Doomscrollen
Dat is nieuw en komt veel voor
Gepubliceerd: 16 november 2022
Buitensporig veel aandacht voor dramatische gebeurtenissen
In het tijdperk van de smartphone dook de term doomscrolling op. Het betekent: buitensporige schermtijd besteden aan feeds op social media zoals Twitter, Instagram, of Facebook om nieuws te consumeren, vooral over dramatische gebeurtenissen.
Doomscrolling kende een steile opmars tijdens de coronapandemie, de bestorming van het Capitool in de VS begin 2021 en tijdens het begin van de oorlog in Oekraïne. Maar het kan ook om andere onderwerpen gaan, zoals de klimaatverandering.
Het veroorzaakt psychische problemen
Overmatig doomscrollen kan zorgen voor psychische problemen zoals piekeren, angst, depressie, stress, isolatie, slaapstoornissen, paniekaanvallen of zelfs posttraumatische stressstoornis. De dwangmatige zoektocht naar apocalyptisch nieuws beantwoordt aan een copingmechanisme: we willen controle over de angstige situatie en zoeken daarom zoveel mogelijk informatie op. Maar dat werkt averechts, omdat het nog meer angst en hulpeloosheid opwekt en uitmondt in een verslaving. Op lange termijn volgt een gevoel van uitputting.
Media hebben hierin een verantwoordelijkheid
Doomscrolling veroorzaakt soms een mentale stoornis, de headline stress disorder, wat vertaald kan worden als ‘angststoornis gerelateerd aan de media of krantenkoppen’. De term komt van psycholoog Steven Stosny en dateert van 2016. Stosny definieert de stoornis als een sterke emotionele respons – met angst en stress – op berichtgeving in de media. Symptomen zijn hartkloppingen, ademhalingsmoeilijkheden, slapeloosheid, pijn verspreid over het hele lichaam en spierpijn. Sommige experts benadrukken de belangrijke rol en verantwoordelijkheid van de media bij de verspreiding van nieuws.
Bron: EOS Wetenschap