De vijf minuten regel

Ken je hem? Het is heel simpel

De vijf minuten regel

Ken jij hem? De vijf minuten regel? Het is heel simpel. Heb je een klus te klaren die je binnen vijf minuten kunt doen? Doe het direct. Dan is het uit je hoofd. En hoef je bovendien niet de moeite te doen om het klusje te onthouden of op een ‘to-do-list’ te zetten. En dat scheelt je weer een minuutje. Tel uit je winst.

Ondanks die winst en hoe simpel ook, zijn wij sterren in het ons toch niet houden aan die vijf minuten regel. We willen wel, maar kunnen soms gewoon echt niet. Althans dat denken en vinden we. Of het loopt gewoon zo. En dus hebben wij best een volle en altijd maar groeiende ‘to-do-list’.

Onze rake flexers kennen die volle list en komen daarom bij Raak een dagje rammen. Een dagje die ‘to-do-list’ afwerken. Hij is vaak onderwerp van gesprek tijdens de rake lunch. Er volgt een opsomming van de afwerkte klussen en een verhandeling over hoe fijn dit voelt. ‘Het geeft weer ruimte in het hoofd en energie om nieuwe dingen aan te pakken,’ aldus recent een rake flexer bemerkte. Fijn voor hem.

De vijf minuten regel kwam aan bod. Want ook op deze flexer zijn lijstje stonden zaken die hij allang had kunnen afvinken in minder dan vijf minuten. Een mail met de eenvoudige vraag: ‘Ben jij volgende week beschikbaar voor een overleg?’, beantwoord je die direct, of geef je hem een vlaggetje ‘opvolgen’? Wij zijn van de laatste. De rake flexmeneer dus ook. Maar waarom? Je hebt het al gelezen, je bent al met niets anders bezig dan met dat, dus beantwoord die mail. Dan ben je ervan af en kun je doorgaan met je leven.

Waarom doen we het toch niet? Is het prioriteiten stellen wat we graag doen? Willen we ons niet laten afleiden (terwijl we dat toch al zijn door het te lezen)? Of denken we dat wanneer we snel reageren de ander denkt dat we niets te doen hebben?
Aan de lunchtafel kwam iemand op de proppen met de term ‘batchen’ als reden om niet aan de vijf minuten regel te doen: Het schijnt namelijk efficiënter te zijn om meerdere kleine taken te batchen en dan tegelijkertijd af te handelen in plaats van ze één voor één te doen.
Een ander opperde dat je beter mentale ruimte kunt bewaren door je te focussen op één taak. Constant schakelen tussen verschillende taken kan mentale vermoeidheid veroorzaken.

Poeh. Er zit allemaal wat in. Allemaal zijn het voldoende redenen om het NIET te doen, je houden aan die vijf minuten regel. Toch hebben we de proef op de som genomen en een week lang alles wat binnen vijf minuten afgehandeld kon worden, afgehandeld.
En het werkt dus gewoon wel. Die vijf minuten regel. Je lijstje met taken is korter en alleen gevuld met echte taken. Dingen waar je voor moet gaan zitten. Waar je ook een dagje flexen bij Pand Raak voor boekt ‘-)

www.pand-raak.nl