Deel

advertentie

Depressie

Hoe herken je het en wat moet je ermee?

Depressie

Het profiel van depressie
Depressie is een wijdverspreide en ernstige ziekte. De wereldwijde coronacrisis heeft het aantal gevallen nog ­laten stijgen. Volgens recente cijfers lijdt een op de zes Belgen aan een depressie; in Nederland is dat een op de twintig. Wellicht ken jij ook iemand die op dit moment depressief is – velen lopen niet met het probleem te koop. Het taboe op mentale problemen zorgt ervoor dat depressielijders zich vaak waardeloos of schuldig voelen, hun klachten verbergen en moeilijk de weg vinden naar professionele hulp.

Kernsymptomen
De aandoening wordt vooral gekenmerkt door een bedrukte stemming, uitputting en verlies van levensvreugde en interesses. Naast deze kernsymptomen zijn er nog andere. Ook lichamelijke klachten passen vaak in het rijtje, zoals rugpijn, oorsuizen of spijsverteringsproblemen. Voor het begin van de ziekte vonden ze die misschien vervelend, maar draaglijk. In de depressieve episode ervaren ze die plotseling als erg belastend. Vaak vertellen ze hun huisarts over hun fysieke klachten, maar verbergen ze hun psychisch leed.

Overbelasting of rouw is geen depressie
Niet achter elke depressieve stemming schuilt een depressie die behandeld moet worden. Iemand die rouwt om een dierbare kan terneergeslagen, verdrietig en lusteloos zijn. En iemand die zich overbelast voelt of familiale problemen heeft, kan depressief overkomen. Maar een echte depressie voelt anders aan, melden patiënten.

Het voelt soms alsof je al dood bent
Depressielijders ontwikkelen vaak onterechte schuldgevoelens en voelen zich vanbinnen continu gespannen, net als voor een examen. Op de moeilijke momenten, zeggen ze, is het alsof je dood bent. Je voelt niets meer. Zelfs geen verdriet.

Het komt en gaat
Op basis van deze en andere kenmerken kan een psychiater een depressie meestal goed herkennen en onderscheiden van een reactie op moeilijke leefomstandigheden. Depressies verlopen meestal in golven. Ze sluipen binnen – langzaam, gedurende enkele weken, heel af en toe in enkele dagen – en duren vaak maandenlang als ze onbehandeld blijven. Ze kunnen ook spontaan weer wegzakken. Tussen de fasen van de ziekte voelen velen zich weer gezond.

Het komt vaak ook weer terug
Wie eenmaal een depressieve episode heeft doorgemaakt, loopt een verhoogd risico om er later nog een te krijgen. Als het verloop van de ziekte meerdere fasen omvat, wordt het een ‘recidiverende’ of terugkerende depressieve stoornis genoemd. Het essentiële mechanisme van de ziekte begrijpen we nog niet goed, maar met antidepressiva en psychotherapie is een effectieve behandeling mogelijk.

Wat kun je doen?
Als je goed geïnformeerd bent, kun je beter begrijpen waarom iemand met een depressie denkt en handelt zoals hij dat doet. Dan besef je ook dat deze aandoening met wilskracht alleen niet te overwinnen valt.

Daarom halen uitspraken als ‘Ontspan je gewoon’, ‘Laat de boel de boel’ of ‘Neem even vakantie’ niets uit. D­epressie reist altijd met je mee. Vaak voelt de patiënt zich zelfs nog meer gekweld in een vreemde omgeving. En sommige eisen – zoals ‘Wees sterk’ of ‘Kop op’ – kan een depressieve patiënt gewoonweg niet vervullen.

Zoek professionele hulp
Wat moet je doen als een vriend is veranderd, als hij wanhopig lijkt? Stel er zeker vragen over. Vraag wat er aan de hand is en bied je hulp aan. Moedig hem aan een beroep te doen op professionele hulp als er iets ernstigs achter zijn verdriet zit. De huisarts is vaak het eerste aanspreekpunt. Het is belangrijk dat het gesprek met de dokter niet alleen gaat over fysieke symptomen zoals pijn en slaap- of spijsverteringsproblemen, maar ook over psychologische kenmerken zoals gevoelens van waardeloosheid of schuld, verlies van hoop en suïcidale gedachten. Indien nodig kan de huisarts medicijnen voorschrijven, zoals antidepressiva. In veel gevallen is het nuttig om een specialist – een psychiater of neuroloog – te raadplegen.

Bron: EOS Pyche&Brein

advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Waar een klein stadje beroemd in kan zijn

10 december 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Kleine spanners

7 december 2023

Je ziet ze makkelijk over het hoofd en de vrouwtjes kunnen niet eens vliegen

Digitale tweeling

6 december 2023

Om de benodigde behandeling op te testen

Meteorietenregen

7 december 2023

Wel 50 tot 75 vallende sterren per uur!

Wijn van eigen bodem

5 december 2023

Wijngaard Avendorp heeft de eerste oogst binnen en dat belooft wat!

Killers of the Flower Moon

5 december 2023

En de Nederlandse film Zomervacht

Rock, pop en ballads

7 december 2023

Zondag 10 december op de Markt

Het kopen van een huis

5 december 2023

Wat zijn de bijkomende kosten en hoeveel spaargeld heb je nodig?

Cursus voorouder onderzoek

5 december 2023

De zoektocht start in de tweede week januari

De Branden

4 december 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Wie kent hem niet!

30 november 2023

In dat prachtige zwarte verenkleed

Schagenees wint fotowedstrijd

1 december 2023

Cora Deutekom sleept wederom prijzen in de wacht

Train je fit

29 november 2023

Bewegen heeft bewezen gunstige invloeden op de hersenen

Wie ik ben zonder jou

1 december 2023

De auteur signeert het boek in Schagen op 9/12

Les Enfants des Autres

29 november 2023

Filmkring komt met Frans drama

Theatervoorstelling over Sport

29 november 2023

Georganiseerd door de Stichting Positief Coachen

Geweld tegen vrouwen

23 november 2023

Veiligheid thuis is niet voor iedereen vanzelfsprekend

Orange the World is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes. Verschillende onderzoeken laten zien dat geweld tegen vrouwen zeer vaak voorkomt tot moord aan toe

Werkgelegenheid in de regio

11 december 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Oprolpissebed

24 november 2023

Nederland kent wel 36 soorten van deze oorspronkelijk kreeftachtigen

Vroeger dacht men dat als je problemen met plassen had je gemalen pissebedden moest eten. Een paar pissebedden in je bed leggen zou ook helpen. Zo komt deze kreeftachtige aan zijn naam

Italiaanse film Il Colibri

24 november 2023

En een film uit Nieuw-Zeeland

Culinaire tip: Harry’s kitchen…

23 november 2023

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen

Kindermishandeling

24 november 2023

Je herkent signalen maar wat doe je dan?

Kindermishandeling is een complex en hardnekkig probleem. Ondanks vele campagnes, interventies en beschikbare kennis blijft het aantal slachtoffers van kindermishandeling te hoog.

Intocht Goedheiligman

1 januari 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Takje op het kozijn

17 november 2023

Het blijkt een rupsje te zijn van de citroengele Hagendoornvlinder

Malariamug

15 november 2023

We kunnen ze volledig uitroeien maar wat zijn de consequenties?

Film in kader van Rechten van het kind

14 november 2023

Deze film draait aanstaande maandagavond 20/11

Eenakters in Dirkshorn

14 november 2023

Vereniging VVO jubileert!

VVO is de afkorting van Vereniging voor Ontwikkeling en Ontspanning. Het geeft precies weer wat de initiatiefnemers voor ogen stond: "Waarom er in Dirkshorn 's winters op het gebied van ontspanning en ontwikkeling zo weinig te beleven valt"

Taxatiemiddag Vreeburg

17 november 2023

Uurwerken, aardewerk, oude sieraden en munten, kom er maar mee langs!

Jazz, Blues, Latin en Pop

15 november 2023

Deze zondag 19/11 in Hotel Marktstad

Deze week maar liefst drie bands, Change die ook al in het Scagon optrad, The Wall met the good oldies, dansen in toegestaan en Blue Coat met intieme ballads en swingende latin-jazz

Vreemde vogels

14 november 2023

Gekiekt door Pierre van der Wielen op zijn vogelreis

Al jaren probeert Pierre van der Wielen alle soorten zeevogels en walvisachtigen van de wereld te zien. Zo stond de, onder vogelaars beroemde West Pacific Odyssey

Ode aan de grote gezinnen

20 november 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Vleesetende schimmel

10 november 2023

Als ze nog jong zijn kun je ze eten maar kijk uit voor de look-a-like

Keuvelen

10 november 2022

Beetje teuten zonder enige diepgang, maar op 11-11 zingen we!

Maar in onze regio betekent het natuurlijk ook dat je met een lampion langs de deuren mag, liedje zingen, snoepje scoren. Absoluut een hoogtepunt in een kinderleven

Aften

8 november 2023

Je loopt er altijd een keer in je leven tegenaan door stress of vitaminetekort

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug