HomeAdverteerdersTip de redactieColofon Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Home Politiek Columns Evenementen Films Horeca Culinaire hoogstandjes Lifestyle Wat is er verder nog te doen ----- Nieuwsbrief ontvangen
Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Tip de redactie

Deel

advertentie

Culinaire tip: Harry’s kitchen…

Pasta Bolognese: maak iedereen gelukkig aan tafel!

Culinaire tip: Harry’s kitchen…

Bolognese
Het lijkt soms wel of iedereen denkt dat bolognesesaus (Ragù alla Bolognese) een tomatensaus is, maar dat is het juist niet. Het is een vleessaus waarbij de smaak van het spek, kalfs- en rundergehakt duidelijk zal overheersen. Door het urenlange sudderen krijgt de bolognesesaus zelfs een hartige smaak die enigszins doet denken aan stoofvlees.

Accademia Italiana della Cucina
Op 17 oktober 1982 heeft de afdeling uit Bologna van de ‘Accademia Italiana della Cucina’ het recept voor de officiële Ragù Bolognese vastgelegd bij de Chamber of Commerce Bologna. Dit is het erkende recept voor de traditionele bolognesesaus uit Bologna.

Mijn recept voor bolognesesaus benadert dit klassieke recept grotendeels, maar bevat enkele kleine aanpassingen die ik zelf heb gedaan om het gerecht nog smakelijker te maken.

Ingrediënten voor de bolognesesaus
125 g pancetta (alternatief: spekblokjes)
1 st winterpeen in kleine blokjes gesneden
2 stengels bleekselderij in kleine blokjes gesneden
1 ui fijn gesnipperd
200 g rundergehakt
200 g kalfsgehakt optioneel, anders 400g rundergehakt in totaal gebruiken
150 ml witte wijn
500 g gepelde tomaten, kan ook uit blik
1 blokje runderbouillon
peper, zout
olijfolie
melk een scheut

Extra ingrediënten voor pasta met bolognesesaus “Ragù alla Bolognese”
Parmezaanse kaas geschaafd of geraspt
tagliatelle of pappardelle pasta liefst vers!

Extra benodigdheden
grote braadpan
pastaborden

Aan de slag
Snij de ui, de winterpeen en bleekselderij in kleine blokjes, van zo’n halve centimeter.
Verhit een laagje olijfolie in een grote braadpan.
Zodra de olie heet is, voeg je er de fijngesneden groente aan toe samen met de pancetta (of spekblokjes). Bak alles samen ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.

Voeg het runder- en kalfsgehakt toe en bak het geheel nog eens tien minuten op zacht vuur, totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een houten lepel te roeren. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
Giet de witte wijn erbij. Laat alles rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt.
Snij de tomaten in stukjes en voeg ze toe aan de pan. Verkruimel nu ook het bouillonblokje en voeg deze ook toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het geheel inkoken. Vergeet niet om regelmatig te roeren om aanbranden van de saus te voorkomen.
Je kunt nu de pan met de saus het beste in een oven op 150 graden (Celsius) plaatsen. De saus kan zo rustig doorsudderen en dit is erg belangrijk voor het ontwikkelen van de juiste smaak.
Haal na 2 á 3 uur de pan uit de oven (mag ook langer). Indien het nodig is, kun je de saus nog enigszins inkoken op een medium vuur. Roer hierna een scheut melk door de saus en laat deze nog even zachtjes koken.
Heb je geen oven? Je kunt deze saus ook goed op laag vuur laten sudderen met een sudderplaatje of vlamverdeler op het fornuis.

Breng een grote pan met water aan de kook. Voeg ruim zout toe, het water moet zo zout zijn als de zee.
Voeg de pasta (tagliatelle of pappardelle) toe en kook de pasta volgens de instructies op de verpakking. Gedroogde tagliatelle heeft een kooktijd van 7 tot 10 minuten. Voor verse tagliatelle is dit maar een paar minuten. Let hier dus goed op.
Giet de pasta af. Voeg nu de bolognesesaus toe en meng deze met de pasta.
Serveer de pasta met bolognesesaus bij voorkeur op mooie diepe pastaborden, liefst voorverwarmd. Strooi er geraspte/geschaafde Parmezaanse kaas over.

Eet smakelijk!

H.S

Bron: https://paolos.nl

Klik op één van de afbeeldingen voor een vergroting.

Culinaire tip: Harry’s kitchen… Culinaire tip: Harry’s kitchen… Culinaire tip: Harry’s kitchen… Culinaire tip: Harry’s kitchen…
advertentie

Meer 'Rechterkolom':

Callantsoog

29 oktober 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Boek van de maand september

29 mei 2024

We geven er iedere maand eentje weg, aan u misschien?

In samenwerking met boekenhandel Plukker geeft de Flessenpost uit Schagen iedere maand een boek weg. Deze maand is het 'Wondermond' van Anne-Gine Goemans

Op zoek naar een opleiding of nieuwe baan?

10 september 2024

Kom naar het Van A naar B Festival op 10 oktober!

Dit festival biedt een uitgelezen kans om mensen bewust te maken van de mogelijkheden en hen te ondersteunen in hun professionele groei

Nieuwstraat en Makado

24 september 2021

Opa kijk ik vond op zolder...

Gamma-uil

12 september 2024

Ik hoef mijn huis niet uit, de rups zit ingekapseld op het rolgordijn

Breakfast at Tiffany’s

10 september 2024

De legendarische film met Audry Hepburn

Westfries kiekje

12 september 2024

Ingestuurde foto's van flessenpostlezers

Globetrotter uit Schagen

5 september 2024

Engelse les op een Thaise school

De jaarlijkse lerarendag was er eentje om nooit te vergeten, wat een enorm contrast met Nederland. Met bijna militaristische discipline worden leraren geëerd

‘T Hoog

4 september 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Landkaartje

6 september 2024

Donderdagmiddag zat er eentje op de guldenroede in mijn eigen achtertuin

Take One Filmhuis in Tuitjenhorn

3 september 2024

Aankomende week vier films op het witte doek

Social media en natuurfotografie

4 september 2024

De schadelijke impact daarvan is groter dan je denkt

Zeldzame planten en dieren gaan viral op internet, gevolg is dat hele hordes er achteraan reizen om het ook te zien. Soorten sterven er zelfs door uit

De vijf elementen

3 september 2024

'Lekker Zingen' geeft een concert in Sint Maartensbrug

Ze zingen over de aarde, water, lucht en vuur. En ook de liefde wordt niet vergeten! Met liederen van onder meer Karin Bloemen, James Taylor, Kansas en Abba

Irene van der Veur exposeert

6 september 2024

Op zondag 8 september in Loet 10

Dus als u naar de Muziektuin gaat voor een gratis concert kunt u ervoor of erna ook nog even bij Loet 10 binnenlopen om het werk van Irene te bewonderen

Fotomiddag

4 september 2024

In het Zijper Museum over 't Zand

Feeling Fit Festival

28 augustus 2024

Voor een energieke start na de zomervakantie

Van energieke workouts tot rustgevende yogalessen, en van inspirerende lezingen over gezondheid en welzijn tot verkwikkende wateractiviteiten, er is voor elk wat wils

Schagen en Gas

25 september 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Rare Eikel!

29 augustus 2024

Deze rare eikels zijn Knoppergallen en worden door een wespje veroorzaakt

Duizendste warmtepomp

28 augustus 2024

Geinstalleerd in de Kastanjestraat te Schagen

De Wooncomagnie laat er geen gras over groeien, zij plaatsen warmtepompen in zoveel mogelijk huurwoningen. Nel en Huib zijn er blij mee, het gaat een leuke cent schelen

Film op dinsdag in Scagon

26 augustus 2024

Onder het Maaiveld

De film is hier en daar in de buurt al een aantal keer voorbijgekomen. Mocht u het gemist hebben, nu toch nog de mogelijkheid om deze fascinerende film te zien

Drie films bij Take One

27 augustus 2024

In de eerste week van september

Harry Potter weken in de bios

26 augustus 2024

Kijk alle films in vier weken tijd

Uitmarkt

20 augustus 2024

Op zondag 1 september in centrum Schagen

Ook de Muziektuin draait dit jaar mee met de UITmarkt. Het culturele festijn start om 12:00 uur nabij het Scagon Theater en wordt 's avonds afgesloten met het Pontonconcert

Kofferbakmarkt

21 augustus 2024

Al weer de laatste van dit seizoen

Heeft u nog iets te verkopen, kijk eens op zolder of in de garage, wellicht samen met de buren of familie, u kunt voor een prikkie terecht bij Magnushof

Waterpret

14 augustus 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Blaasjeskruid

20 augustus 2024

Het raadsel van het Gele Loos Blaasje

De in water levende planten zijn vleesetend, ze hebben blaasjes en vangen kleine diertjes zoals watervlooien, muggenlarven, raderdiertjes en eencelligen

Bol, hol, geel of wit

20 augustus 2024

Wat vertellen je nagels je?

Financiering beschikbaar

20 augustus 2024

Voor uw club, vereniging, stichting of cultuurclub

Rapenpad

21 augustus 2020

Opa kijk ik vond op zolder...

Wilgenroosje

25 juli 2024

Metershoog staan ze momenteel

Het Harig wilgenroosje is een vaste plant uit de teunisbloemfamilie. Aan zijn zacht behaarde stengels en bladeren heeft hij zijn naam te danken

Komtietoernooi

26 juli 2024

Van zaterdag 17 tot zondag 25 augustus

STC maakt zich weer op voor het Komtietoernooi. Tennissers kunnen zich aanmelden voor dit Open Toernooi met dit jaar als thema: 'Tennis vol Liefde'

Zwemmen in open water

26 juli 2024

Maar dan wel graag op aangewezen zwemlocaties

Terugleverkosten van zonnepanelen

26 juli 2024

Hoe zit dat en is het nu nog interessant?

Wist u dat warmtepompen ook ingezet kunnen worden om het huis te koelen? En zo zijn er meer slimme trucjes om optimaal te genieten van een warmtepomp installatie

Vintage Vibes

17 juli 2024

Zondag in de Muziektuin

Vintage Vibes is een zeskoppige band die nummers speelt in een vintagejasje dus geheel in retrostijl. Met invloeden uit onder andere de roaring twenties en de swinging fifties

Inschrijven Flessenpost uit Schagen
Dan spoelt het flesje iedere vrijdag aan in je mail
AANMELDEN
Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het versturen van de Flessenpost uit Schagen. U kunt altijd de afmeldlink gebruiken, deze is opgenomen in de nieuwsbrief.
close-link
Terug