Deel

advertentie

Herkent u de Leeuwerik

In de zomer zingt hij hoog in de lucht, en dit is inderdaad een Roodborst

Herkent u de Leeuwerik

Geluk
Ik ben absoluut een heel gelukkig mens en toch komt er, als het zonnetje schijnt en ik alle vogels om mij heen hoor zingen, een extra warm gevoel in mijn hart bij.
Geboren en getogen midden op het platteland ben ik van kleins af aan opgegroeid met de geluiden van vogels. In de zomer zong er altijd een leeuwerik hoog in de lucht. In de struiken voor ons huis bouwde de kneuen standaard hun nestjes. Tussen de gaasbakken zaten nesten van witte kwikstaarten, soms zelfs gemaakt van de afgeknipte haren van mijn vader en in de bollenvelden vonden we de nesten van kieviten en scholeksters.
Boerenzwaluwen bouwden hun nestje tegen de hoge houten balken van de schuur en in de slootkanten vond je de nesten van gele kwikstaarten.
We voerden de huismussen rond ons huis, om ze vervolgens proberen te vangen in een grote kooi van kippengaas. Wat was dat spannend, met een houten stokje onder de rand van de kooi en aan het stokje een touwtje van een paar meter, zodat we op een afstandje achter een kist konden wachten tot er eindelijk een mus onder ging. We vingen zelden een mus, ze waren veel te slim, maar die spanning van het wachten kan ik nog steeds voelen.

Unieke jeugd
Hoewel het toentertijd normaal was heb ik, als ik nu erop terugkijk, een heel unieke jeugd gehad. Pas later als volwassenen, toen ik inmiddels zelf kinderen had, besefte ik hoe bijzonder mijn kindertijd eigenlijk wel niet was. Door mijn kindertijd heb ik waarschijnlijk mijn liefde voor de natuur meegekregen en deze liefde is de laatste 16 jaar al meer gegroeid tot een passie voor de natuur en het gevoel om mij in te zetten voor het behoud hiervan.

Extra genieten
Een van de dingen waardoor ik nog meer van de natuur ging genieten was een cursus die ik iets van tien jaar geleden heb gevolgd. Aanleiding voor opgave voor deze vogelcursus was dat ik graag eens wilde weten wat het verschil tussen de zang van een roodborst en die van een heggemus was. Met alleen de geluiden elke keer afspelende op een vogelgeluidenbandje lukte dit gewoon niet.

Ezelbruggetjes, weetjes en tips
Tijdens de cursus kreeg ik allerlei ezelbruggetjes, weetjes en tips hoe ik de vogels en hun zang kon herkennen. Toen de zang van een zanglijster voorbijkwam heb ik hoog en laag volgehouden dat ik die nog nooit in Schagen gehoord had. De volgende ochtend rond 6 uur zat hij naast mijn slaapkamerraam in de boom te zingen. Met het schaamrood op mijn wangen heb ik dit de volgende cursusavond aan de andere deelnemers verteld. Voorzichtig te zeggen dat sinds die cursus er een wereld voor mij open is gegaan. Je ziet namelijk zelden een vogel, maar je hoort ze wel. Ik ben erachter gekomen dat het wemelt van de vinken, groenlingen en putters in Schagen. Soorten die ik daarvoor alleen in het buitenland leek te zien.

Grijns op mijn gezicht
Wanneer ik dan ook een rondje door Schagen fiets zit ik voortdurend met een grote grijns op mijn gezicht, bijvoorbeeld als ik weer ergens boven in de boom een groepjes putters hoor foerageren tussen de elzenpropjes. Of wanneer alle fietspomp geluiden van koolmezen overal om mij heen klinken. En ook als er uit een boom of een struik het waterige geluid van de roodborsten of het heldere, metalige geluid van de heggemus komt zit er een grote glimlach op mijn gezicht. Het herkennen van vogels en hun geluiden maakt mij dus extra gelukkig.

Ook een glimlach op je gezicht?
Wanneer je ook zo’n glimlach op je gezicht wilt hebben kun je je nu nog opgeven voor de voorjaarscursus van vogelwerkgroep Tringa. Vanaf 13 februari 2023 start de cursus in de Nieuwe nes aan Schoenmakerspad 1 in Schagen. De vogelexpert die deze cursussen en excursies begeleid is Maurice Knijnsberg.

Niet alleen de soorten in de stad
Van de in de stad voorkomende soorten als roodborst, heggemussen, koolmees en pimpelmees tot de in het Zwanenwater voorkomende rietzanger, cetti’s zanger en blauwborst. Naast de 5 cursusavonden staan er ook nog 4 excursies gepland naar het Geestmerambacht, het Wildrijk, het Zwanenwater en zelfs nog een avondexcursie naar Sint Maartenszee, om naar nachtegalen op zoek te gaan.

Kosten
Voor de kosten hoef je het niet te laten. Tringaleden betalen €35 en niet leden betalen €50. Voor €15 kun je al lid van Tringa worden. Naast deze 5 excursies voor cursisten organiseert Tringa ook nog iedere maand een dagexcursie. We gaan onder andere naar de Marker Wadden, Fochtelooerveen, Naardermeer en Texel.

Opgeven voor deze voorjaarscursus met theorieavonden en excursies kun je via; https://www.vogelnieuwsnoordkop.nl/cursus/aanmeldformulier-voor-de-cursus/

Als laatst
Alvast heel veel plezier gewenst om deze nieuwe prachtige wereld van de vogels en hun zang te ontdekken. Vanaf vandaag 27 januari kun je ook nog meedoen met de Tuinvogeltelling die tot zondag 29 januari duurt. Voor meer informatie, zie mijn stukje van vorige week.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik Herkent u de Leeuwerik
advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Waar een klein stadje beroemd in kan zijn

10 december 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Kleine spanners

7 december 2023

Je ziet ze makkelijk over het hoofd en de vrouwtjes kunnen niet eens vliegen

Digitale tweeling

6 december 2023

Om de benodigde behandeling op te testen

Meteorietenregen

7 december 2023

Wel 50 tot 75 vallende sterren per uur!

Wijn van eigen bodem

5 december 2023

Wijngaard Avendorp heeft de eerste oogst binnen en dat belooft wat!

Killers of the Flower Moon

5 december 2023

En de Nederlandse film Zomervacht

Rock, pop en ballads

7 december 2023

Zondag 10 december op de Markt

Het kopen van een huis

5 december 2023

Wat zijn de bijkomende kosten en hoeveel spaargeld heb je nodig?

Cursus voorouder onderzoek

5 december 2023

De zoektocht start in de tweede week januari

De Branden

4 december 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Wie kent hem niet!

30 november 2023

In dat prachtige zwarte verenkleed

Schagenees wint fotowedstrijd

1 december 2023

Cora Deutekom sleept wederom prijzen in de wacht

Train je fit

29 november 2023

Bewegen heeft bewezen gunstige invloeden op de hersenen

Wie ik ben zonder jou

1 december 2023

De auteur signeert het boek in Schagen op 9/12

Les Enfants des Autres

29 november 2023

Filmkring komt met Frans drama

Theatervoorstelling over Sport

29 november 2023

Georganiseerd door de Stichting Positief Coachen

Geweld tegen vrouwen

23 november 2023

Veiligheid thuis is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Verschillende onderzoeken laten zien dat geweld tegen vrouwen zeer vaak voorkomt tot moord aan toe

Werkgelegenheid in de regio

11 december 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Oprolpissebed

24 november 2023

Nederland kent wel 36 soorten van deze oorspronkelijk kreeftachtigen

Vroeger dacht men dat als je problemen met plassen had je gemalen pissebedden moest eten. Een paar pissebedden in je bed leggen zou ook helpen. Zo komt deze kreeftachtige aan zijn naam

Italiaanse film Il Colibri

24 november 2023

En een film uit Nieuw-Zeeland

Culinaire tip: Harry’s kitchen…

23 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen

Kindermishandeling

24 november 2023

Je herkent signalen maar wat doe je dan?

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog.

Intocht Goedheiligman

1 januari 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Takje op het kozijn

17 november 2023

Het blijkt een rupsje te zijn van de citroengele Hagendoornvlinder

Malariamug

15 november 2023

We kunnen ze volledig uitroeien maar wat zijn de consequenties?

Film in kader van Rechten van het kind

14 november 2023

Deze film draait aanstaande maandagavond 20/11

Eenakters in Dirkshorn

14 november 2023

Vereniging VVO jubileert!

VVO is de afkorting van Vereniging voor Ontwikkeling en Ontspanning. Het geeft precies weer wat de initiatiefnemers voor ogen stond: "Waarom er in Dirkshorn 's winters op het gebied van ontspanning en ontwikkeling zo weinig te beleven valt"

Taxatiemiddag Vreeburg

17 november 2023

Uurwerken, aardewerk, oude sieraden en munten, kom er maar mee langs!

Jazz, Blues, Latin en Pop

15 november 2023

Deze zondag 19/11 in Hotel Marktstad

Deze week maar liefst drie bands, Change die ook al in het Scagon optrad, The Wall met the good oldies, dansen in toegestaan en Blue Coat met intieme ballads en swingende latin-jazz

Vreemde vogels

14 november 2023

Gekiekt door Pierre van der Wielen op zijn vogelreis

Al jaren probeert Pierre van der Wielen alle soorten zeevogels en walvisachtigen van de wereld te zien. Zo stond de, onder vogelaars beroemde West Pacific Odyssey

Ode aan de grote gezinnen

20 november 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Vleesetende schimmel

10 november 2023

Als ze nog jong zijn kun je ze eten maar kijk uit voor de look-a-like

Keuvelen

10 november 2022

Beetje teuten zonder enige diepgang, maar op 11-11 zingen we!

Maar in onze regio betekent het natuurlijk ook dat je met een lampion langs de deuren mag, liedje zingen, snoepje scoren. Absoluut een hoogtepunt in een kinderleven

Aften

8 november 2023

Je loopt er altijd een keer in je leven tegenaan door stress of vitaminetekort

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug