelbruggetjes, weetjes en tips hoe ik de vogels en hun zang kon herkennen. Toen de zang van een zanglijster voorbijkwam heb ik hoog en laag volgehouden dat ik die nog nooit in Schagen gehoord had. De volgende ochtend rond 6 uur zat hij naast mijn slaapkamerraam in de boom te zingen. Met het schaamrood op mijn wangen heb ik dit de volgende cursusavond aan de andere deelnemers verteld. Voorzichtig te zeggen dat sinds die cursus er een wereld voor mij open is gegaan. Je ziet namelijk zelden een vogel, maar je hoort ze wel. Ik ben erachter gekomen dat het wemelt van de vinken, groenlingen en putters in Schagen. Soorten die ik daarvoor alleen in het buitenland leek te zien.

Grijns op mijn gezicht
Wanneer ik dan ook een rondje door Schagen fiets zit ik voortdurend met een grote grijns op mijn gezicht, bijvoorbeeld als ik weer ergens boven in de boom een groepjes putters hoor foerageren tussen de elzenpropjes. Of wanneer alle fietspomp geluiden van koolmezen overal om mij heen klinken. En ook als er uit een boom of een struik het waterige geluid van de roodborsten of het heldere, metalige geluid van de heggemus komt zit er een grote glimlach op mijn gezicht. Het herkennen van vogels en hun geluiden maakt mij dus extra gelukkig.

Ook een glimlach op je gezicht?
Wanneer je ook zo’n glimlach op je gezicht wilt hebben kun je je nu nog opgeven voor de voorjaarscursus van vogelwerkgroep Tringa. Vanaf 13 februari 2023 start de cursus in de Nieuwe nes aan Schoenmakerspad 1 in Schagen. De vogelexpert die deze cursussen en excursies begeleid is Maurice Knijnsberg.

Niet alleen de soorten in de stad
Van de in de stad voorkomende soorten als roodborst, heggemussen, koolmees en pimpelmees tot de in het Zwanenwater voorkomende rietzanger, cetti’s zanger en blauwborst. Naast de 5 cursusavonden staan er ook nog 4 excursies gepland naar het Geestmerambacht, het Wildrijk, het Zwanenwater en zelfs nog een avondexcursie naar Sint Maartenszee, om naar nachtegalen op zoek te gaan.

Kosten
Voor de kosten hoef je het niet te laten. Tringaleden betalen €35 en niet leden betalen €50. Voor €15 kun je al lid van Tringa worden. Naast deze 5 excursies voor cursisten organiseert Tringa ook nog iedere maand een dagexcursie. We gaan onder andere naar de Marker Wadden, Fochtelooerveen, Naardermeer en Texel.

Opgeven voor deze voorjaarscursus met theorieavonden en excursies kun je via; https://www.vogelnieuwsnoordkop.nl/cursus/aanmeldformulier-voor-de-cursus/

Als laatst
Alvast heel veel plezier gewenst om deze nieuwe prachtige wereld van de vogels en hun zang te ontdekken. Vanaf vandaag 27 januari kun je ook nog meedoen met de Tuinvogeltelling die tot zondag 29 januari duurt. Voor meer informatie, zie mijn stukje van vorige week.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik
advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Kofferbakmarkt

24 maart 2023

De hele zomer door kun je daar op zaterdag terecht

Het is in Schoorl maar we weten dat veel Schagenezen er graag komen dus vandaar dat we je even helpen herinneren dat het seizoen vanaf volgende week weer start

100 jaar Aloysius

24 maart 2023

Opa kijk ik vond op zolder...

Meerkoeten

30 april 2021

Ze zijn al druk met het nest

Door de grote hoeveelheid lucht in hun verenkleed moeten ze nogal wat moeite doen om onder water te komen. Ze komen dan ook als een dobber weer boven

Vietnam

24 maart 2023

Van onze Schager Globetrotters

Even een dagje rust

24 maart 2023

Inclusief een gratis lunch bij de Posthoorn, speciaal voor mantelzorgers

Film van Steven Spielberg over Spielberg

24 maart 2023

En een Golden Globe genomineerde klassieker la double vie de Veronique

Slapen

24 maart 2023

Belangrijk voor je lijf maar ook voor je hersenen, veel mensen slapen te kort

Rebellen

16 maart 2023

Een overweging van IkWik

Zwerfafval

17 maart 2023

Door te fotograferen zie je het ineens overal liggen

Antje Tet

17 maart 2023

Opa kijk ik vond op zolder...

Workaway

17 maart 2023

Een wereldwijde organisatie die vrijwilligerswerk organiseert. We gaan Engelse les geven

Heibel op de Witte Paal

17 maart 2023

Overlast vanuit bedrijfsverzamelgebouw

Vogels en windturbines

17 maart 2023

Een botsing met de wieken van windturbines loopt voor vogels haast altijd fataal af

Tafel van Tig

17 maart 2023

Een heerlijk 3-gangen menu, dit keer met het thema Poëzie

Film over activiste Nan Goldin

17 maart 2023

En de Ierse film The Banshees of Inisherin

Plooibaar

17 maart 2023

Politici zijn maar een eigengereid volkje

Luisteren op zondag

17 maart 2023

Rianne Groen uit Waarland is te gast

De IJsbaan

10 maart 2023

Schagen heeft verschillende ijsbanen gekend, ook in hartje centrum

Elzenpropjes

10 maart 2023

De kleurrijke puttertjes zijn er dol op

Cambodja: ‘Onvergetelijk leed’

10 maart 2023

Van onze Schager Globetrotters

Burgerberaad

10 maart 2023

Gemeente Schagen zet de eerste stappen

Een burgerberaad is participatie op een hoger vlak. Inwoners worden in het burgerberaad geloot en worden ondersteund door ambtenaren en specialisten. Zij kunnen bindende adviezen aan de raad geven

Makelaar in baby’s

10 maart 2023

Een film uit Zuid-Korea en ter compensatie een Franse feel-good film

Lezing over Beethoven

10 maart 2023

Onverminderd populair, maar hoe kan dat na zoveel jaar?

RS-virus

10 maart 2023

Oftewel Respiratoir Syncytieel virus, luchtwegvirus op z'n Hollands

OUD?!

10 maart 2023

Een overweging van IkWik

Het Melkmeisje

10 maart 2023

Een inkijkje in het leven van de jonge kunstschilder Vermeer rond 1650

Familie Godschalk

3 maart 2023

Opa kijk ik vond op zolder...

Naaktbloeier

3 maart 2023

De gele Kornoelje bloeit voor de blaadjes uit

Humorloze Douaniers

3 maart 2023

Een grap kan echt heel verkeerd uitpakken

Nowhere special

3 maart 2023

Een gevoelig en indringend verhaal

Iedereen een boek!

3 maart 2023

Trakteer jezelf en kies er eentje uit de top 25, Lize Spit krijg je erbij

Vanaf vrijdag 10 maart is het weer boekenweek. Dit jaar met een gratis verhaal van Lize Spit en een essay van Raoul de Jong, de eerste boekenweekschrijver met Surinaamse roots

Help de gierzwaluw

3 maart 2023

Doe mee aan de verlotingsactie van de gemeente

Tine Boeve is te gast

3 maart 2023

Op de zondagochtend bij Kitty

Uitvaart

3 maart 2023

Een overdenking van IkWik

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug