De kapelwagen
Opa kijk ik vond op zolder....
Gepubliceerd: 20 januari 2023
Toighe
We kregen van Ed van Dompselaar de vraag, waar de naam TOIGHE op het oude kaartje vandaan kwam, waarschijnlijk een verbastering van T’ Hooge, een zandverstuiving met bewoning, nog voor het waddengebied tussen Den Helder en Schagen werd bedijkt
Zo is ook de naam van golfbaan Ooghduynen gekozen waarschijnlijk.
Brengt me op een mooie andere golfbaan in de buurt van Schagen, herkent u de naam op de foto?
Fam. Knaapen
Foto 2 is van een nog jonge familie Knaapen, filmsterren gelijk zou je zeggen, deze is nog genomen in Amsterdam-Geuzenveld, Debby werd in Schagen geboren.
Kapelwagen
Foto 3 is een foto die mijn nieuwsgierigheid op de proef stelde, en deze week werd geplaatst op “Historisch Schagen”.
Het verhaal hierachter is van pater Werendfried van Straaten, die zich het lot aantrok van de 13.000.000 Oost-Duitse vluchtelingen na de oorlog. Veel Sudeten Duitsers waren ooit richting Polen getrokken uit pure armoede. Ze werden er met de nek aangekeken en de oorlog werd aangegrepen om ook hen te vervolgen. Zij vluchtten vervolgens uit Polen en Oost-Duitsland richting het westen.
Als bedelpater met mobiele kapellen zoals op de foto voor ’t Geveltje wist hij bij boeren en burgers in België en Nederland 500.000 kg. spek in te zamelen, wat hem de naam “spekpater” bezorgde. Mooi detail; de kapelwagens hadden een bandje waarmee klokgelui werd afgespeeld om mensen naar de kerkdiensten te trekken.
Later ging deze organisatie over in Kerk in Nood, waar ook heden ten dagen nog in 10.000 projecten over de hele wereld steun wordt gegeven.
Bijna was Werendfried zalig verklaard, zoals dat heet. Helaas had hij naast zijn zeer goede werk ook een schaduwkant, hij werd beschuldigd van ontucht met een van zijn werkneemsters.
De oorlog in Schagen
Dat brengt mij op een prachtige oude aanzichtkaart van dezelfde gebouwen, maar nu in de oorlog, hier worden paarden en rijwielen gevorderd door de Duitse bezetter.
Aan het einde van de oorlog werden hier de zogenaamde “collaborateurs” ook bijeengebracht voor deportatie naar interneringskampen.
Helaas bleken er achteraf ook wel eens mensen afgevoerd te worden die als NSB-er juist een verzetsrol hadden vervuld.
Foto 7 en 8 zijn wat luchtiger, en genomen op de Gracht, het oude Gemeentehuis, met daarnaast de Bank (nu Chinees) En nog een mooi plaatje van Drogisterij Terlep.
Met dank aan ’t Zijper Museum collectie Niestadt.
John van der Vliet
Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.