Gemeentehuis vergroent
Veel ruimte is er niet maar toch gingen er 200 tegels uit
Gepubliceerd: 16 november 2023
Voorbeeldfunctie
Je kunt als gemeente natuurlijk iedereen achter de broek aanzitten om te vergroenen maar dan moet je ook de hand in eigen boezem steken. Dus besloot wethouder Heddes om alle mogelijke tegels rondom het gemeentehuis eruit te wippen en er planten en struiken terug te zetten.
De vraag aan de inwoners is dan ook; als het kan haal dan de verharding weg en zet er planten voor terug. Vooral in straten waar veel tuintjes volledig verhard zijn kan het regenwater geen kant op. Het riool is vaak niet berekend op de hedendaagse hoeveelheden regen. Als meer tuintjes groen zijn dan zakt het water de grond in en loopt het niet een overvol riool in.
Groen adopteren
In de gemeente zijn het afgelopen jaar 36.000 bomen en struiken geplant en op maar liefst 300 plekken heeft de buurt groen geadopteerd.
Wilt u een stukje groen voor uw deur of bij u in de buurt creëren of nog mooier maken? Of vindt u dat u dat stukje groen beter kunt onderhouden dan de gemeente dat doet? Dan nodigen zij u uit om ‘uw groen’ te adopteren. Dat kan individueel, maar ook als groep bewoners. U kunt daarbij bijvoorbeeld een heesterperk met rozen adopteren, of zelf een geveltuintje aanleggen, maar er zijn soms ook mogelijkheden om zelf een complete bloemenweide in te zaaien. Dat is niet alleen prachtig om te zien, maar het helpt ook de vlinders en wilde bijen die het momenteel erg moeilijk hebben. En meer stenen eruit betekent dat de straat niet zo snel meer blank zal staan.
Groen doet een mens goed
Een groene leefomgeving heeft bovendien een positieve uitwerking op het welzijn van mensen. Wie zelf invloed kan uitoefenen op zijn omgeving en daar positief resultaat van merkt, voelt zich vrolijker. Betrokkenheid bij de groene omgeving kan dus een positief effect op de tevredenheid in uw buurt hebben.