Cultuurhuis M18 en Graffiti
Gaat architectuur en graffiti samen?
Gepubliceerd: 14 januari 2022
Historie
Bij de voorbereiding van de bouw van het cultuurhuis Markt 18 (M18) is een deskundig en lokaal gerenommeerd architectenbureau ingeschakeld om te komen tot een architectonisch verantwoorde bouwvorm op een unieke plek in de historische binnenstad van Schagen.
De monumentencommissie is in haar advisering over o.a. de materiaalkeuze en de bouwstijl niet over één nacht ijs gegaan. De architect van het gebouw is een aantal keren met huiswerk naar de tekentafel gestuurd. Dit veelal tot ongenoegen van het bestuur van het Cultuurhuis in oprichting en de toenmalige verantwoordelijk wethouder Ruimtelijke Ordening.
Regel en afspraken toendertijd waren dat het advies van de welstandscommissie om tot afgifte van de bouwvergunning te kunnen overgaan reglementair niet eerder mocht worden afgegeven vóórdat een positief advies van de monumentencommissie was uitgebracht. Een dilemma dus. U begrijpt het al: een behoorlijke rem op de voortvarendheid om tot bouw over te kunnen gaan en het werkte dus op de gemoederen van het bestuur van het cultuurhuis Markt 18.
Uiteindelijk is er een positief advies gekomen van beide commissies waardoor de huidige vormgeving en uitstraling van het Cultuurhuis is geworden zoals destijds is besloten.
Graffiti en Street-art
Voor Street-art en Graffiti is bij een aantal gemeenten een beleid gemaakt en wordt gezien als een unieke Branding voor een stad of gemeente. Een mogelijkheid om kale plekken op te vrolijken op industrieterreinen, saaie éénkleurige grijze wanden in tunnels, achtergestelde bouwvallige woonwijken een boost geven, algemeen vergroenen van saai grijs beton en decriminaliseren van afgelegen pleintjes. Een dergelijk noodzakelijk beleid is er, voorzover mij bekend, niet door de gemeenteraad van Schagen vastgesteld. Wat natuurlijk wel mogelijk is dat een wethouder als eigenaar van een gemeentelijk eigendom privaatrechtelijk namens het college van burgemeester en wethouders toestemming kan geven om bijvoorbeeld een dooie slecht uitziende tunnelwand van graffiti door een street-artist te laten voorzien. Daar is niets mis mee.
Het is nu de bedoeling dat volgens de wethouder van kunstzaken het een mooi idee zou zijn om wat lelijke wanden hier in Schagen van kunst te laten voorzien. Is dit een collegebesluit gebaseerd op door de raad vastgesteld beleid of een éénzijdige actie van de wethouder vraag ik mij af. Dit nog even los gezien van het feit wie de hieraan verbonden kosten gaat betalen: het bestuur als eigenaar van het cultuurhuis M18 of wordt deze actie betaald met geld van de gemeenschap Schagen. Wie het weet mag het zeggen.
Graffiti op de muur van Markt 18
Het bestuur van het cultuurhuis M18 heeft besloten de zijmuur aan de vóórzijde aan de Gedempte Gracht tussen het Chinees restaurant en de helling aan de kant ingang bibliotheek voor deze street-art activiteit aan de kunstenaar beschikbaar te stellen. Over wie wat betaalt is voor zover mij bekend géén duidelijkheid.
Er is ook nog géén duidelijkheid en overeenstemming over de vormgeving van de ingeleverde schetsen zoals onlangs stond vermeld in de Schager Courant.
Resultaat een teruggetrokken kunstenaar, een beetje geschrokken wethouder kunstzaken, een nog achter het idee staande eigenaar en een op een kier staande deur.
Tenslotte
Wat mij betreft gaat deze deur voor dit plan dicht en respecteren wij de destijds door architecten, de politiek en onze inwoners mee ingestemde vormgeving. Laten wij de uitstraling van dit prominente bouwwerk Cultuurhuis M18 in zijn huidige vorm behouden en niet aantasten met graffiti.
Eigenlijk gelden dezelfde argumenten voor de destijds door architecten en vormgevers zorgvuldig gekozen straatmeubilair van het Stations- en Slotplein in de Stad Schagen.
Jan Bouwes