Eenigenburg
Opening ruïne van Nuwendoorn op 11 mei
Gepubliceerd: 28 april 2023
Archeologisch monument
Na de verwerving van de Ruïne van Nuwendoorn door Stichting Monumentenbezit afgelopen zomer, is samen met de gemeente Schagen gewerkt aan de openstelling van het archeologisch monument. Met de plaatsing van een nieuwe toegangsbrug en openstelling op gezette tijden is de ruïne binnenkort weer toegankelijk voor publiek. Donderdag
11 mei aanstaande wordt de ruïne officieel heropend.
Behoud erfgoed
Mark van der Bos, directeur Stichting Monumentenbezit, Rosan Kocken, gedeputeerde cultuur en wethouder Simco Kruijer, Gemeente Schagen zullen op donderdag 11 mei gezamenlijk de nieuwe start van de ruïne inluiden met een feestelijk moment. Ook mensen uit de directe omgeving zijn uitgenodigd om een kijkje te komen nemen bij de ruïne. Mark van der Bos: “Ons doel is het behoud van erfgoed, onder andere door historische plekken zoveel mogelijk toegankelijk te maken. Door nieuwe informatievoorziening en een structurele programmering in de zomermaanden is de ruïne weer een boeiende, historische plek voor de lokale bevolking, recreanten en toeristen. We zijn verheugd dat weer zoveel mogelijk mensen het unieke bouwwerk en het verhaal kunnen beleven.”
Openstelling ruïne
Van juli tot en met september zal de poort van de ruïne dagelijks geopend zijn van 10.00 tot 17.00 uur. In de toekomst zal de openstelling van april tot en met september zijn. Tijdens de zomermaanden en met Open Monumentendag worden er diverse activiteiten georganiseerd. Meer informatie hierover wordt binnenkort bekendgemaakt.
De opening vindt plaats op donderdag 11 mei om 15.30 uur (inloop vanaf 15.00 uur). Pers en iedereen uit de directe omgeving van de ruïne is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.
Tijdens het gehele programma is Valkenier Birdlive met zijn roofvogels aanwezig. De poorten zijn geopend tot 18.30 uur. Vanwege beperkte parkeerplaatsen bij de ruïne, is er parkeren niet mogelijk.
Over Monumentenbezit
Monumentenbezit zet zich in voor het behoud van cultureel erfgoed door het onderhouden, onderzoeken en het herbestemmen van een unieke verzameling monumenten, waarbij openstelling voor het publiek een belangrijk onderdeel is. De 32 rijksmonumenten verspreid over heel Nederland, bestaan uit kerken, torens, gedenknaalden, ruïnes, buitenplaatsen en vestingwerken. Maar liefst vijf van de objecten komen terug in de Top 100 monumenten van Nederland en de vestingwerken van Naarden zijn aangemerkt als Unesco Werelderfgoed.
www.monumentenbezit.nl