Deel

advertentie

Dus toch emoties

Blog van een agent

Dus toch emoties

Kind te water
Op een koude winterdag rijden we door een landelijk buitengebied als we een vrouw langs de kant van de weg zien staan. Met paniekerige armbewegingen probeert ze onze aandacht te trekken. ‘Snel, kom snel, er ligt een kind in het water!’ Zo snel als we kunnen rennen we naar een verderop gelegen sluisje. Aan de achterkant stroomt het water zo snel over de klep van het sluisje dat er een schuimlaag van een halve meter dik is ontstaan. In die schuimlaag zie ik hem ineens. We kijken opnieuw, maar het kind is weer verdwenen. Alleen de rondtollende bal in de schuimlaag verraadt het ergste. Plotseling zie ik naast de bal een klein hoofdje dat net als de bal, af en toe weer in het schuim verdwijnt.

Zwemmen in bruisend water
Ik schat in dat ik minstens tien meter moet zwemmen om bij het kind te komen. In een snelle beweging doe ik de uniformjas uit en smijt mijn koppel met pistool op de grond. Ik spring in het water en verwacht kopje onder te gaan, maar het water is hier maar kniediep. Zo snel als ik kan waad ik naar de schuimlaag. Ik wil hem pakken, maar zie geen hoofdje meer en ook geen bal. Er is alleen maar vies schuim. Ik doe nog een stap naar voren en plots is de bodem weg onder mijn voeten, zodat ik onder water verdwijn. Ik ontdek ineens dat zwemmen in sterk bruisend water heel moeilijk gaat. Als ik happend naar adem weer boven kom, kijk ik opnieuw om me heen en zie de vrouw en mijn collega op de kant staan. Uit de blik van mijn collega maak ik op dat hij kennelijk ook niets meer kan ontdekken wat op een kind lijkt. Plotseling botst er onder water iets tegen me aan. In een reflex grijp ik het vast en houd een bos haar in mijn handen, dat vast zit aan een hoofdje.

Kotsen
Ik klauter met veel moeite uit de diepere geul en til het kind op. Het is niet ouder dan een jaar of vijf en heeft lang blond haar dat aan zijn witte gezichtje plakt. Hij hangt slap in mijn armen en ik vrees het ergste. Door het ondiepe water ben ik in een flits met hem aan de kant. Ik leg hem op de grond met zijn hoofdje op mijn uniformjas. Net als ik wil beginnen met reanimeren kotst hij mijn hele jas onder en begint te krijsen. Wat een opluchting. De ambulance is er inmiddels ook, evenals de moeder van het jongetje. Mijn taak zit er op, eerst maar naar huis om die koude, vieze kleren om te wisselen. Door allerlei omstandigheden spreek ik daarna nooit de moeder van het jongetje meer en langzaamaan vergeet ik het voorval bijna. Ik verbaasde me er wel over dat er weinig emoties bij mij aan te pas kwamen. Ik handelde gewoon.

Jaren later
Tot ik jaren later bij een winkelcentrum op iemand sta te wachten. Ineens zie ik een vrouw met een jongetje van een jaar of tien. De vrouw duwt de jongen met “zachte hand“ in mijn richting. Kennelijk moet hij me iets vertellen. ‘U heeft mij lang geleden uit het water gehaald, toch?’ Ik voel de tranen in mijn ooghoeken opwellen en probeer me groot te houden. Dus toch emoties. Nu ik dit stukje schrijf voel ik de tranen opnieuw….gelukkig ik ben toch gewoon een mens.

Brigadier Kees

advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Hall of Fame

19 maart 2021

Lachwekkend, wonderbaarlijk of uitzonderlijk

Er wordt veel gefotografeerd, en u maakt vast wel eens een plaatje waarvan iedereen zegt; hoe is het mogelijk dat je dat moment precies pakt, of wat wellicht onbedoeld, ontzettend grappig uitpakt.

Gedempte Gracht

9 april 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Bouwgrond Anna Paulowna

31 maart 2021

Corona en griep

9 april 2021

Het is niet hetzelfde

Le Mans

9 april 2021

Gerrit Brand

Feestelijk ijs

2 april 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Kikkerdril

2 april 2021

Dikkopjes, kwakkebollen en donderkopjes

Onkruid verdelgen

2 april 2021

Met moderne technieken

Ik ga leven

2 april 2021

Lale Gül

Het lijden als beproeving, een echt Paasthema eigenlijk, dus deze week het aangrijpende autobiografische verhaal van Lale die in een streng gelovig gezin opgroeide

Muggenburgerweg 7

31 maart 2021

De Britse variant

2 april 2021

Wat weten we daar inmiddels van?

Makado nostalgie

26 maart 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Tjiftjaf

26 maart 2021

Tweelingsoort van de Fitis

Er overwinteren in Afrika ongeveer één miljoen Fitissen. Het is een afstand van zo'n vierduizend kilometer en daar doen ze ongeveer 2 maanden over

Westfriese donderdag

26 maart 2021

Op 19 augustus

Als alles meezit, de inentingen, versoepelingen van maatregelen en wat al niet meer, dan komt er 1 Westfriese donderdag, op de dag van het Ringsteken

Kosmische komedie

26 maart 2021

Frank Westerman

Winnaars

26 maart 2021

Vergroen je school of vereniging

De ijsbaan in St. Maartensbrug gaat een windsingel aanleggen, de Ark in Schagen een moestuin en de Bloeikas in 't Zand gaat het schoolplein vergroenen

Groepsimmuniteit

26 maart 2021

Wat houdt dat nou in?

Hoe meer mensen immuun zijn voor een bepaalde ziekte, hoe kleiner de kans op verspreiding, een ziekte kan er zelfs volledig door verdwijnen

De RSG

19 maart 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Blauwe Reiger

19 maart 2021

Ze broeden hoog in de boom

Spoorwegaffiches

19 maart 2021

Arjan den Boer

Horeca vraagt personeel

19 maart 2021

Grote banenwissel?

Als je een beetje ervaren bent in de horeca dan heb je de banen nu voor het uitzoeken. Goed moment om even kritisch naar het aanbod te kijken

We willen terug naar Normaal

19 maart 2021

Waar hangt dat vanaf?

Vijver

19 maart 2021

Wegens vandalisme herinrichten

Jong en onbezonnen en dan voor de gein stenen in de vijver gooien, het kost de gemeente weer handen met geld. Maar voor er echt ongelukken gebeuren met die stenen heb je geen keus

Westerweg kruising Loet

12 maart 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Aardhommel

12 maart 2021

Over bijenbrood en antivries

Help! Een klas zonder meester

12 maart 2021

Ilona de Lange

Oumuamua

12 maart 2021

Een glimmend hemellichaam

Riet maaien

12 maart 2021

Druk druk druk bij gemeentewerken

Riet en waterplanten zijn mooi en goed voor de kwaliteit van het water. Maar uiteindelijk groeien sloten en singels hierdoor dicht

Vaccin en DNA

12 maart 2021

Kan het je DNA veranderen?

Nee dat kan het niet, we zijn voortdurend in contact met allerlei virussen, als die zo gemakkelijk ons DNA zouden kunnen wijzigen dan zaten we nu vol met vreemde fragmentjes DNA

Op de kop af één jaar

5 maart 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Natuur in de flessenpost

5 maart 2021

Natuurlijk wil ik dat!

Toen ik half maart benaderd werd door Margreet Baars of ik iedere week misschien een stukje over de natuur in Schagen voor de  Flessenpost wilde schrijven hoefde ik niet lang na te denken. Natuurlijk!

Verbindende schakel

5 maart 2021

Dat is lokaal nieuws

Een nieuw sociaal contract

5 maart 2021

Pieter Omtzigt

Testbewijs Coronavirus

5 maart 2021

Wanneer mag je om een testbewijs vragen?

De gezondheidsraad heeft hier voorwaarden voor geformuleerd, het zou vrijheden kunnen vergroten maar in publieke ruimtes kunnen deze maatregelen niet toegepast worden. Maatwerk is lastig maar noodzakelijk

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug