De natuur is niet alleen mooi
Er wordt gemarteld, uitgebuit en afgemaakt
Gepubliceerd: 21 juni 2024
Dood en verderf
Het gebeurt allemaal in mijn achtertuin. Als insect of spinachtigen ben je je leven daar niet zeker. Het gaat hier om overleven en voortplanten. Wie niet gevangen wordt in een web of verdooft wordt om vervolgens gebruikt te worden als voer voor een larve, wordt wel geïnjecteerd met eitjes, die nadat ze zijn uitgekomen vervolgens van je eten totdat alleen je vitale functies nog werken, maar de rest van je lichaam, op je huid na, al als voer heeft gediend. Pas op het laatste beginnen ze ook je vitale functies op te eten. Wie zegt dat de natuur mooi is!
Gevaarlijk
Een van de insecten die eitjes in of op een insect plaatst is een sluipwesp. Deze wespachtigen kunnen in grootte variëren van minder dan een millimeter tot wel 5 centimeter, afhankelijk van de soort. Er leven in Nederland zo’n 4.000 soorten sluipwespen. Sluipwespen hebben een smalle wespentaille, lange antennes en heldere vleugels met een pterostigma, dit is een vlekje langs de vleugelrand. Vrouwtjes sluipwespen zien er soms gevaarlijk uit doordat ze aan hun achterlijf een lange, scherpe legboor hebben. Daarmee leggen ze hun eitjes in of op een prooi, zoals rupsen of poppen van vlinders. Voor mensen en huisdieren zoals honden of katten zijn ze niet gevaarlijk. De legboor van een sluipwesp is veel te zwak om de huid te doorboren. Deze legboor bestaat niet uit één deel, maar bestaat uit drie delen die langs elkaar kunnen bewegen, plus twee beschermdelen (de schede).
Ichneumon stramentor
De familie van de Gewone sluipwespen, ook wel Ichneumonidae, bestaat in Nederland uit bijna 1.500 soorten. Vaak lijken soorten uit deze familie sterk op elkaar en zijn hierdoor dan ook lastig uit elkaar te houden. Microscopisch onderzoek is vaak nodig om de juiste soort te achterhalen. Wanneer je dit niet wilt of kunt doen, dan wordt de soort als spec. of indet. ingevoerd. Een van de meest voorkomende sluipwespen, die redelijk makkelijk te determineren is, is de Ichneumon stramentor. Het is een grote, geel met zwarte sluipwesp. De vrouwtjes hebben zwarte antennes met in het midden een wit gedeelte. De punt van haar achterlijf is geel. De vrouwtjes overwinteren als volwassen dier onder schors of zelfs binnenshuis.
https://www.mfnf.nl/gewone-sluipwespen.html
Weetje
Sluipwespen zijn geen parasieten, maar parasitoïden. Het verschil is dat een parasitoïde zijn gastheer altijd doodt en een parasiet niet.
Margreet Frowijn-Druijven
Natuurfotograaf en vrijwillig boswachter Natuurmonumenten
www.mfnf.nl
www.facebook.com/MFNF.Natuurfotografie
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.