De Eik
Een napjesdrager...
Gepubliceerd: 13 november 2020
Quercus EIK Napjesdragersfamilie (FAGACEAE)
Quercus robur: ZOMEREIK
Quercus petraea: WINTEREIK
We onderscheiden de Zomereik zonder steel aan het blad en de Wintereik die wel een steel aan het blad heeft. De Naam Quercus komt van het gelijknamige Latijnse woord, dat eik betekent, ‘robur’ betekent hard, kernachtig. Eikenhout behoort inderdaad tot de harde houtsoorten. Bovendien kan een eik zeer oud worden.
Vroeger was de Eik een heilige boom, waaronder recht werd gesproken.
De oude wijze Eik, maak maar eens contact met een Eik door met je rug tegen de boom aan te gaan zitten. Het zal je verbazen wat voor uitwisseling er plaats vindt.
De druïden brachten er offers onder, speciaal wanneer er een Maretak in groeide. Deze imposante boom is een symbool van kracht, moed en rechtschapenheid.
Rust die je ervaart
Dit laat de algeheel versterkende werking van de Eik zien. Hij verhoogt de weerstand, kalmeert en versterkt het zenuwstelsel en helpt bij chronische aandoeningen.
Eik bevat veel kalk; dit heeft o.a. een gunstig effect op de bloedvorming, reguleert de schildklier werking en helpt bij botontkalking. Door het hoge gehalte aan looistoffen werkt Eik vocht afdrijvend, desinfecterend en bloedstelpend.
De mooie groene kleur die de Eik uitstraalt, geeft rust en dat is zo fijn dat je heerlijk met je rug tegen de boom aan kunt zitten en dat ervaren kan.
De Eik is een zeer gastvrije boom voor insecten en kevertjes en een gulle boom die veel vruchten geeft.
Spanningsklachten
Eik hoort bij een mens met een sterke persoonlijkheid, iemand die rust en kracht uitstraalt. Het is een plichtsgetrouw type mens met een enorme wilskracht en een groot uithoudingsvermogen. Maar het is ook iemand bij wie alles kan, die gastvrij is en alle ruimte geeft aan anderen.
Als hij hierin te ver gaat, ontstaat er innerlijke druk en verstarring. Spanningsklachten en ontregelende schildklier, botontkalking en reuma horen daarbij. Ook chronische klachten en verkoudheden met veel vocht en slijm zijn kenmerkend.
Gebruik
Zowel de Zomereik als de Wintereik kan worden gebruikt.
Voor de tinctuur Quercus gebruiken we de schors en de bast van de wat oudere twijgen. Voor de thee oogsten we het volwassen blad. De eikels kunnen we gebruiken om te roosteren voor eikelcacao en surrogaatkoffie.
De bast wordt van oudsher gebruikt om leer te looien.
Van de bloesem van de Zomereik maakt men een Bachremedie (Oak).